Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-05-27

Ladusvalorna och världen

Jag saknar mina ladusvalor!

När jag för fem år sedan flyttade till Boängsgården fanns ladusvalorna där. Tre, fyra par som bodde inne i den fallfärdiga ladan. Byggde sina bon på de gamla takstolarna. Flög ut och in som de ville.

De kom straxt efter månadsskiftet april/maj och brukade lämna i mitten av september. Man kunde följa både ruvande, matande av ungarna och om de kanske skulle kunna få ut en andra kull innan höstens kyla.

Men i år har något hänt. Det finns ännu inga ladusvalor i Fällersta. Jag har sett två svalor på hela våren, en ladusvala och en hussvala. Men de som brukade häcka är borta. Jag undrar vad som hänt.

I morse när jag halv sju åkte hemifrån i den underbart vackra sommarmorgonen var gårdsplanen tyst. Så vad har hänt? Är det något i Afrika som gjort att svalorna inte klarat sig? Har flyttvägarna påverkats? Har den totala populationstätheten i Sverige minskat så att de inte längre finns där de tidigare var glesa?

Något har i alla fall hänt och det oroar mig. Den biologiska mångfalden visar med all önskvärd tydlighet på de förändringar som sker i livsmiljön. Livsmiljön för växter, däggdjur och fåglar. Livsmiljön för människor. Det som påverkar dem kommer till slut även att påverka oss.

Så saknaden av mina ladusvalor och den ladusvalsvänliga världen, är i lika hög utsträckning en oro för och en saknad av den människovänliga världen.

2010-05-26

Tydliga skillnader i kommunfullmäktige

På dagens kommunfullmäktige visade det sig att skillnaderna mellan majoriteten och oppositionen inom vissa områden är enorma. Frågan det handlade om är synen på alternativ inom det sociala området.

Vi i kommunledningen har arbetat med att öppna kommunen ut mot det omgivande samhället. Det har handlat om att skapa bättre möjligheter för privata aktörer att arbeta som utförare av kommunala tjänster. Vi har jobbat inom den tekniska sektorn, vi är positiva till friskolor, vi jobbar med alternativ inom äldreomsorgen för att värna den åldrande människans rätt att fortsätta vara en individ med rätt och vilja att välja sitt liv och sin framtid.

Det har också handlat om att skapa bättre möjligheter för det civila samhället att samverka med kommunen. Från ett överhetsperspektiv, där civilsamhället mest uppfattats som ett avlägset komplement till kommunen, vill vi jämställa kommunen, det offentliga, och alla föreningar, organisationer, nätverk o.s.v., det civila. Detta har gjorts i stor politisk enighet.

Men när det kommer till praktik splittras enigheten. Vi vill skapa bättre möjligheter för det civila samhället att samverka med kommunen, bland annat genom att ge dem en utmaningsrätt inom det sociala området. Här säger oppositionen blankt nej. Det framskymtar en rädsla att öppna det kommunala uppdraget till andra. Den grundläggande ståndpunkt de redovisar är att kommunen gör saker bäst, låt det vara som det är.

Örebro har en historik av att vara en socialdemokratisk högborg, ett hem för den kommunsocialistiska ideologin. Socialdemokraterna har sagt nej till alla alternativ. Nej till friskolor. Nej till alternativ i äldreomsorgen. Nej till lag om valfrihet. Nej, nej, NEJ!

Det har funnits förhoppningar att denna socialistiska nejsägarideologi har varit på reträtt. Men genom det nära samarbetet med vänsterpartiet blir det tyvärr än mer tydligt. Oppositionen i Örebro går till val på socialism i dess mest låsta form. Mer makt åt politikerna. Mindre makt åt örebroarna.

För Folkpartiet är det självklart att arbeta åt motsatt håll: Mer makt åt örebroarna. Mindre makt åt politikerna. Det ger fler egenmakt och bättre välfärd.

2010-05-19

Nyanställningar

Läser just på Tvärsnytts hemsida att teknikföretagen i länet nu behöver börja anställa igen. Ännu en positiv nyhet för Örebro.

När jag går på stan och stöter på örebroare är de signaler jag får nästan alltid positiva:

-Vad fin staden har blivit!
-Det händer så mycket i Örebro!
-Det är en annan känsla i staden idag än vad det någonsin varit!
-Vilket jättebra jobb du och ni gjort!

