Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-06-27

SJs förseningar tecken på samhällsförfall?

Har alltså egentligen semester men skulle upp till Stockholm på ett möte om ansvarskommitténs arbete. Tåget skulle gått just nu, 10.38, men beräknas gå om en halvtimme cirkus. Det är inte ovanligt.

Men frågan är om detta är ett tecken på något annat, ett av tecknen på det samhällsförfall som är på gång?

Samtidigt som inte tågen går, skräpas ner och blir allmänt sunkigare, byggs nya snabbspår och serveras flygmat i X2000.
Samtidigt som potthålen i gatorna blir allt fler byggs nya vägar och planeras "länkar" och tunnlar.
Samtidigt som allt fler skolor snofsas upp blir kunskaperna sämre och medmänskligheten sätts på undantag.
Samtidigt som allt fler dementa äldre får bo i vackra äldreboenden, blir allt fler kvar hemma i ensamhet och i begynnande misär.

Det finns på alldeles för många områden två bilder av samhället. En vacker yta. Men vad döljer sig därunder? Vilka processer påverkar den långsiktiga samhällsbildningen? Var finns människan under ytan?

Se där, några tankar när tåget inte kommer som det ska.

2006-06-26

Stick inte ut-fotbollsledare = (s)-politik?

Har lyssnat på SVTs fotbollsexperter som sågat Zlatan gång efter annan. Och suckar.

Inte har han varit bra, men knappast sämre än de flesta andra i laget. Henke Larsson har ju knappast synts på plan. Straffmissen var bara signifikativ för hans insats. Fredrik Ljungberg har varit en skugga av det han presterat i Arsenal. Kim Källström är ofta tung och springer fel, men har förvisso ett par skott och någon crossboll på plussidan. Allbäck, Jonsson, Mellberg, Lucic, Isaksson(som gjorde en bra match i lördags, men mot England---), ja inte är det stjärnstatus man ser i det övriga laget direkt.

Det som stör mig är både en del "experters" tro att laget alltid är bättre än delarna. Det är det svenska kollektivet som ska fixa det. Därför är det bättre med Allbäck och Larsson än Zlatan och Chippen. Denna tanke verkar till och med ha fortplantat sig till chefen Lagerbäck själv. Hur kan man annars tolka bytet av Zlatan, som i alla fall stått för ett bra skott och ett par hyfsade passningar, istället för Larsson, som missat en straff och det mesta i övrigt.

För mig blir det ett tecken på den svenska sjukan. Det syns också ganska tydligt i flera av kommentarerna kring laget. Man sågar Zlatan för att han inte överpresterat, för att han är kaxig och tror att han är duktig, så tvärs emot det svenska det kan vara. Men man har överseende med dussinspelarna som spelar i kollektivet.

Är det inte så socialdemokratiskt folkhemssvenskt så det förslår? (Förlåt alla socialdemokrater som läser detta - men för mig är detta just baksidan med folkhemmet) Tro inte att du är mer än någon annan. Jobba inte för dig själv utan bara för laget. Det är bättre att alla är lika dåliga än att en är riktigt bra. Och när det inte fungerar, när några vill sticka ut, då blir det interna kriser som alla vet finns men låtsas som om de inte existerar.

Nej - det behövs en liberal nytändning för det svenska landslaget. Det handlar om att både låta stjärnorna lysa, ge dem frihet att vara det de kan och vill, och samtidigt ha ledare som får dem att frivilligt spela för varandra. Tvångets och kollektivets tid är förbi. Frihetens och individualismens tid måste komma. Även i fotbollen.

För övrigt tycker jag fortfarande att Zlatan ska spela på mittfältet, eller som en tillbakadragen forward i en 4-3-3 uppställning.

På jobbet...

trots att semestern börjat. Och jag vet att jag inte är ensam. Allt fler som har jobb arbetar allt mer, lediga dagar, semesterdagar, helgdagar, kvällar. Samtidigt finns allt fler som saknar allt mer av det som ett arbete ger.

Varför är det så?

Jag funderar ganska mycket över det och vad man skulle kunna göra åt det. Är det politik? Är det marknaden? Är det det personliga ansvaret? Är det livsstil, eller människosyn?

Nån gång kanske man kommer fram till ett svar.

