Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-11-30

Knäproblem med möjligheter

Opererade knäet i tisdags. Menisken fixades till via ett par hål i knäet. Efter operationen gick jag till kommunstyrelsen.

För 30 år sedan innebar en meniskoperation att man skar upp hela benet. Patienten fick ligga en vecka och gipsades sedan för en lång rehabilitering. Nu är det alltså klart och man får gå(!) därifrån. Sedan bör man i och för sig vara sjukskriven en vecka. Men utvecklingen är enorm.

Ibland får man höra att det inte finns några effektiviseringsvinster inom offentlig sektor. Det tar lika lång tid idag att lära ett barn läsa som det gjorde för 50 år sedan. I många stycken är det så.

Men det får inte bli en oomtvistlig sanning. Alla delar i den offentliga sektorn måste, liksom i den priviata, ständigt vara beredda att förändra sig. Ibland betyder tekniken att förändringar måste ske. Ibland är det andra faktorer som förändras. Våra offentliga verksamheter måste ständigt vara beredda att förändras, effektiviseras, rationaliseras...

Varför? Skälet är enkelt. Vi finns inte till för oss själva. Vårt uppdrag är att hantera de pengar skattebetalarna lämnar till oss för att ordna det gemensamma på allra bästa sätt. Därför måste vi ständigt motivera för medborgarna att det vi gör för deras pengar, gör vi på bästa sätt.

Framtiden för det offentliga ligger inte i att vara trygga i det som finns och som alltid funnits. Framtiden för den offentliga sektorn ligger i att skapa trygghet i (den nödvändiga) förändringen.

2006-11-24

Predikan på söndag

På söndag är det domsöndagen. Då har jag fått förmånen att åter predika, eller mer tala, i Betelkyrkan i Örebro. Välkommen.

Det är intressant med domsöndagen. Förr, när människan levde i större armod och mindre välfärd än idag, accepterade man att det fanns utrymme också för domen.

Idag, när ondskan är förbehållen några andra medan vi andra är goda från grunden, behövs inte längre någon dom. Synen på att människan föds god får många intressanta konsekvenser.

Hur ska vi kunna ta ansvar för vårt handlande om det inte kan anses ont, ens i detaljer, om det inte finns en dom över vårt liv och vår livsstil? Hur ska vi kunna ta ansvar för världen om ondskan alltid finns hos någon annan och denna andra alltid i så fall kan göras ansvarig för det onda?

Kan man fundera över det på en kvart i Betel på söndag? Vi får väl se.

2006-11-23

Ny budget pekar ut ny riktning

Koalition Örebros nya budget pekar ut en helt ny inriktning för arbetet i Örebro kommun. Istället för att, som den förra majoriteten, arbeta med mängder med mål som aldrig följdes upp och därför inte styrde kommunen, arbetar vi med färre mål och ett tydligt fokus på uppföljning och utvärdering.

Detta arbetssätt får flera konsekvenser. Bland annat att den politiska styrningen faktiskt blir tydligare. I en kommun där målen och målarbetet blir allt och ingen vet vilka mål som faktiskt styr och vilka man kan strunta i, blir kontakten med "rätt" politiker det avgörande. Makten läggs i några få, centralt placerade, politikers händer. Tillsammans med de starkare av tjänstemännen kan de styra fritt, utan hänsyn till mål som ändå aldrig följs upp.

Nu öppnar vi kommunen. Fem partier tillsammans för ett nytt sätt att arbeta. En del (främst inom den nya oppositionen) förstår inte vad det innebär. Risken är att de är så inkörda i de traditionella sätten att styra att de inte kan byta perspektiv. Jag hoppas ändå att de kan göra det.

För oavsett vilket parti vi tillhör borde varje politiker vilja veta att skattepengarna används rätt, effektivt och ger de resultat vi eftersträvar.

2006-11-22

Framsynta näringslivsföreträdare bromsas av politiken?

Volvos VD Leif Johansson vill att regeringen höjer bensinskatterna och sänker skatterna på alternativa drivmedel. Skälet är att tillverkaren vill ha fasta regler för att kunna satsa mer på miljöbilar.

Men de ledande politikerna säger nej. Statsministern och miljöministern vill inte diskutera frågan. Miljöpartisterna däremot är positiva. Men i dagens politiska läge på nationell nivå är de marginaliserade.

Jag vill inte ta ställning i frågan kring sänkta bensinskatter för att finansiera exempelvis etanol. Skälet är att jag inte tror att etanol är vare sig en kort eller långsiktig lösning på klimatproblematiken. Det finns tyvärr för lite forskning kring etanolframställningens påverkan på natur, miljö och vilken egentlig nettovinst det är för klimatet.

