Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-12-29

Kommunal administration

I DN 28/12 skriver Timbro om de kommunala svällande administrationerna. http://www.dn.se/opinion/debatt/regeringens-nya-miljarder-goder-kommunbyrakrater-1.1019818.

I dag tar Carl B Hamilton (fp) upp frågan och slaktar Timbro rätt rejält. http://hamiltonsblandning.blogspot.com/2009/12/timbro-har-fel-om-att-statens-nya.html.

Jag menar att Hamilton i huvudsak har rätt i sin kritik av Timbro. Det är ogörligt att mäta äpplen och päron, att i procent beräkna ökade kostnader för verksamheter som skiljer så enormt i storlek som dessa gör.

Ändå är det intressant att peka på att vi i Örebro kommun gjorde en med Timbro besläktad analys för tre år sedan. Men grunden var annorlunda. När Örebro kommun blev tvungen att spara på grund av långvarigt socialdemokratiskt ekonomislarv, sparade den dåvarande (s)-kommunledningen på vården, skolan och omsorgen. Administrationen friades.

När vi i koalitionen tog över makten började vi en analys av vad detta inneburit. Det ledde fram till den process som senare fick namnet FRAM, framtidens administration. De första siffrorna pekade på en effektiviseringspotential på 150 mkr men slutsiffran blev ungefär 35 mkr per år. Huvudskälet till att det inte gick att effektivisera så mycket som vi först hoppades, är i huvudsak att förvaltnings- och därmed chefsorganisationen fick ligga fast. Det fanns för mycket partipolitik i detta.

Nu har vi en effektivare organisation i kommunen. Men det återstår mycket att göra. Så i detta får faktiskt Timbro rätt - kommunal administration kan effektiviseras långt mer än vad vi ser idag.

2009-12-28

Kvinnor i kommunala bolagsstyrelser

Lyssnar just på Aktuellt om den dåliga kvinnorepresentationen i kommunala bolagsstyrelser. Kan konstatera att det ser ungefär lika illa ut i Örebro. Även för oss i Folkpartiet är det inte bra, även om det inte ser så illa ut som i flera andra kommuner. Av de sex platser som vi i Folkpartiet besätter, är det två kvinnor och fyra män. Det som något drar upp vårt betyg är att en av de två ordförandeposterna besätts av en kvinna.

Det finns anledning att fundera vidare över detta. När vi gör vårt nomineringsarbete får alla förtroendevalda önska vilka poster man vill ha. Hittills har det varit mest män som önskat bolagen. Varför är det så? Slentrian? Det har "alltid" varit män som suttit på dessa poster och som därför vet vad det innebär?

Inför nomineringarna efter valet krävs det även här en extra eftertanke.

2009-12-16

Skapa en klimatberedning i SKL

Jag har i flera år propagerat för ett helt annat sätt att styra Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Idag finns ett antal beredningar som hanterar frågor inom de normala kommunala och landstingskommunala verksamheterna. Många beredningar har få ärenden och tar få egna initiativ. Makten är centraliserad till styrelse och AU och så ska det nog också vara.

Sedan finns det två tillfälliga beredningar, en om välfärdens finansiering och en om valfrihet. De har mer specifika uppdrag och ska ta initiativ till hur sektorn ska arbeta i framtiden.

Som ordförande i en beredning av det tidigare slaget tycker jag att det senare alternativet borde fungera som huvudregel för beredningarna i SKL. Det finns mer behov av en föränderlig och snabbfotad organisation, än en som finns kvar i det gamla och som mest engagerar sig i att svara på statliga remisser.

I flera år har jag propagerat för att SKL tydligare skulle engagera sig i klimatfrågan. Jag har också önskat att ett av de sätten som SKL ska arbeta för ett starkare lokalt klimatinitiativ är att tillskapa en klimatberedning. Den kunde vara ett kraftfullt redskap för hur lokalsamhället ska få fler redskap för att lösa vår del av klimatutmaningen.