Kanske

2006-06-22

Snart semester, eller

Sista dagen på jobbet innan semester. Ändå är två dagar nästa vecka inbokade. Suck... Som det känns just nu vore det skönt med ett par månaders vila.

Jag har fortfarande inte kunnat smälta gårdagens fullmäktige. Dels för att besluten blev som de blev. Men också för det hårda debattklimatet. Det tar hårt att bli anklagad både för det ena och det andra, som person, inte som politisk företrädare. Det kan inget mediagenomslag uppväga. Tankarna om det är värt priset att vara politiker kommer.

Torgny Larsson, kommunfullmäktiges ordförande (s), avslutade med några tankar kring politiska angrepp. Jag tycker Torgny är en mycket bra ordförande av många olika skäl. Men jag tror att hans dröm om en valrörelse utan hårda angrepp är och förblir en dröm.

På kommunstyrelsen dagen innan kom en av hans partikamrater, Lars-Erik Soting, klädd i en LO tröja. På ryggen stod budskapen: "Trygghet eller rädsla? Du väljer." Budskapet är tydligt. Sossarna står för trygghet. Vi för rädsla. Vi vill alltså skapa rädda människor. Finns det någon sanning bakom detta? Varför vill man skrämma människor istället för att prata politik?

Det är bara att sucka vidare. Torgnys dröm kommer att förbli en dröm. Tyvärr.

2006-06-21

Kommunfullmäktige, eller kommunvanmäktige

Så har då en majoritet beslutat dels att vi ska bygga en ny mässa vid Södra Station och dels en parkeringsanläggning vid Pingstkyrkan. Det är tragiskt.

Jag skulle kunna respektera beslutet om det fanns bra underlag och tydliga handlingar. Men mer saknas än finns. Det är så enormt mycket tyckande och okunskap (vågar jag påstå) bland de som idag fattat beslutet. Det är ett spel med skattepengar, med kommunala resurser och faktiskt också med det demokratiska systemet som borde lända till eftertanke.

Men det saknas. Tyvärr.

Nu ska kommunen bygga mässa. Det blir de svaga eleverna och de sårbara äldre som får betala.

2006-06-20

ÖSK - Norrköping 3-1, Folkpartiet - resten 75 - 0!

Folkpartiet i Örebro hade sommaravslutning för de förtroendevalda i går. Vi satte upp ett stort tält i Sveaparken, grillade enkel fläskkarré, bjöd även på potatissallad, kaffe, dricka och hembakt jordgubbstårta.

Vi lyssnade till Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson som berättade om tidningens politiska bevakning och så förde jag ett samtal med det folkpartistiska oppositionsrådet i Västerås, Bengt-Åke Nilsson.

Som avslutning delade vi ut 2000 flygblad till besökarna på Behrn Arena och förgyllde läktarna under matchen.

ÖSK vann med 3 - 1 och 75 folkpartister hade trevligt och kampanjade samtidigt (som vanligt får man säga). Det är kul att vara folkpartist i Örebro! Politik måste vara glädje, också.

På väg till bilen efter att ha röjt upp i parken träffade jag tre ÖSK-spelare. Jag tackade för att de gjort Folkpartiets avslutning till en sådan fest. För visst var det fest även på Vallen. Jätteroligt för sossen Jelecak som fick göra mål efter allt arbete han lagt ner. Och minst lika roligt att se Patrik Anttonen näta ännu en gång. OK - jag glömmer inte Seb heller. Men bäst på plan var Christoffer Näfver. Vilken lirare!

Rikemanspartiet (s)

Sossarna är Sveriges rikemansparti. Det bör inte förvåna någon. Det som förr var ett parti för arbetarnas intressen, radikalt och framstegsvänligt, är numera Sveriges Konservativa Parti, fast namnet är detsamma, socialdemokraterna.

(S) står idag för (s)tagnation, (s)telbenthet, (s)topp och (s)jälviskhet. Man (s)lår vakt om de enga fördelarna och tycker att det viktigaste är att värna organisationen.

När man ser vilka som är med i partiet och på partiets listor behöver man inte förvånas över det heller. De som är och blir ledande inom (s) är samma sorters apparatnik som förr befolkade andra administrationer i andra lika konservativa länder.