Men jag blir bekymrad över att nejet kommer så automatiskt och snabbt när frågan om priset på bensin kommer upp. Om vi som politiker menar allvar med att vi ska hantera klimatfrågan, kommer prisdiskussionerna som brev på posten. Vi måste i alla fall våga diskutera vilka prisnivåer som är rimliga för att klara både klimat och tillväxt, klimat och individens rätt till fri rörlighet, klimat och samhällsbyggnad, klimat och livsstil o.s.v.

I dagens riksdagsdebatt valde (s) att angripa regeringen för att inte agera. Men under den tid som regeringen Persson satt, hände mycket litet konkret kring klimatfrågan. Kärnkraftsavvecklingen gick i motsatt riktning. Oljekommissionen gav inga konkreta besked. Det förekom inte någon diskussion om höjda bensinpriser, snarare tvärsom.

Klimatfrågan måste få en lösning som är så långsiktig att den klarar majoritetsskiften. Därför borde regeringen bjuda in oppositionen till överläggningar om hur vi hanterar både tillväxten, välfärden och klimatet.

2006-11-21

Ofattbar jämställdhetsdiskussion i LO

LOs olika förbund är oense om hur de ska driva löneförhandlingarna. Vissa av förbundens toppar verkar tycka att alla förbund ska göra gemensam sak. Det innebär att kvinnor ska ha mer i löneökningar än män, att kvinnodominerade förbund ska ha mer generella påslag än mansdominerade.

Visst kan man på goda grunder hävda att kvinnodominerade yrkesgrupper tjänar mindre än mansdominerade och att det därför krävs speciella kvinnosatsningar. Men att tro att det skulle hjälpa kvinnorna i Kommunal om männen i Byggnads kräver mindre är ointellektuellt.

Kvinnorna i Kommunal behöver två saker. Dels en stark privat sektor där kvinnor och män jobbar konkurrenskraftigt och tjänar bra och betalar mycket i skatt. Om man tror att det blir bättre för kvinnor i offentlig sektor om män i den privata sektorn tjänar mindre, är det ohederlig argumentation. Tvärtom. Om männen i den privata sektorn får låga löneökningar, innebär det lägre skatteintäkter och därmed än svårare att höja kvinnolönerna i den offentliga sektorn.

Kvinnorna i Kommunal behöver också en stark privat sektor där kvinnor och män ges möjlighet att arbeta också på områden som traditionellt enbart varit förbehållna kvinnor, typ vård och omsorg. Först när även dessa yrken blir föremål för lönekonkurrens, där olika arbetsgivare konkurrerar om god arbetskraft, kan lönenivåerna långsiktigt höjas.

Det borde LO fundera över, istället för att låtsas som om lägre löner inom Metall skulle kunna innebära högre löner för Kommunal.

2006-11-16

SD i fullmäktige

KF hade premiär för mandatperioden i går i ett urkallt badhus. Det största intresset berörde SDs inträde i kommunpolitiken.

Vänsterpartiets Murad Artin gick under punkten "Kommunalskatt" till angrepp på SD. I mitt tycke var hans inlägg ett exempel på hur man inte ska behandla dem. Att angripa partiet i allmänna ordalag, som "rasistiskt", utan att konkretisera det hela och dessutom göra det utifrån en antydd ståndpunkt att väljarna röstat fel, är inte rätt väg att gå. Istället för att göra dem och deras väljare till martyrer, måst man gå på deras sakpolitik.

Redan i valrörelsen försökte jag lyfta upp SDs faktiska politik till ytan. Folkpartiet var det enda parti som gjorde det, lokalt och nationellt. Då fick jag och vi kritik för att vi gav dem plats. Efter valet har det låtit något annorlunda. Och när man ser på VALU-undersökningen visar det sig att Folkpartiet tappat minst väljare till SD, färre än V faktiskt.

Väljarna har aldrig "fel". Demokrati innebär inte att alla röstar "rätt", oavsett om detta rätta är höger eller vänster. Demokrati innebär däremot att vi som står för olika ideologier ska ta debatten med de som har andra bevekelsegrunder för sitt politiska engagemang. Sakpolitiskt, inte med personangrepp.

Kanske hade verkligheten sett annorlunda ut om fler unga vänsterpartister tagit debatten före, istället för att skrika slagord efter.

2006-11-15

Nytt ord

Idag skapades ett nytt ord i Folkpartiet i Örebro. Nästa gång du hör det, inse att ordet "att oopsa" kommer från Örebro, och en folkpartistisk kanslifunktion.

Vad det betyder?

Är inte det självklart?!

