Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-06-30

Biologisk mångfald

Läste en intressant "signerat-artikel" på dn.se. Det är inte ofta någon tar upp frågan om biologisk mångfald i politiken idag. Vare sig ledarskribenter, politiker eller för den delen naturskyddsorganisationer har det som något högprioriterat. Klimat och miljö går ofta före den gröna naturvården. Det är synd.

Artikeln är intressant eftersom den marginellt berör varför biologisk mångfald är viktigt. Men lika intressant är att läsa en del kommentarer. Där ser det ut som om några väl belästa herrar menar att artutdöendet inte är så speciellt allvarligt, eftersom det i ett millionårsperspektiv kommer att uppstå fler nya arter än vad det är som försvinner. Har de rätt eller fel? Vem vill vänta och se?

Men både artikeln och kommentarerna berör det svåra med biologisk mångfald. Varför ska vi ha den? När jag för länge sedan började att skriva på en doktorsavhandling i juridik om just detta, arbetsnamnet var ungefär "Hur man med en nationell lagstiftning bevarar ett artrikt djur- och växtliv", kom jag inte mycket längre än till just den frågan. Och jag hittade inga reella svar.

Visst finns det ekonomiska svar: Mediciner som ligger gömda i regnskogsarternas gener. Värdet av pollinerande insekter. Men om man kommer på andra sätt - blir värdet då noll?

Visst finns det etiska svar: Vilken rätt har vi att utrota något som våra efterkommande kanske ser som värdefullt? Och? Har det inte alltid skett?

Visst finns det estetiska svar: Mångfald är vackert. Vem vill bli av med glansbaggar och lövgrodor, med tumlare och fjällrävar? Men det vackra är ju subjektivt. Storstaden kan säkert för fler upplevas som vackrare än alsumpskogen med all sin biologiska mångfald.

Det finns också andra skäl; religiösa, solidariska, juridiska... Men allt blir bara subjektivt.

Så problemet med bevarandet av den biologiska mångfalden är att man måste acceptera att det är en subjektiv vilja att bevara något vi menar är bra. Mångfald är de facto något som berikar, inte bara oss just nu utan även kommande generationer.

Men sedan Gud försvann som en absolut, objektiv makt, är allt vi idag tycker mer eller mindre subjektiva åsikter. Går det att säga att något är absolut rätt idag? Eller är allt relativt?

Ibland förlorar frågor som biologisk mångfald på att det är legitimt att säga att det bara finns en subjektiv grund för försvaret av frågan. Men den som säger så, vill egentligen inte diskutera i sak, utan bara förringa en av de viktigaste frågorna idag och i framtiden.

2010-06-23

Mitt nya tal om ÖBO på fullmäktige

Ordförande.

För andra gången ska vi idag debattera en försäljning av 849 av ÖBO ABs drygt 23000 lägenheter. Sedan förra gången vi stod här i fullmäktigesalen har vi hanterat den återremiss som en minoritet av fullmäktiges ledamöter röstade igenom. Vi har idag, på ett extra kommunstyrelsesammanträde, gått igenom svar på de tre frågor som ställdes i återremissen.

De tre frågorna och svaren är kortfattat:

Fråga: Hur påverkas ÖBOs driftbudget?

Svar: Driftbudgeten får ett positivt netto på drygt 7 miljoner kronor per år.

Fråga: Hur påverkas hyresgästernas olika rabattsystem?

Svar: Alla tre bolagen räknar med att avskaffa de rabattsystem, kvarboenderabatt och Hyresgäststyrt Lägenhetsunderhåll, som idag finns inom ett antal år, och senast vid hyresgästbyte. Den studentrabatt som oppositionen hänvisar till, finns inte.

Fråga: Hur kommer de nya ägarna att bidra till stadsutveckling och attraktivitet i de olika bostadsområdena?

