Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-07-09

Klimat igen

Semesterväder... Regn hela dagen. Rätt rejäla mängder. Tur att sommaren var här förra veckan. Det blev bra hökvalitet, även om hösilaget blev för torrt.

Läser på nätet att det på vissa håll kommit upp mot 100 mm det senaste dygnet. Det är en sjättedel av en normalsvensk årsnederbörd. Rätt mycket vatten. Läste också om att det sker med jämna mellanrum. Tioårsintervall beskrevs det som.

Frågan är vad som händer i framtiden. IPCC beskriver en vardag där liknande händelser blir allt vanligare. En varmare atmosfär kan av fysikaliska skäl innehålla mer fukt. Mer fukt i atmosfären innebär större risker för ökad nederbörd där man redan har mycket nederbörd. När det regnar kommer det att regna ordentligare allt oftare.

Jag har en bror som konstruerar broar. Ibland hör jag honom tala om hundraårsmedelvärden eller tusenårsmedelvärden. Det är beskrivningar av vilka vattenmassor broarna ska kunna klara. Om IPCC och den statliga sårbarhetsutredningen får rätt, kommer vi att behöva ändra tiopotensen, så att hundraårsmedelvärden blir tioårs, tusenårs blir hundraårs, och så vidare. Om vi tänker åt andra hållet innebär det att regnoväder, sådana som idag, blir årliga...

Det finns enormt mycket att göra i klimatfrågan. Det är många som är sent ute. När jag för 20 år sedan försökte prata och skriva om klimatet var det ingen, vare sig politiker eller annan, som lyssnade. Då var jag ändå 20 år efter forskarna och hundra år efter upptäckaren Arrhenius. Nu är klimatet det viktigaste på G8-mötet. Statsminister Reinfeldt gör bra ifrån sig som nyväckt klimatintressent. Det är tydligt att han både förstår och tar åt sig av den information som ges. Sverige kan spela en avgörande roll i det arbete som nu måste till inför Köpenhamnsmötet i vinter.

I Örebro jobbar vi på med de medel vi har. Biogasanläggningen är en nationell angelägenhet. Torgombyggnaden kommer också att få transportmässiga konsekvenser när city blir attraktivare och färre tror sig behöva åka bil för att handla. Vindkraften kommer mer. Energibesparingsarbetet fortsätter. Men vi har inte alla verktyg vi behöver. Det vore bra att kunna arbeta med fler typer av avgifter för lokala miljöstörningar. Där har staten en uppgift att göra.

Och så kan man ju tänka på hur man lever privat. En charter till Thailand går lös på 750 kg CO2 per person. En dag i solstolen i Fällersta betydligt mindre. En del tror att de kan köra bil bra om de gasar snabbast och mest. Annars kan man ju kolla bränsleförbrukningen, och mena att den är bäst bilförare som förbrukar minst. Min dieselmerca kan med lugn körning komma under halvlitern i stadstrafik. Det är en hyfsad början på väg mot nästa bil, som ska bli biogas eller el. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Vi riskerar fler trista regndagar, och kanske somrar där det inte går att ta in hö för allt regnande. På andra håll i världen är riskerna betydligt allvarligare. Människor kommer att dö, bli sjuka, förlora möjligheten till försörjning.

Men det går att vända trender. Jag blir faktiskt glad när jag ser G8 ledarna. Det finns, trots allt, hopp!

2009-07-02

Självstyre

I morgonbitti (idagbitti egentligen) ska jag vara med i P1 och prata om det allt mer inskränkta kommunala självstyret. Skälet är naturligtvis den artikel som i veckan redovisats i Dagens Samhälle där jag menar dels att staten är inne och petar i detaljer i saker som kommuner borde styra, eller som totalbestämmer allt vad kommunerna ska göra där vi bara blir passiva utförare, och att vi är kontinuerliga lagbrytare eftersom vi åläggs att betala sanktionsavgifter.

Förre kommunstyrelseordföranden Mats Sjöström och jag var överens om en sak. Kommunens uppgifter styrs till 90 - 95% av staten. Det kommunala självstyret är mest en sak för hyllningstalen redan nu.

Spelar det då någon roll om det är staten eller kommunerna som styr? Kanske inte, det viktiga är att medborgaren får den service han eller hon tillsammans med alla andra betalat skatt för. Men det spelar roll för ansvarsutkrävande och därmed för demokratin som helhet. Det spelar roll för vem som finansierar vad. Det spelar roll för den lokala demokratins möjligheter att attrahera förtroendevalda.

Så visst spelar det roll. Mer om detta senare.