Idag skriver SKLs ordförande på webben en artikel med rubriken: "Klimatförändringar påverkar kommuner i hög grad". Det är bra. Det händer alltför sällan att man ser SKLs engagemang i frågan. Nästa initiativ kan ju vara att skapa en klimatberedning.

2009-12-15

Två ärenden om Länsmusiken

På dagens KS hade vi ett ärende uppe om en förändrad ägarbild av konserthuset. För oss som sitter i styrelsen, liksom för personalen inom länsmusiken, är det en sedan länge önskad förändring. Den skapar nya möjligheter att öppna huset, att skapa nya intäktsvägar, att förbättra arbetsmiljö och att ge mer kultur till fler.

Det finns ett vägande skäl till att inte konserthuset ska vara en fråga för den kommunala förvaltningen, KFÖ, utan ligga i ÖrebroPorten. Endast 35 % av intäkterna till Länsmusiken kommer från kommunen. De övriga intäkterna är statliga bidrag och olika former av försäljningsintäkter. Det gör det rimligt att huset ägs av någon annan än kommunens förvaltning för kommunala fastigheter.

Mot detta reserverade sig (s). Det är märkligt. Varför vill man inte ge Länsmusiken möjlighet att utvecklas, att skapa nya intäktsvägar?

I morgon på KF skulle jag dessutom svara på en fråga om Länsmusiken och det underskott bolaget redovisar. Men idag drogs frågan tillbaka. Det är kanske ett gott tecken.

Jag hoppas att vi kan finna en bred överenskommelse kring ökat stöd till Länsmusiken AB. Det är nödvändigt av flera skäl. Staten har ett tyst krav att de kommunala stöden ska motsvara de statliga. Det gör de inte ännu i Örebro, men nästa år kommer de förhoppningsvis att göra det. Länsmusiken AB har varit underfinansierad i flera år, och inte klarat av att hantera de pensionsåtaganden som ständigt varit svårberäknade.

Men framförallt behövs ett ökat stöd för att värna Svenska Kammarorkestern. Den är en av de få världskända attraktioner vi har i Örebro. Orkesterns turneer skapar rubriker i många stora tidningar och ger genklang i andra media. Enormt positivt för Örebro, för Örebros kulturliv och för orkestern. Orkestern hjälper oss att dra hit personer som är livsviktiga för kommunens fortsatta utveckling.

För att Svenska Kammarorkestern ska kunna bibehållas måste ökade medel till. En frysning av de kommunala bidragen skulle innebära att styrelsen måste fatta beslut om en förändrad inriktning av orkestern. Det vore illa, mycket illa. Därför hoppas jag att reservationen i dagens KS från (s) var ett misstag i arbetet och att tillbakadragandet av frågan visar på en vilja att samtala om en långsiktig lösning för en av Örebros viktigaste kulturspridare.

Trygg demokrati?

Italiens premiärminister blir attackerad på öppen gata. Man kan tycka vad man vill om honom som person eller politiker, men det är ett angrepp på det demokratiska systemet.

I Örebro funderar polisen över hur de vänsterextrema grupperna ska hanteras inför nästa val. Hur kommer den nationella och lokala demokratin att påverkas?

Misstron mot politiker hos allmänheten är stor. Allt färre vill bli partipolitiskt aktiva. Avståndet mellan allmänhet och partipolitiker växer.

Berlusconi angreps av en vettvilling. När politiker har angripits i Sverige har det ofta varit av just vettvillingar. Det är svårt att värna sig mot sådana människor om man vill ha en öppen demokrati.

Frågorna om demokratins framtid är många. Vilka trender förstärker varandra? Vilka krafter och motkrafter finns? Den öppna demokratin är inte för evigt given.

2009-12-13

Slingrande socialdemokraten Sahlin

Lyssnar precis på Agenda. Mona Sahlin får gång på gång frågan om det även i en socialdemokratisk regering ska finnas en bortre gräns. Hon klarar inte av att svara på frågan. Det blir rundprat om allt annat än vad programledaren frågar om. Blir det en bortre tidsgräns eller inte?