Svar: Samtliga bolag har redovisat sina tankar. Alla vill fortsätta ett nära samarbete med ÖBO. Intressantast kan säkerligen Västerstaden ABs redovisning om hur man jobbar i Bergsjön i Göteborg synas.

Ordförande:

Förra gången kommunfullmäktige behandlade ärendet redovisade jag kommunledningens skäl för att godkänna den försäljning av de fastigheter som ÖBOs styrelse och ledning anser nödvändig. ÖBO har lyssnat och tagit till sig kommunledningens tydliga krav:

• Bidra till stadens utveckling!
• Bygg nytt! Bygg om! Renovera! Förnya!
• Gör gårdagens utanförskap till morgondagens innanförskap!
• Gör det möjligt att skapa nya arbetsplatser i de stora bostadsområdena!
• Skapa mångfald i boende för fler! Bygg samman stadens alla delar!

Vi vet att detta kommer att vara påfrestande för ÖBO. De 2000 nya lägenheterna som vi vill att bolaget ska bygga kommer att kosta flera miljarder kronor.

Vi vet att det kommer att finnas ett omedelbart nedskrivningsbehov på upp emot en halv miljard för dessa lägenheter.

Vi vet att om inget görs, så kommer dessa nedskrivningar att belasta ÖBOs egna kapital och långsiktigt försvaga bolaget.

Vi vet att de renoveringar som behövs också kommer att kräva miljardinsatser.

Vi vet att ÖBOs bostadsförvaltning idag inte går jämt upp och har troligtvis inte gjort det i många år. De vinster som ÖBO gör kommer inte från hyresgästerna. Det är finansförvaltningen och lokaluthyrningen som skapar överskotten. Ett nollresultat för bostadsförvaltningen skulle innebära krav på ökade hyror på nästan sex procent.

Vi vet allt detta, både majoritet och opposition.

Vi i kommunlednigen är tydliga i vårt budskap: Vi vill skapa mer innanförskap, och minska utanförskapet i Örebro. Vi gör det genom att både sälja, bygga nytt och renovera. Vi vill behålla ett starkt allmännyttigt bostadsbolag i Örebro. Vi vill inte höja hyrorna för att bekosta dessa satsningar.

Men vad vill egentligen oppositionen? De har ingen strategi för hur de ska finansiera ett ökat bostadsbyggande av ÖBO. De har ingen strategi för hur de ska möta kommande krav på stora nedskrivningar. De saknar strategi för hur de ska finansiera nödvändiga miljardrenoveringar. De vägrar redovisa de stora hyreshöjningar deras förslag kommer att innebära. Eller är det så att de inte vill förändra? Vad händer i så fall med kampen mot utanförskapet? Är ÖBOs storlek viktigare än ett kraftfullt arbete för innanförskap?

Ordförande

Det finns människor som önskar att världen aldrig förändras. Att allt blir vid det gamla.

Men världen kommer alltid att förändras. Det som var i går kommer aldrig att komma åter.

Beslutet om ÖBO speglar två olika syner på samhällsutveckling. Den konservativa, företrädd av oppositionen, som ger sken av att allt kan bli kvar vid något det en gång varit. De backar räddhågset in i framtiden.

Mot detta står en koalition som är beredd till förändring.
Förändring för örebroarnas bästa.
Förändring för att bryta utanförskap och bygga innanförskap.
Förändring för att ge fler örebroare möjlighet att skapa sig en bättre morgondag.

Ordförande

För mig är valet självklart, om än inte lätt. Framtiden ligger aldrig bakom oss. Trygghet skapas aldrig av att låtsas som om allt kan bli vid vad det varit.

Framtiden grundlägger vi tillsammans, idag, nu, genom att våga ta nya steg, bryta ny mark, söka nya lösningar. Vår stora utmaning är att skapa trygghet i den förändring vi alla, alltid, kommer att vara en del av.

Ordförande

Bifall till kommunstyrelsens förslag.