Sverige behöver en ny regering, inte minst för att bryta upp maktmonopolet och göra sossarna medvetna om vilka de egentligen borde företräda. Eller snarare bestämma sig för om det är de som arbetar eller om det är den socialdemokratiska maktapparaten som är deras egentliga uppdragsgivare.

2006-06-18

Segersjö

Segersjödagarna håller på som bäst. Jag var själv där ute i går, både som besökare och som medhjälpare. Tyvärr verkade det fina vädret hålla en del av publiken borta.

Men jag är så fascinerad av denna tillställning. Inte för att jag är speciellt hästintresserad. Inte heller för att jag gillar att befrynda mig med adeln. Nej - snarare för att det är ett så fantastiskt exempel på entreprenörskap.

Segersjödagarna borde få ett långsiktigt kommunalt stöd. De borde utvecklas vidare som en motor för hela Östernärke. Fundera på vad det skulle innebära om kommunen stödde Segersjö med en tjugondel av vad den nya mässan kommer att kosta årligen. I det ena fallet, Segersjö, bjuder kommunen med armbågen, entreprenörerna står ensamma. I det andra, mässan, går kommunen in och tar alla risker, struntar i varningar och dödar entreprenörskap och skapar ett svagare näringsliv.

Suck!

2006-06-16

Ett skrik

Undrar hur många svenska bloggar som handlar om fotbollsVM idag. Kan gissa att det är några stycken. Låg själv hemma i soffan och hade gett upp i början av andra halvlek. Men men men. Det enda man kunde önskat är ju att ha fått vara på plats.

Människan (i vart fall jag) är märklig. I min ensamhet kunde jag inte undgå att vråla efter Ljungbergs mål Varför? För vem? Inte en aning. Men nog skrek jag.

Intressant.

Vad är demokratin egentligen värd?

Nu ska byggnadsnämnden fatta "rätt" beslut. Det vill säga - acceptera sossarnas plan på den nya mässan vid Södra station. Majoriteten av byggnadsnämndens ledamöter hade ju det dåliga omdömet att fatta "fel" beslut förra gången.

Vad var då det felaktiga beslutet? Jo: Man ville ha en fullständig information om vad en förändrad plan skulle innebära. Man ville ha bostäder och handel i city. Man ville veta hur trafiken skulle påverkas. Till exempel. Därför återvisade man handlingen till förvaltningen och bad om att få den informationen

Men det tycker sossarna är onödigt. Det behövs ingen mer information. De menar att örebroarna inte behöver få veta hur illa det blir med trafiken, hur bullret kommer att öka för de som bor centralt, hur många fler dödsfall på grund av ökade luftföroreningar som kommer att komma, varför södercity ska bli en död stadsdel när mässa och konferenshall står tomma.

Det är märkligt att en del demokratiskt fattade beslut är mindre värda än andra. Det som nu sker i byggnadsnämnden är ett hån mot allt vad demokrati heter. Och för mig, som tänker mig att leda en allians efter valet, är det ett bekymmer att två av de i alliansen ingående partierna är med på dessa turer. Det kräver mycket fundering och eftertanke hur jag ska kunna reparera de broar de nu river.

2006-06-15

Hyre(s)gästföreningen förnekar sig icke

I dag presenterade Hyre(s)gästföreningen en undersökning som gjort avseende allmänhetens inställning till ÖBO. Det får mig att vilja citera Mark Twain: Det finns tre sorters lögner: Lögn, förbannad lögn och statistik.

Eller:

Som man frågar får man svar.

Man har frågat rakt ut om ett antal örebroare tycker att man ska sälja hela eller delar av ÖBO. Svaret blir ganska negativt. Men en sådan fråga är totalt meningslös. Det är inte de två alternativen som står mot varandra.

Alternativen i undersökningen skulle lika gärna kunna ha varit:
Vill du att Örebro kommun ska behålla alla ÖBOs lägenheter, höja skatten och försämra för skolan, de äldre, för företagandet och öka segregationen eller vill du att kommunen ska sälja delar av ÖBO och få pengar till bättre skolor och äldreomsorg, bättre företagande och fler jobb så att fler kan få del av samhällets framsida?

Vad tror ni svaret blivit?

Precis som före förra valet börjar Hyre(s)gästföreningen föra socialdemokratisk partipropaganda. Det är synd. Om hyresgästerna.