Som politiker är det ibland svårt att veta om de insatser man gör leder rätt. Ledtiderna är så långa. Skolan förändrar man inte på ett år. Det tar kanske 15 år innan man vet om en skolförändring varit riktig. Det förebyggande arbetet inom socialtjänsten är också en verksamhet som man inte ser om de åtgärder man sätter in fungerar och verkar på det sätt man vill förrän om många år.

Men andra saker har snabbare genomslagskraft. Cityombyggnadens positiva effekter ser vi redan. Vår satsning tillsammans med universitetet skapar en fantastisk grund för en bättre och växande stad. Det kan vi se redan idag. Vår satsning på arbetsmarknadsåtgärder genom världskrisen har skapat en bättre lokal arbetsmarknad än vad fallet annars varit.

På samma sätt är det med regeringens arbete. De flesta förändringar de genomfört har långa ledtider. Men andra har kortare. Finanspolitiska rådets betyg på regeringen är gott. Sverige har klarat krisen bättre än de flesta andra i Europa. Och nu kommer jobben!

Örebro har alla förutsättningar som krävs för att växa och bli ännu bättre. Vi har lagt en stabil grund. Nu är det dags att börja bygga!

Stövsländor

Fick en ny bok hem i brevlådan i går. Nationalnyckeln. Den handlar om stövsländor. Innan jag öppnade paketet hade jag inte en aning om att det ens fanns något som hette stövsländor. Nu vet jag det. Jag vet också hur en del av dem ser ut. Små. Bruna. En del har vingar, andra verkar sakna. Har inte hunnit läsa något om vad de egentligen är, hur de lever och varför de finns...

Stövsländor. Vem bryr sig om stövsländor? Visst är det fantastiskt att det finns människor som bryr sig. Om stövsländor, om stritar, om gallsteklar...

Den biologiska mångfalden är inte bara vargar, tigrar, papegojor och valar. De myllrande miljarderna är minst lika viktiga. För ekosystemens funktion, därmed för vår välfärd och faktiskt också för denna den vackraste av årstider.

Det ska bli intressant att komma stövsländorna in på livet!

2010-05-18

Positiva vibbar

Antalet lediga jobb ökar i Sverige. Det är bra.

Sveriges statsfinanser är starkast i Europa. Det är också bra.

Grekland får nödlån av euroländerna. Det är bra.

EU inför en form av budgetkontroll. Det är också bra.

Örebro fortsätter växa. Det är bra.

Småföretagarkonjunkturen i Örebro stiger. Det är också bra.

Örebro kommuns ekonomi är stark. Det är jättebra.

Idag kunde vi få svart på vitt att vi sköter Örebro kommuns ekonomi bra. Ratinginstitutet Standard & Poor gav Örebro AA+ i kreditvärdighet. AAA är det absolut bästa, Sverige som land har det allra högsta betyget.

För Örebro kommun och för våra bolag kommer detta starka betyg att innebära att vi kan låna pengar enklare och billigare om och när vi behöver. Örebro kommun har i dagsläget inget lånebehov, men bolagen har och kommer att ha det.

En av mina viktigaste uppgifter som kommunstyrelseordförande har varit att hålla koll på finanserna. Jag har gjort det bland annat med citatet av Göran Persson (s) på näthinnan: "Den som är satt i skuld är inte fri." Ibland har det varit tuffa tag mot en opposition som har mer pengar till allt. Ibland har jag fått motivera återhållsamheten såväl internt i koalitionen som i mitt eget parti. Det är en roll som inte alltid är tacksam och som inte alltid ger eko i media eller hos medborgare. Men det är en nödvändig roll som någon måste spela.

Att få ett kvitto på att arbetet ändå är rätt, att återhållsamhet och ekonomisk stabilitet lönar sig, är därför kul. Under min och koalitionens ledning har vi skapat en stabil bas för det fortsatta utvecklings- och förändringsarbetet som kommer att krävas för att lyfta Örebro än mer. Örebro är bra. Örebro kan bli ännu bättre. Det är något att jobba för.

2010-05-17

Vänsterpartiet ur riksdagen

Tre partier riskerar just nu att åka ur riksdagen enligt opinionsundersökningarna, senast i SVDs sifo. Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Ett part riskerar att komma in.

Av de tre förstnämnda har Kristdemokraterna en tradition av att ligga runt spärren. De brukar ha is i magen och göra hyfsade valrörelser. Sannolikheten att de finns kvar i riksdagen är därför stor. Göran Hägglund är en bra partiledare, men fortfarande alldeles för anonym. Han kan säkert fylla en större kostym.