2010-06-18

Bröllop

Var till Stockholm för att gratulera kronprinsessparet dagen före deras bröllop. Det blev ett långt stående i Blå hallen i Stadshuset. Först var det förseningar innan allt startade. Sedan är det väl ingen som tror att en kommungubbe eller -tant ska klara sig på sex sekunder med de nödvändiga handskakningarna. Där stod statsministern med fru, kronprinsessan med blivande make och kungen med drottningen. Några ord till var och en.

Jag är faktiskt imponerad över hur de klarar det hela. Imponerad över att en 30-åring är så mogen och klarar av att visa intresse för ett enkelt kommunalråd från Örebro när hon stått i dryga timmen och sett denna svarta orm av kommunalråd passera förbi. Lika imponerad av Daniel Westling. Ögonkontakt. Några ord. Ett leende.

Det finns bara ett ord för detta: Professionellt!

Jag brukar säga att jag är pragmatisk monarkist. Jag skulle aldrig aktivt arbeta för att avskaffa monarkin och införa republik. Det finns dock en uppenbar sannolikhet att monarkin avskaffar sig själv. För vem kommer i framtiden att orka vara så påpassad, varje dag, varje timme, av media som når allt längre in i den privata sfären? Vem klarar av att ha ett jobb som innebär att alltid vara representant, representativ, aldrig privat? Jag tycker det räcker och ibland blir över som kommunalråd i Örebro. Men jag slipper att stå inför hundratals journalister, och många hundra gäster på det ena eller andra stället.

Det finns en styrka med en statschef som inte är, och inte får, vara vare sig politisk eller representera något annat intresse än just den gemensamma staten och dess generella intressen. I gratulationskön stod socialdemokrater, vänsterpartister, moderater, kristdemokrater, centerpartistet och folkpartister gemensamt för att uppmärksamma denna händelse. Att man kan göra detta är en styrka man inte får bortse från.

Visst kan det finnas ett demokratiskt problem om man menar att alla offentliga uppdrag bör vara valbara. Men det är inte mindre demokratiskt om riksdagens folkvalda ombud beslutar att vi ska förbli en monarki.

2010-06-17

Markbacken, Tegelbruket och det civila samhälle

Läser i NA idag och på SR Örebro i går om kritik mot kommunens, KFUK/KFUMs och Sensus gemensamma storsatsning på Markbacken. Hittills har jag inte sett en positiv vinkling på detta jätteprojekt från någon media. Det är märkligt.

Markbacken/Tegelbruket är en satsning för och med ungdomar. Det är en satsning för Väster. Det är en satsning för och med det civila samhället. Tegelbruket kan innebära en jättechans för en positiv utveckling för väster. KFUK/KFUM har i Stockholm lyckats med ett fantastiskt arbete med och för ungdomar, av olika etnicitet, religion, social status och så vidare. Det finns inget som talar för att Örebro skulle kunna utvecklas liknande. Istället för att skriva något om detta, fokuserar man på dels kritik mot att det finns religiösa grunder för de föreningar som ska driva anläggningen, och att dessa föreningar hoppas på att få externa intäkter från andra än kommunen.

Det trista är att båda frågorna antingen pekar på en fullständig aningslöshet kring vad det civila samhället är och ska vara, eller på att såväl journalister som andra bär en mer kommunsocialistisk ideologi med sig in i sitt jobb, än hela kommunstyrelsen, från vänster till höger.

Det civila samhället är just civilt. Inte offentligt. I de överenskommelser som både staten och Örebro kommun skrivit med det civila samhället är just självständigheten bärande. Kommunaliserade föreningar är inget att ha. Värdegrunden som bär olika former av föreningsliv är oförhandlingsbar - något som kommunen inte ska lägga sig i. Att Magnus Natscki med sin yttervänsterhållning förespråkar något annat är ganska självklart. Socialism och kommunism har alltid stått för att ta över och förstatliga det civila samhället.