Sjukförsäkringsdebatten är ett glasklart exempel på det som är det sämsta inom det politiska livet. Man hittar en blotta hos motståndaren och så kör man, utan att bry sig om sin egen politik. Och media hänger på. När sedan bilden är satt så glädjer sig spindoktorerna hos det parti som "vunnit" och de andra funderar på hur man ska skademinimera.

Problemet är att när man ska syna den "vunna" politiken så innebär det antingen att det i princip blir samma politik som den förlorade, eller att nödvändiga beslut inte genomförs.

Vem förlorar? Demokratin, politikerna och politiken.

2009-12-11

Ett annat sorts liv

I vanliga fall brukar jag säga att min 40-timmarsvecka slutar nån gång på onsdagskvällen. Jag gör det inte med stolthet, tror inte att många timmar är detsamma som bra timmar. Men livet är fullt av möten, möten, möten och sammanträden, sammanträden och sammanträden. Med de som jobbar i närheten av politiken på dagen, med fritidsengagerade - politiker och andra, på kvällarna.

Rätt ofta tror man att det man gör är det man måste göra.

Så förändras livet. De senaste veckorna har knappast ens varit 40-timmarsveckor - om man inte räknar med timmarna i soffan med datorn. Ändå fungerar allt.

Det är inte säkert att den ledare som lägger mest tid är den bästa ledaren. Det gäller att veta vad man ska göra, och inte bara springa på alla puckar. Flera ledarskapsböcker talar just om detta - att den ledare som styrs av vardagskraven, ofta glömmer att styra.

En brott i vardagslivet kan tydliggöra det.

2009-12-10

300 miljoner i överskott

Örebro kommun kommer att göra ett överskott på cirka 300 miljoner kronor 2009. Det får omedelbart oppositionen att kräva att mer pengar ska ut i verksamheterna. Idag som under hela denna period har oppositionen mer pengar.

Då är det bra att inse varifrån överskottet kommer. Drygt 100 miljoner kronor kommer från tomträttsförsäljningar. De pengarna kommer in bara i år. Nästa år kommer det att innebära mindre intäkter från tomträttsavgälden. Används de inte till kloka investeringar blir kommunen bara fattigare och välfärden riskeras.

Drygt 100 miljoner kronor kommer från finansförvaltningen. När börsen stiger så kraftigt som den gjort i år så ökar värdet även av kommunala tillgångar. Men det ger inte mer pengar till någon verksamhet i kommunen.

Merparten av de övriga knappa hundra miljonerna kronor kommer från kommunstyrelsens förvaltning. Det handlar i huvudsak om olika transaktioner mellan staten och kommunerna. Ökade eller minskade skatteintäkter, bidrag, eller liknande.

Driften av de verksamheter som kommunen bedriver, förskolor, skolor, äldreboenden, miljövård och så vidare, går i princip jämt ut.

Det finns, eller borde kanske finnas, en långsiktig acceptans för att kommunen ska gå med överskott. Överskottet ska ligga på cirka 2 % av kommunens omsättning, d.v.s. cirka 100 miljoner kronor. I dagsläget är alltså det rätt beräknade överskottet mindre än vad vi borde ha.

Trots detta menar vissa partier att det finns pengar att satsa. Precis samma partier som tidigare år efter år drev kommunen med underskott. Det enda en sådan politik leder till är sämre välfärd. Mindre pengar till de gamla. Mindre resurser till skolan. Mindre långsiktig hållbarhet; ekologiskt, socialt och ekonomiskt.

2009-12-08

Sjukförsäkringen - vad är alternativet?

Idag har jag lyssnat på två debatter mellan Gunnar Axén (m) och Veonica Palm (s) om sjukförsäkringen.

Först måste man naturigtvis påpeka det självklara; det har funnits delar i tillämpningen av regeringens förslag som varit dåliga.

Men det som borde vara än mer självklart har inte så många påpekat; det gamla systemet hade inneburit enorma risker att det inte funnits pengar till adekvat vård för vare sig cancersjuka eller mer lindrigt sjuka.

