Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2008-02-22

Bra SEF

Elitfotbollsföreningen gjorde det enda rätta, lät Degerfors och ÖSK spela på samma villkor som alla andra föreningar i landet. De 1,5 miljoner föreningen nu ger Degerfors och ÖSK gör att de ekonomiska förutsättningarna framförallt för Degerfors blir hanterbara. Man kommer att klara sin elitlicens.

Jag gläder mig åt detta. ÖSK hade klarat sig i alla fall men för Degerfors är kanske detta räddningen. Jag känner mig alldeles för ensam i gruppen som både kan tänka sig att heja på ÖSK och Degerfors. I ett derby skulle saken vara självklar, ÖSK regerar, men fotbollssverige skulle vara fattigare utan Degerfors i eliten, dit ju även superettan måste räknas.

Och för orten Degerfors betyder nog laget betydligt mer än ÖSK för Örebro.

2008-02-17

Kosovo en del av ...

Idag har Kosovo blivit Kosova, i vart fall för delar av världen. Är det en riktig utveckling?

Det finns rätt många bekymmer med den nyutropade staten. För att en stat ska vara folkrättsligt riktig krävs att man har kontroll över det egna territoriet. Det har inte Kosovo. Utan FNs KFOR-styrka skulle inte Kosovo klara av det uppdraget. Frågan är om och i så fall hur länge en statsbildning ska ske med i huvudsak utländsk maktutövning som bas. På samma sätt är det med ekonomin. Kosovo lär inte klara sig utan utländsk ekonomisk hjälp på överskådlig tid. Det bekymmersamma är att detta kan få andra konsekvenser. Vilka andra stater eller blivande stater kan räkna med samma militärt och ekonomiskt stöd? Måste det vara FN-mandat, eller kan andra supermakter driva fram andra landssplittringar på andra håll i världen, av godhet eller för att utöva makt? Vad kommer detta att innebära i framtiden för Kinas och Rysslands maktambitioner?

Men det som stör mig är att man inte likabehandlar människor och människors vilja, beroende på att man tar ekonomisk eller politisk hänsyn till större makter. Titta bara på hur vi hanterar Kina. Landet ockuperar sedan 50 år Tibet, men västvärlden blundar och skrattar vid varje nytt kontrakt. Samma stat omöjliggör Taiwans rätt att bli en egen stat, något som borde vara hundra gånger självklarare än Kosovos rätt. Ryssland har sitt Tjetjenien och lär komma att kunna få ytterligare splittringsförslag.

I Afrika finns ett antal stater som kanske aldrig borde funnits eftersom de uppfanns av europeiska imperiebyggare med linjal som bästa statsbildningsverktyg.

Men även Europa har sina splittringar. I Spanien finns både Katalonien och Baskien som delvis haft sepraratistiska tendenser. Och i Skottland är det nationalistiska partiet ofta det största.

Det finns parallella rörelser i världen. En del går mot ökad enhet. EU är med alla sina brister en sådan rörelse. Men samtidigt ökar splittringen, mellan etniska och sociala grupper.

Jag är inte säker på att ökad splittring är vägen framåt för en värld med fred i centrum.

2008-02-07

Degerfors sak är vår

DIF har stora ekonomiska problem på grund av att man inte följt momsreglerna. Självklart ska alla föreningar följa de regler som finns men problemet är att skatteverket bara kollat DIF och ÖSK och struntat i alla andra klubbar som också troligtvis gjort fel. Det innebär att framförallt DIF får en börda som andra slipper.

I höstas bloggade jag om detta och det ansvar som Lars-Åke Lagrell och SvFF hade. Han svarade då att han inte kunde göra något nu men att SvFF skulle ta i frågan senare. Nu visar det sig att DIF inte får något stöd.

Det är uselt.

SvFFs ordförande har, liksom alla andra ordföranden (KS-ordföranden inräknade), en makt som är reell. Hade SvFFs ledning velat ge DIF möjligheter att få samma villkor som de flesta andra klubbar hade det varit en reell möjlighet. Men man valde att strunta i den lilla klubben.

Samtidigt får ytterligare en av de inblandade i IFK Göteborgsskandalen sin dom. Spelaragenten döms till 2 års fängelse för att ha gömt pengar. Inte för att det har direkt anknytning till den övriga IFK skandalen. Men det pekar än mer på det problem som SvFF gör allt för att blunda för. IFK är en del i en brottslig process. Det kommer inte att drabba föreningen det minsta. Samtidigt drabbas andra som gjort betydligt mindre allvarliga föreseelser mycket hårt. Göteborgs ledare kan få fängelse men klubben går fri. DIF har missat moms som många andra och mister kanske elitlicensen.

Och SvFF och dess ledning accepterar detta?