I denna frihet finns också rätten att driva sin verksamhet som man vill. Fotbollföreningar ska ha kul med barn och unga kring fotbollplanen. Simföreningar i baden. Rockföreningar i rocklokalen. Scoutföreningar i naturen. Kommunen ska så lite som möjligt lägga sig i hur verksamheten bedrivs. Bidragssystemen måste utformas så att de är generella, och inte styrande för verksamheten.

På samma sätt är det med finansieringen av verksamheterna. Det finns krafter, framförallt ute på vänsterkanten, som ser allt annat än offentliga bidrag som något ont. Men de föreningar som blir beroende av kommunalt stöd försvagas. De blir lättare en del av det offentliga och blir då inte heller de blåslampor, de systemkritiker, de förnyare som de kan vara. Istället är risken att man cementeras in i ett stelt system.

Så de journalister som gör dessa vinklingar är förhoppningsvis bara omedvetna om att deras grund för artiklarna är klart partipolitisk. De har förhoppningsvis inte ännu orkat ta reda på de positiva effekterna av beslutet. Eller så kommer de i morgon. Eller...

2010-06-16

Idrott och politik

Jag fick idag förmånen att prata en halvtimme på Svenska Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotbolls arenamöte på InfraCity i Upplands Väsby. Inledde mitt anförande med att meddela att det skulle bli 30 minuters ohämmad PR för Örebro, ÖSK och KIF Örebro.

Därefter försökte jag redogöra för det arbete vi håller på med kring idrotten. Tog avstamp redan 1999/2000 när diskussionerna om Gamla Trä, på Eyravallen, var uppe för diskussion. Berättade om de olika vägar utvecklingen tagit. Talade om vårt arbete med det civila samhället och alla de breddföreningar som finns - som är en av de viktigaste grundstenarna också för satsningen på eliten.

Funderade lite över framtiden. Om att det vore bra att ÖSK i en framtid ägde hela Behrn Arena som ett idrottsligt "nöjesfält". Gärna ihop med KIF Örebro. Om hur viktigt det är med ständiga samtal om idrottens roll, både på bredden och i eliten. Om hur vi måste fundera över hur vi ständigt utvecklar våra arenor för att göra staden attraktiv, och sporten till en stadsmagnet.

Idrotten, både bredden och eliten, gör ett fantastiskt arbete för samhället. Alldeles för få politiker är numera engagerade i idrottsfrågor. Bristen på anknytning till de gamla folkrörelserna börjar synas. Det finns många skäl varför man som politiker behöver engagera sig i idrotten. På det sättet hör idrott och politik verkligen ihop.

Sedan är det alltid trevligt att höra de många positiva orden om Örebro. Det märks att Örebro på många olika sätt numera finns i många olika sammanhang, nationellt och kanske också internationellt. Örebro märks. Örebro tar plats. Örebro är en positiv kraft. Örebro förändrar och förnyar.

Det tycker jag är kul!

2010-06-15

Raande Voo

Idag beslutade kommunstyrelsen att öka ut bidraget till Danskompani Raande Voo genom att ge ett riktat bidrag till Länsmusiken AB för att stödja professionell dans i länet. Det har varit ett ganska långt och i vissa lägen mödosamt arbete att få ihop de tre aktörer som nu ändå visar sig kunna jobba ihop. Örebro kommun ökar sitt bidrag med 200.000:- kronor per år, landstinget med 152.000:- och regionförbundet med 100.000:-. Örebro kommun står genom detta för 60% av det regionala bidraget till dansen.

Örebro kommun tar ett allt större regionalt ansvar. Vi gör det för att vi vill vara en aktiv medspelare till de andra kommunerna i regionen. Under många långa socialdemokratiska regeringsår var det mer fejd än samarbete inom länet. Örebro kommun upplevdes som en kommun som skulle ha allt, på andras bekostnad. Den bilden håller vi nu långsamt på att bryta. Vi inser att Örebro har en unik ställning i länet. Befolkningsökningen gör att Örebro kommun ensamt kommer att ha mer än 50 % av länets befolkning. Vi måste vara loket som drar.