Centerpartiet är ovanare i rollen kring strecket. Men partiets bas är stor ute i landet. Det finns en Stockholmscenter som kanske sätts i centrum i opinionsundersökningarna, men det finns också en landsbygds- och landsortscenter. Denna landsbygdscenter utgör en stabilare bas än vad opinionsundersökningarna kan förutse. Trots att Maud inte är något flöte är sannolikheten därför stor att centern finns kvar i riksdagen.

Återstår så Vänsterpartiet. Utvecklingen av partisympatierna har varit negativ. Partiet är på väg neråt. Partiledaren är inte populär och partiet har inte längre möjligheten att ta ut svängarna i den rödgröna alliansen som man tidigare hade när man var fritt och obundet vänsterpopulistiskt.

Så vad händer med Vänsterpartiet? Kommer de att vara partiet som åker ur? Det finns en stark faktor som talar för det.

Förr fanns det alltid möjligheter för missnöjda sossar att taktikrösta på vänstern. När s hade 40 % hade man råd. Men nu, när partiet har 30 och en partiledare som är största sänket, är frågan om hur många som väljer att gå till vänstern.

Kanske är det den största skillnaden. Kd, C och även FP har större möjligheter att dra väljare från M eftersom det partiet inte hittills haft självbilden av att vara störst, bäst och vackrast och inte heller behöver försvara sina 30 %. Den möjligheten har inte V längre.

Tänk om det efter valet finns en alliansregering med fyra partier, och en opposition med tre; S, MP och SD...

PS och LS

Livet är olika. IBland gör man det ena. Ibland det andra. Det ena kanske är viktigare än det andra. Eller...

Idag är det partistyrelse, PS. Diskussion om allmänpolitik, stort och smått... Vi ska fatta en del beslut idag som kan vara vägledande för partiet både i år och kommande år. Det är viktigt.

I går hade jag LS. Lammsläpp. Hela helgen har jag klippt får, lammens mammor, tackorna. Det borde gjorts innan de lammade, men det var ju så kallt. Så nu föll fällarna för saxen. Efter det släppte vi dem på första sommarbetet. Så småningom ska de få beta både äng och skog.

Är det viktigt, eller?

Våra får är av lantrastyp, värmländska skogsfår. En del av den genetiska mångfalden. Kanske är det någon av deras gener som i framtiden är viktiga för människan. En bredare genetisk bas är viktig på många sätt, inte bara för de 200 vargarna (som borde vara betydligt fler).

Våra får betar på ängar som inte konstgödslas eller sprutas. De går i skogen och håller hyfsat rent. Förhoppningen är att de ska vara redskap för en större biologisk mångfald i den lilla skalan. I ladan häckar ladusvalan. I aspskogen ropar göktytan. På de fuktigare delarna växer orkideer och pyrola av sorter jag inte kan. Så småningom blir de kanske fler, och kanske av olika sorter.

Den biologiska mångfalden är hotad, globalt och lokalt. Arter försvinner i rask takt. Det moderna jordbruket är en av de största bekymren i Sverige. I jordbrukslandskapet hotas mängder av fåglar, grodor, växter. Även om mina får är få och markerna små så kanske de kan bidra litegranna till att ändra detta.

PS är viktigt. Men frågan är om inte LS är lika viktigt.

2010-05-11

Ohly och euron. Nationalism och kommunism.

Lyssnade på Ohly mot Björklund i dag på Aktuellt. Man blir bekymrad.

Bekymrad kan man alltid bli över Lars Ohly, partiledaren som är kommunist men som väljer att inte kalla sig det för att det leder fel(!). Men i lägen där han kombinerar denna ideologi med den nationalistiska ådra som idag mer än framskymtar blir det mer än bekymmersamt.

Det är lätt att hitta snabba ekonomiska argument för att inte vara med i eurosamarbetet idag. Euron faller, skakar. Eurosamarbetet hotar EUs fortsatta existens. Bättre att sitta i den egna lilla båten och titta på. Eller...

Det finns rätt många saker som förändrats. Världen är en av dem. Det har inte Ohly förstått. Internationaliseringen, globaliseringen, sammanbindandet av länder, företag och människor är större idag än någonsin. Kina äger Volvo. En holländare SAAB. Vattenfall har största delen av verksamheten utomlands. Stora är finskt. Det finns inget som är så där helrött svenskt längre, om det någonsin funnits. Men Ohly tycks mena att det vore bättre om vi fick sköta oss själva, strunta i världen utanför, hoppa av globaliseringen...