Förändringen av sjukförsäkringssystemet har varit nödvändigt för att värna välfärden. Sjukförsäkringen ska inte användas till annat än till just en försäkring för sjuka. Men förr, under socialdemokratisk regim, användes den till allt möjligt annat. Regeringen Persson (s) insåg det men hade inte kraft att förändra.

Det blir också uppenbart när Axén och Palm möts, såväl i P1 som i Aktuellt. Palm har väl repeterat in de one-liners som ska klara biffen och attackera den elaka regeringen. Men när reportrarna frågar om alternativen, eller gör fördjupningar utifrån vad (s) sagt tidigare, blir det tomt i svarslådan.

För vad är alternativen? En återgång till det gamla? Var ska då pengarna tas ifrån? Det är alltid någon som måste betala.

För den cancersjuka kvinnan, för den långtidssjuka reumatikern, för alla som verkligen är i behov av vård är det nödvändigt att sjukförsäkringssystemet förändras. Inget system är perfekt, men det är bra att man nu gör förändringar för att minska de risker införandet av det nya systemet innebär.

2009-12-06

Hopp

Lyssnade på Godmorgon Världen i morse. Det handlade om hoppet, det mänskliga hoppet som bland annat nu bär SAAB-arbetarna.

Johan Norberg, nyliberalen, talade om vårt behov av hopp. Som om det var något som just nu han med flera kommit på.

Det finns en bok som skrevs för ungefär 2000 år sedan där det står så här ungefär, om jag tar det ur minnet:

"Så blir de då bestående de tre, tron, hoppet och kärleken."

Det finns mycket litet som är nytt under solen.

(För den som vill veta mer fortsätter det att handla om kärleken, som ju är störst!)

2009-12-03

Det kunde bli värre. Hyresgästföreningens nya lågvattenmärke.

I dagens Nerikes Allehanda går Hyresgästföreningen i Örebro till ytterligare angrepp på demokratin. I den serie som tidigare spritts beskrivs ett demokratiskt fattat beslut som en stöld. I dagens Nerikes Allehanda går man ett steg längre. Nu rånas ÖBOs hyresgäster.

Så här beskriver Wikipedia ordet rån: "Rån är beteckningen på en grövre form av stöld från person med inslag av våld eller hot om grovt våld. Ofta sker rån under vapenhot"

Och så här Brottsbalken. "Den som stjäl medelst våld å person eller medelst hot som innebär eller för den hotade framstår som trängande fara eller, sedan han begått stöld och anträffats på bar gärning, sätter sig med sådant våld eller hot till motvärn mot den som vill återtaga det tillgripna, dömes för rån till fängelse, lägst ett och högst sex år."

Jag skulle önska att medlemmarna i Hyresgästföreningen tar avstånd från det sätt att demonisera motparter och ta till överord som jag hoppas bara en liten klick i föreningens ledning står för. Behovet av en verkligt opolitisk Hyresgästförening växer sig allt starkare.

2009-12-02

Nytt hotell

I går tog programnämnd Samhällsbyggnad ett beslut om att förespråka ett hotellbygge över Rudbeckstunneln vid Våghustorget. Det är ett mycket bra beslut. Av flera skäl:

Örebro behöver en vackrare stadskärna. Sedan rivningshysterin, som fått det gamla Örebro att försvinna, förhoppningsvis avslutats krävs nya byggnader som kan överbrygga generationerna. Nya hus som man blir glad av. Ett glashotell kan bli en sådan byggnad. Men det behövs mer. Jag har länge förespråkat att byggnadsnämnden inte skulle godkänna någon byggnad i city som inte har en arkitektonisk och stadsmiljömässig betoning. Mer Hundertwasser i Örebro. Mer Gaudi. Mer Asplund. Mer Källström också för den delen.

Örebro behöver förtätas. Klimatutmaningen kräver en tätare stad. Mer folk på mindre yta skapar större transporteffektivitet. Det skapar också möjligheter till en mer levande stad.

Örebro behöver fler hotell. Man ska inte behöva åka till Askersund och Arboga för att övernatta när det är storkonferens i Örebro.

Så - bra programnämnden. Bra Fredrik Persson och hela koalitionsgruppen!