Det civila samhället

Nedan finns ett tal på engelska som jag höll vid invigningen av en konferens om social ekonomi i Örebro i tisdags. Skälet att publicera det är dels att jag tycker att innehållet är av intresse, dels att visa att man inte behöver kunna engelska perfekt, ens som blivande KS-ordförande, för att våga stå i en talarstol och tala...

Mr County Governor, Participants of the conference on Regional Social Responsibility. Welcome to Örebro, the Swedish Meeting place.
During the last 200 years Sweden has made a remarkable journey. From being one of the poorest countries in Europe to one of the richest. From a country from where people emigrated because of a repressive government, to a country that has a record of being one of the most openhearted towards immigration and refugees. From a country without almost any governmental social responsibility, to a country where safety, security and social responsibility got a name of its own. The 20;th century created the social democratic Swedish "Folkhem" (the secure home of the Swedish people).
The city and region of Örebro has made the same journey. And not only that: During the 19;th century Örebro was one of the starting places, or one of the catalysators, for the processes that started the development of the democratic society and the social sector. And since then leaders from both different political parties, companies, organizations and the society have tried to renew and strengthen both democracy and social welfare systems.
But the last years we have found more and more cracks in the facade of our Folkhem. The social security system shows more and more of its failures. Our social welfare system does not respond to the new challenges the global society let us face. Our pride as citizens in a country with low unemployment rates is also challenged as the global markets find their ways in to our local markets. As politicians we begin to understand that there are no simple ways to solve problems connected to different kinds of social or other incoherence’s.
So for now we try to find other ways to build our strong society. But there seems to be more questions than answers. One of the main challenges I can see meets the subjects of this conference. If the question: "How do we join the different societies, the private society, the public society and the civic society, in the work for a sustainable social society?" can be answered, we will be on our way. If those results can find their ways down to different actors in local societies throughout Örebro, Sweden, Europe maybe the future will come brighter than a dull November-Tuesday predicts.
That is your challenge, and your goal. That is my challenge, as coming mayor of this city with its interesting social and democratic history. Together we can change the world. As people always has been able to do.
Once again: Welcome to Örebro. The meeting place of Sweden.

2006-11-10

Moderat miljöuppvaknande!?

Statsministern går i Göran Perssons fotspår och tar upp den klimatutredning som den förre statsministern själv ledde. Reinfeldt pekar på att klimatfrågorna är en ödesfråga för världen och Sverige. Som så ofta tidigare väljer han att vara pragmatisk i förhållande till förslag som tidigare socialdemokrater lanserat. Nu för oljekommissionens förslag ny aktualitet inom alliansens regering.

Det är bra att den nya regeringschefen börjar bekymra sig om klimatfrågorna. Det är ännu bättre att moderaterna för första gången (någonsin) har en partiledare som talar miljö. Klimatfrågorna är egentligen en fråga med större prioritet än jobb, utbildning, terrorism... Missar vi att hantera klimatet kommer jobben att försvinna, terrorismen att öka och utbildningen att bli för de välbeställda. (Ganska dystopiskt men vad gör en pessibilist???)

Nu återstår bara att se de konkreta åtgärderna. Därför är det med glädje man kan se att regeringen beslutat återinföra trängselavgifterna i Stockholm. Ibland händer saker som man nyss trodde var omöjliga.

Bra jobbat, Reinfeldt!

2006-11-09

Våld utan slut

Israel begår ett skrämmande brott mot de mänskliga rättigheterna när man bombar familjer, barn och gamla, hus och infrastruktur sönder och samman i Gaza. Varför blir civila offren för denna meningslösa konflikt.

På nätterna skjuter palestinierna robotar mot Israel i försök att skada, främst civila mål. Eftersom de har en sämre teknisk standard än Israel skadar de färre.

Borde inte Israel kunna inse att det krig man kämpar aldrig kan vinnas med vapen? Borde inte Palestinierna kunna inse att den stat man eftersträvar aldrig kommer att kunna vinnas på slagfältet?

En vis man lär ha sagt: Våld är den odugliges sista utväg.

Det verkar finnas många odugliga i Mellanöstern.

2006-11-08

Arbetstidsregler

Ibland är EU märkligt. Ganska ofta förresten. I vart fall när man betraktar det hela utifrån.

EU verkar ha beslutat om arbetstidsregler som egentligen ingen vill ha. Men eftersom det inte finns någon majoritet för något annat förslag så gäller det gamla beslutet som inte någon egentligen vill ha. Typ.

Den svenska regeringen tycker inte att arbetstidsreglerna är speciellt vettiga. Jag delar den åsikten. Det finns många skäl. Folkpartisten Carl B Hamilton redogör för en massa av dem i sitt senaste nyhetsbrev.