För vad är Ohlys alternativ? Ska vi svenskar stå utanför? Ska svenska ungdomar stanna hemma och inte få glädja sig åt EUs gemensamma utbildnings- och arbetsmarknad? Ska svenskar som behöver vård bara få gå till svensk offentlig sektor, även när bättre vård finns inom EU? Ska svenska äldre tacksamt stanna hemma och hoppas att pengarna räcker när svensk export och import blir allt mindre?

Lars Ohly är kommunist. Tyvärr också alldeles för nationalistisk. Det är en mycket dålig kombination. Med honom och hans parti i en eventuell regering kommer vi att backa in i framtiden.

Socialdemokratisk feghet i EURO-frågan

De senaste dagarna har euron varit under enorm press. Alla vet skälet, att Grekland med flera euroländer haft dålig koll på sina finanser. Nu måste enorma sparpaket till, samtidigt som andra euroländer bakcar upp med sina bättre finanser.

För att undvika ytterligare en finansiell kollaps valde alla EU-länder att gå med i dessa finansiella åtgärder. Det svenska deltagandet var självklart. Finansiministerns roll var återigen att föra den svenska fanan, vilket han gjorde väl, som vanligt.

Nu påbörjas det nationella politiska spelet kring det svenska euro-deltagandet. I går på aftonbladet.se skrev socialdemokraten Hans Hoff en närmast nationalistisk artikel om att stå utanför euron. Där fanns ingenting om vare sig europeisk eller internationell solidaritet. Där fanns bara ett snävt nationellt intresse, politik byggt på det blöta fingret i luften. Det är lätt att uppamma ett opinionsmässigt motstånd mot euron idag. Tyvärr verkar han inte fråga sig vart det leder långsiktigt. Ska inte Sverige medverka i europeisk krishantering? Ska vi bli kvar innanför landets gränser?

Samma fingerpolitik bygger nu Sven-Erik Österberg vidare på. Trots att han är för éuron, enligt uppgift på dn.se röstade han för den i valet, vill han nu ha besked om att Sverige inte ska folkomrösta och därmed inte gå med. Inte nu. Inte någonsin? Varför? Har skälen förändrats? Var det bara av snöd ekonomisk vinning som socialdemokraterna ville gå med i euron för några år sedan? Var finns idag det politiska engagemang kring Europa som då låg till grund för eurosamarbetet?

Euron kommer aldrig att bli införd om det bara finns politiker som ser till ett begränsat ekonomiskt argumenterande. Euron handlar om politik, om europeiskt engagemang, om solidaritet utanför landsgränserna. När vi har valt att vara med i EU, med alla de fel och begränsningar denna organisation har, borde vi våga stå upp för euron på samma sätt.

Visst kan vi bli än mer nationalistiska, och tro att Sverige självt kan lösa alla problem och kriser. Vi kan låtsas som om ekonomin är nationell, att klimatet kan lösas lokalt, att migrationen sköts bäst av andra länder långt borta, att brottslighet, djurskydd och biologisk mångfald klaras här hemma. Men den världen är i en annan dimension än den vi nu lever i. Möjligtvis lever ett antal vänstersossar kvar i tron att det fortfarande är som det var på 60-talet. När partiet styrde sitt eget land och inte behövde bry sig om den globala världen annat än när man ville.

2010-05-08

Vänsterpartiets kongress

Ser nyhet på nyhet från Vänsterpartiets kongress. Nästan alla handlar om att kongressen vill köra en mer vänstrig politik än till och med (den gamle) kommunisten Ohly. För regeringen är det mumma. Splittringen inom vänsterblocket kommer att bli ohanterbar. Sannolikheten för ett haveri är reell och stor om de trots allt skulle vinna valet. Ett extraval redan 2011, eller möjligtvis 2012, är sannolikt.

Det gamla vänsterpartiet förnekar sig inte. Deras regeringsduglighet är lika med noll. Och tur är väl det. Man kan verkligen fundera över hur många som skulle vilja ha ett parti med en kommunist som ordförande (han är fast han kallar sig inte det längre...) som ministervagga? Kommunismen, denna omänskliga ideologi, som står bakom så många mord och så mycket elände i världen, borde förläggas på samma sophög som de andra omänskliga ideologierna, både till höger och vänster.

Det vore illa om Sahlins eftermäle blev att hon öppnade dörren för kommunister (även om de inte kallar sig så...) in i den svenska regeringen. Det vore mycket bättre om hon blev ihågkommen som den socialdemokratiska partiordförande som aldrig vann något val.