Men vi inser att vi är en del av något större. Örebro blir starkare om länets övriga kommuner blir starka. Örebros styrka kan stötta de andra kommunerna och bidra till deras växt och tillväxt. Vi har ett ansvar och många möjligheter. Vi vill bygga en ny Örebroregion i dialog med våra medspelare.

Här spelar kulturen en stor roll. I den regionala utvecklingsstrategin är kulturen en av de bärande pelarna för att vi ska kunna skapa en attraktiv region. Nu bygger vi en stark bas för några av de kulturella yttringarna. Svenska Kammarorkestern. Opera på Skäret. Danskompani Raande Voo.

Mycket återstår att göra. Men vi visar vägen. Örebro kan bli ett kulturellt kraftcentrum i Sverige.

2010-06-13

Hyre(s)gä(s)tföreningen levererar

Aala Idris är en duglig politiker. Hon är en vass debattör, säker på sin sak och tydlig i sin socialistiska framtoning. Det märks att hon varit en i SSUs innersta kretsar och skolats väl i den socialdemokratiska partiskolan. Hon kommer säkert att gå långt i politiken, om hon vill.

Nu blir hon, enligt NA.se, invald i den "opolitiska" organisationen Hyresgästföreningens (HGF) styrelse. Den som leds av socialdemokraten Barbro Hedman.

Det finns inget opolitiskt i HGF. Den är en del av den korporativism som byggdes av det förra statsbärande socialdemokratiska partiet. Det parti som genomorganiserade det svenska samhället, byggde upp ett antal parallella strukturer vars syfte var att stärka partiets makt över samhälle och människor. Det parti som styrde både politik och tanke i detta land under mer än 70 år.

Denna politiska organisation arbetar nära sin broderorganisation i Örebro. Nu gäller striden försäljningen av ÖBO. Tillsammans med partiet arbetar man för antingen bibehållet utanförskap för alldeles för många örebroare, eller för en kraftig höjning av hyrorna för ÖBOs hyresgäster.

Men Hyresgästföreningen har ju inte till huvuduppdrag under ett valår att driva framtidsinriktade frågor på hyresgästernas vägnar. Deras uppgift är ju att jobba för partiet och försöka vinna valet. Kosta vad det kosta vill.

2010-06-11

Mitt tal om ÖBO på fullmäktige

Ordförande,

Det första kvartalet 2010 ökade Örebros befolkning med 420 personer. En del kom från länets andra kommuner, Örebro har sedan länge dragit till sig länsbor. En del kom från övriga Sverige. För första gången på mycket länge flyttar fler till Örebro från övriga Sverige, än från Örebro till Sverige utanför länet. En del av de nya örebroarna kom från andra länder, nära eller långt borta.

Frågan är vilket Örebro de kommer till. Örebro är en fantastisk stad ur många perspektiv.

Men Örebro är en delad stad. Under årtionden har ett utanförskap byggts och cementerats. Vi kan alla peka på de bostadsområden som har större sociala problem, lägre valdeltagande, lägre sysselsättning, mindre föreningsaktivitet än resten av staden. Vi vet alla vilka de är. Vi behöver inte namnge dem.

Det utanförskap som byggts i Örebro är inte mindre än på andra håll, snarare större. Under åren 1995 till 2005 ökade flertalet av de indikatorer som visar på detta utanförskap, inte bara i de områden som tidigare varit drabbade, utan i än fler av de stora bostadsområdena. Örebro blev än mer segregerat.

När vi efter valet 2006 tog över makten i kommunen, var en av våra viktigaste utmaningar att långsiktigt bryta denna utveckling. Att förvandla utanförskap till innanförskap. Att ge fler människor framtidstro, sysselsättning, utbildning, trygghet – hopp om en bättre morgondag. Att skapa EN stad, inte en stad av stadsdelar.