Lövdén visar (s) rätta ansikte

Socialdemokratin är inte något parti. Det är en maktapparat. De som finns i maktapparatens innersta kärna är inte längre vanliga medborgare. De är apparatnik (som det hette på sovjettiden), de står över vanliga människor. Inte för att de är onda. Inte för att de är några andra än vi vanliga. Utan för att de är medlemmar i en rörelse där rörelsens egna regler i flera fall tagit över. Det handlar om Ilmar Reepalu som umgås med miljardärer och tycker att gåvor på tiotusentals kronor är OK. Det handlar om personer som går före i bostadskön eller får hyra sommarstugor till vrakpriser. Det handlar om Lövdén och Thalén som skrubbar varandras ryggar.

Nu gör Lövdén ett miljonklipp på en lägenhet han inte ens borde haft kvar om han följt partiets politiska linje. Men eftersom partiet inte har någon annan politik än makt, behöver han bara följa sin egen plånbok.

Tydligare kan knappast det rätta socialdemokratiska ansiktet visas.

2006-06-13

Kvarteret Längan - eller varför stöder sossarna segregerat boende i centrum?

Behrn fick inte bygga ett höghus bredvid Pingstkyrkan. Men han får bygga ett P-höghus. Ovanpå P-höghuset ska han också få bygga bostäder. Dessa bostäder kommer om de byggs att bli det första exemplet på de så kallade "gated communities" som finns i andra, mer högerstyrda länder. USA och George W Bush gillar till exempel gated communities. Det gör nu även Jonas Karlsson och Mats Sjöström.

Vad det handlar om är att bygga trygga bostäder för samhällets överklass. De som inte vill att vem som helst ens ska kunna komma i närheten av bostaden, kanske bruka trädgården eller på måfå leta efter en vän. Det som förespråkarna talar om är något annat. Man vill stänga ute de som stör, de som riskerar att vara brottslingar, de som är annorlunda och inte har något skäl till att vara där.

Låter det bra? Visst är det skönt att vara trygg? Men fundera på vilket samhälle vi i så fall bygger. Vilka murar mellan människor ska sättas upp? Är det murar som skapar trygghet eller är de murar som byggs en falsk trygghet som egentligen ökar otryggheten? Är det kanske snarare så att ökad öppenhet, och ökade mänskliga kontakter över olika samhällsskikt, är det som skapar ett tryggt samhälle?

2006-06-12

Peta SVT från fotbollsVM

Ett par märkliga reportrar på SVT vill peta Zlatan ur startelvan mot Paraguay. Skälet? Han är inte i form eller han är inte tillräckligt bra.

Det var bland det dummaste jag hört. I lördagens match mot T&T hade han runt fem bra framspelningar, två vassa skott på mål och ett precis utanför krysset. Det som tittade noga såg att han till och med jobbade bakåt mot eget straffområde när Chippen tappade boll högt uppe. Mot detta kan ställas t.ex. snällikonen Henkes frispark utanför och nick över. Inte gjorde han mycket mer. Eller Ljungberg. Vilka löpningar såg SVT som jag måste missat?

Med den analys dessa experter gör borde väl vare sig Henke eller Ljungberg platsa? Elva Kim Källström är tydligen drömmen. För att tala klarspråk: BULLSHIT! (ursäkta den eländiga svenskan)

Sanningen är att vare sig Zlatan, Henke eller Ljungberg kan göra ett världslag av ett lag som inte består av 11 världsspelare. Problemet är att det ofta är så att de sämre spelarnas standard sänker de bra, istället för det man önskar, d.v.s. tvärsom.

Zlatan är en världsstjärna, men behöver stjärnor kring sig för att verkligen glänsa.
Ljungberg är en stjärna men behöver ett lag kring sig för att lysa.
Henke är, eller kanske var, en stjärna. Men vänta bara till han kommer till vardagen i Helsingborg. Då kommer hans omgivning att sätta sin prägel också på hans spel.

Så - det återstår bara en sak. I ett lag med några stjärnor och fler fotbollsspelare finns bara en väg att gå. Jobba, jobba, jobba.