2010-05-04

Bättre näringslivsklimat i Örebro

Så kommer då Svenskt Näringslivs ranking av kommunerna. För Örebro är det både glädjande och utmanande läsning. Klättringen uppåt fortsätter. Sedan koalitionen tog över har Örebro klättrat 52 platser. Årets uppgång är kraftiga 41 platser. Vi börjar få upp farten.

Det finns många skäl till klättringen från det moras socialdemokraterna försatte Örebro i under sina sista år vid makten. Det huvudsakliga skälet är att vi har en annan syn på företagande och tillväxt än vad vänsteroppositionen har. Vi är för friskolor. De är emot. Vi är för alternativa utförare i äldreomsorg. De är emot. Vi är för utmaningsrätt. De är emot. Vi är för entreprenader. De är emot. Vi vill sälja delar av ÖBO. De är emot. De till och med utmålar privata hyresvärdar som allmänt dåliga. Vi är för Lagen om Valfrihetssystem. De är emot. Vi ser försörjningsstöd som en del av arbetslinjen och flyttar hanteringen till Vuxenutbildning och arbetsmarknad. De är emot.

Vi har skapat en långsiktigt stabil ekonomi. De har år av underskott. Vi har skapat en stabil politisk majoritet. De har en historik av regeringskriser. Vi vill effektivisera och rationalisera den kommunala förvaltningen. De är emot.

Vi har investerat oss genom krisen, skapat arbeten när den globala krisen var som värst. Vi har sett Örebro växa med tusentals nya örebroare. Vi samarbetar med resten av länet och regionen, oavsett partifärger på kommunledningar. Vi samarbetar med universitet och har aktivt bidragit för att få hit läkarutbildningen.

Bara några exempel...

Men det finns många utmaningar. Den första är att förbättra servicen och uppfylla servicegarantierna med råge. Den andra är att bli bättre på upphandling. Den tredje är att skapa en ännu öppnare kommun, öppnare för fler utförare av skattefinansierade tjänster. Den fjärde är att arbeta än mer aktivt med LOV-lagen. Den femte är att se över kommunens bolag.

Det finns rätt mycket att göra för oss nästa mandatperiod också. För inte vill väl örebroarna ha tillbaka det parti som en gång gjorde så att Örebro hamnade i gärdsgårdsserien i näringslivsklimatsserien? Det vore illa, för arbetstillfällen, för kommunens ekonomi, för välfärden och inte minst - för företagarna.

2010-05-03

Det går bra för Örebro...

Idag kan vi på Tvärsnytt se och höra om det goda läget för fastighetsbolagen i Örebro. Det finns få lokaler lediga för de företag som behöver hyra nytt eller utvidga sina lokaler.

Det går bra för Örebro!

Antalet nya örebroare är rekordhögt. De senaste två åren har mer än 3500 människor valt Örebro som bostadsort. Örebro är attraktivt och blir allt attraktivare. Med Folkpartiet i ledningen kommer Örebro att bli ett allt starkare alternativ som regionhuvudstad. Vi arbetar med våra grannkommuner, för att stärka hela regionen.

Örebro har en urstark ekonomi. Fjolåret var det bästa någonsin. Allt pekar på att vi även i år gör ett gott resultat. Men vi kan ännu bättre. Kvaliteten kan bli bättre. Effektiviteten likaså. Med Folkpartiet i ledningen kommer vi att få bättre kvalitet på vård, skola och omsorg, men samtidigt använda skattebetalarnas pengar mer varsamt.

Örebro blir ett tillväxtalternativ. Vi samarbetar med unviersitetet. Läkarutbildningen kommer att bli ett stort lyft för kommunen. Vi öppnar kommunen för fler utförare. Fler företagare kommer att kunna anställa fler när vi lägger grunden för valfrihet och egenmakt. Vi investerar för fler jobb; i torg och nya områden, i förskolor och järnvägsbroar, i naturvård och kunskap. Med Folkpartiet i ledningen kommer utvecklingen mot fler lokala företag, ökad sysselsättning och framtidsföretagande att fortsätta.

Detta är bara några småsaker om allt det positiva som händer i staden och kommunen. Människor får jobb, universitetet växer, staden blir vackrare, naturvärden säkras, kulturen får bättre villkor, idrotten har aldrig haft så goda förutsättningar.

Det går verkligen bra för Örebro!