Jag skulle bara vilja ta upp ytterligare ett: Varför är en reglering av arbetstiderna viktigare än en europeisk agenda mot klimatförändringar, giftspridning, havsmiljö? Till skillnad från arbetstidsregleringar, som mycket väl kan vara nationella, är dessa tre miljöfrågor klart internationella. I det ena fallet orkar inte EU ens fatta beslut om minimiregler. I det andra fattar man så långtgående beslut att egentligen ingen vill acceptera det hela.

Ibland är EU märkligt.

2006-11-06

Saddams dödsdom ett misslyckande

Saddam Hussein dömdes som väntat till döden. Det är tragiskt. Inte för att domstolen saknade skäl för att döma diktatorn. Men för att dödsdomar inte löser problemen. Hämnden är aldrig en stark byggsten för en blivande(?) demokrati.

Lyssnade på en företrädare för Amnesty i morse som skulle förklara varför de var emot dödsstraffet. Den enda förklaring han hade var att alla människor har rätt till sitt liv. Annars var det just att vara mot som var grejen, verkade det som.

Tyvärr är det nog så att trenden inte går emot dödsstraff, utan för detsamma, även i de svenska folklagren. Tuffa straff och hårda tag mot de onda, de där andra, gäller inte bara i Bush USA. Alltför ofta fick jag utanför valstugan i somras höra ungefär samma tema.

Därför krävs det en bättre grundad hållning mot dödsstraffet än att bara vara emot. Liberalismens grundläggande hållning, att alla människor har samma, unika och oändliga och okränkbara värde, gäller radikalt nog även en f.d. diktator. Det innebär inte att man inte får straffas. Men det innebär att varje människa har ett värde som inte får kränkas. Dödsstraffet är den ultimata kränkningen.

Samtidigt måste man också inse att om man godkänner dödsstraff för ett brott, så är man ute på det sluttande planet. För varför säga stopp vid ett brott? Hur många ska man dödat, direkt eller indirekt, för att kunna bli dödad av staten? Räcker 10.000, kanske bara 1.000 eller 10? Eller är inte våldtäkt, där offret får leva resten av livet med minnena, värre än mord? Ska inte statens dödande accepteras då? Och hur är det med brott mot barn? Och så vidare.

Dödsstraffet är något för mänsklighetens bakgård. Det har spelat ut den roll det aldrig haft. Tänk om fler människor och fler stater kunde acceptera det Sydafrikanska exemplet. Hämnden bygger inte framtidens samhälle. Bara medvetandet, avståndstagandet och förlåtelsen kan lägga den hörnstenen.

Skadeglädje

Måste erkänna att jag i smyg gladde mig åt att ett lag fick lämna allsvenskan. Ett lag som har hyfsat nära anknytning till en stark man inom fotbollssverige.

Och grattis Elfsborg! Det är roligt att ni lyckades med er offensiva satsning. Hoppas att den erfarenhet svensönerna i laget har kan göra att ni lyckas bättre i europaspelet än de tidigare lagen.

2006-11-02

Bättre sent än aldrig

Första gången jag fick rösta var i kärnkraftsomröstningen, då som nybliven 18-åring. Jag valde, trots(?) mitt miljöintresse att först välja bort linje 3. En kärnkraftsavveckling var inte något alternativ.

Redan då gick det nämligen att läsa om att klimatförändringarna var på väg. Redan då gick det att förstå att förbränningen av kol, olja och fossilgas skulle riskera jordens framtid. Redan då gick det, utan några större problem, att inse att det sätt vi lever och framförallt transporterar oss, skapar sådana problem att jorden krisar.

Sedan dess har jag försökt få upp dessa frågor på dagordningen, i Örebropolitiken och i Folkpartiet. Ibland har jag därför kallats tillväxtfientlig. Ibland miljömupp. Ibland andra epitet som inte varit direkt smickrande. Men det har också funnits människor som helhjärtat givit mig sitt stöd.

Nu verkar det som om världen vaknar. 25 år har det tagit. Frågan är vad som kommer att hända? Kommer vi verkligen att våga ta frågor om transporter och livsstil på allvar? När det bränner till i plånboken - börjar vi då inte låtsas som om det ändå kommer att gå, att klimatförändringarna kommer att beröra någon annan än mig och mina barn och barnbarn? Och vad blir konsekvenserna då?

Ännu har ingen världsledare vågat ta tag i frågan på allvar. Ord som de som jag just skrivit leder egentligen ingen vart. Det som krävs är konkreta förslag. Men vem vågar gå ut och kräva högre energipriser, ökade transportkostnader, snabbare omställningar? Hittills ingen.