2006-06-09

Även de vanliga partierna måste vara demokratiska

I dag är en av huvudnyheterna i Örebro att mässhallsärendet förenas. Det gör det för att moderaternas och kristdemokraternas ledamöter i byggnadsnämnden röstat med Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet i ett krav på återremiss. Skälet för återremissen är att det inte bara ska byggas en mässlåda, utan att det centrala läget också måste skapa förutsättningar för bostäder, handel och service. Eftersom ärendet inte dragits genom den kommunala beslutsapparaten på ett normalt sätt, utan haft ett snabbspår vid sidan om har inte byggnadsnämnden fått göra de överväganden på de sakliga grunder de alltid brukar.

Nu kommer dessa ledamöter att utsättas för hård press från sina partier. Jag ska inte lägga mig i detta i sak.

Men den som värnar den lokala demokratin och hoppas att många fler ska engagera sig politiskt borde fundera både en och två gånger innan partipiskan viner för hårt. Om de lokala nämndpolitikerna aldrig får tänka själva, utan bara ska lyssna till överhetens röst, hur tror då dessa partier att de ska kunna attrahera framtida politiker? I en värld där individualismen är stark borde också partierna acceptera att människor vill tänka och handla självständigt. Det innebär att den interna dialogen i partierna måste förbättras. Det innebär att den interna ideologiska debatten måste vara stark. Det innebär också att partiernas förtroendevalda borde ha rätt att rösta efter en egen övertygelse, bara den ryms inom de ideologiska ramarna.

Så gör vi i Folkpartiet i Örebro.

2006-06-08

Våga debattera

Idag har jag utmanat Sverigedemokraterna på debatt. Inte för att jag tycker att de är ett viktigt parti. Utan för att deras åsikter måste bemötas offentligt.

Demokrati förutsätter offentlig debatt, även med de partier vars åsikter man ogillar å det grövsta. Kommunister och nationalister är olika sidor av samma mynt, rörelser som inte tar människans lika värde på allvar.

Det finns oroande tecken på att allt fler unga tror att de sympatiserar med sd. Men jag tror inte att de gör det. De vet inte vad sd står för. Protester mot överheten blir till missriktat stöd för ett parti med skrämmande åsikter.

Samtidigt får man inte blunda för att det finns nationalistiska och vardagsrasistiska strömningar i stora grupper i Sverige. Rädslan för det annorlunda blir kanske extra tydlig i ett land som långsamt är på väg tillbaka, på väg att stelna både politiskt, näringslivsmässigt och mänskligt.

2006-06-07

Våga säga ja till ett öppet Sverige

Sverigedemokraterna har enligt Aftonbladet 11 % av ungdomarna med sig. Det är ett par procent mer än Folkpartiet och drygt hälften av vad sossarna får. Skrämmande, eller?

Demokrati kan vara skrämmande. Människor kan rösta fel. Det räcker med att titta på Mellanöstern och Palestina för att se vad som hända om man ger demokratin fritt spelrum. Inte ville någon av oss att Hamas skulle komma till makten. Men nu står vi där. Kanske lika bra att inte ge demokratin detta spelrum.

Samma tankar hörs ibland i Sverige. Ytterkantspartierna ska hållas kort. De ska inte uppmärksammas, inte debatteras med, inte få synas. Det är bra med höga spärrar till fullmäktige, för att då kan vi hålla oönskade idéer borta.

Eller...

Jag tror inte på den varianten. Sverigedemokraterna har fått 11 % av ungdomarna att säga att de ska rösta på dem genom att alldeles för många varit alldeles för tysta, inte velat diskutera, debattera, belysa deras unkna argument. Istället borde fler än Folkpartiet varit med och tagit den diskussionen.

Demokratin är så viktig att folk faktiskt får rösta fel. Vi som är demokrater kan bara slåss för det vi själva tror på. För min del är det ett öppet Sverige. Öppet för nya människor från hela världen. Öppet för nya idéer och tankar att bryta mina egna mot och med. Öppet för nya partier, som jag kan ogilla hemskt mycket men som i demokratins namn ändå måste få finnas.

Jag kommer att göra allt för att Sverigedemokraterna blir ett så litet parti som möjigt i det kommande valet, eller snarare - att Folkpartiet blir så stort att det inte finns intresse från örebroarna att rösta beigebrunt. Men jag kommer att göra det med demokratins öppna metoder.