För att klara denna utmaning krävdes flera olika beslut. Det handlar till om att skapa de bästa skolorna i de sårbaraste områdena. Det handlar om att blanda arbetsplatser och bostäder i de enahanda bostadsområdena. Det handlar om att stötta, men inte ta över ansvaret från, föreningsliv och det civila samhället, grunden för välfärd och välstånd, i de sårbaraste områdena.

Och det handlar om att ändra ensidigheten i de områden som idag är helt ägda av kommunen genom ÖBO. Vi behöver fler ägare, olika upplåtelseformer, nya hus, en mångfald i bebyggelsestruktur, förändrad stadsplanering, och så vidare.

I stor politisk enighet, i ÖBOs styrelse såväl som bland kommunfullmäktiges partier, har vi redovisat att just denna mångfald behövs. ÖBO ska minska där man är dominerande, och växa där man är svag, har det hetat.

Detta är lätt att säga, men har visat sig svårare att göra.

Nu väljer vi, den styrande koalitionen i Örebro, att på ett pragmatiskt sätt försöka finna lösningar på utanförskap och segregation, på den växande stadens utmaningar.

Vi ger ÖBO ett tydligt uppdrag att bygga mer, bygga snabbt och bygga för mångfald. 2000 nya lägenheter ska till så snabbt som möjligt. Vi kräver av ÖBO att man underhåller de bostadsområden man äger för att stärka områdenas status och framtid. Vi ger ÖBO i uppdrag, att tillsammans med Örebroporten, arbeta för nya näringslivslokaler i de ensartade bostadsområdena.

Allt detta kostar pengar.

Vi har hört ÖBOs VD berätta om de nedskrivningar som direkt kommer att behöva göras av de nyproducerade lägenheterna. Hundratals miljoner kommer att belasta ÖBOs egna kapital.

I det läget finns flera valmöjligheter.

Antingen säger man att det är OK att ÖBO försvagas, att det egna kapitalet minskar och att bolagets möjligheter att ta det allmännyttiga ansvaret försämras. Det är inte vår väg.

Eller så säger man att det är OK med kraftiga hyreshöjningar för att snabbt återställa det egna kapitalet så att bolaget kan fungera som ett ansvarstagande allmännyttigt bostadsbolag. Inte heller detta är vår väg.

Eller så säger man: ”Man vet vad man har men inte vad man får”, låter ett bibehållet ÖBO vara det överordnade målet och fortsätter den cementering av utanförskapet som pågått under decennier. Detta är och kan aldrig vara en riktig väg för en stad som vill alla sina medborgare en bättre framtid.

Eller så väljer man att, pragmatiskt och eftertänksamt, genomföra försäljningar för att göra det möjligt för bolaget att ta det allmännyttiga ansvar det en gång skapades för. Den vägen borde vara den rimliga för fler.

Sedan ÖBOs styrelse presenterat sina förslag på köpare den 1 juni 2010 har kommunledningen diskuterat genomförandet av köpeprocessen. Vi har gemensamt för ÖBOs ledning föreslagit att man ska avvakta med försäljningen av fastigheterna i Vivalla. Skälet är att Västergrupperna, både den politiskt tillsatta och dess tjänstemän, liksom kommunledningen i stort måste få göra en utvärdering av de förslag som finns hos ÖBO med den nya generalplanen för Vivallaområdet, tillsammans med de förslag som finns från Västergrupperna. Först när detta har skett kan vi med säkerhet säga vilka fastigheter som är bäst att sälja.

Jag tar på mig den kritik som kan komma att vi genom denna sena förändring har skapat oro hos flera boende. Det finns alltid möjligheter till förbättringar, och kommunikation mellan politiska representanter i kommunledning, styrelser och nämnder kan alltid förbättras. Det uppdraget måste alltid vara levande hos oss alla.

Ordförande,

ÖBO är ett välskött bolag. Starkt och utvecklingsbart. Jag har fullt förtroende för den bedömning bolagets styrelse och ledning har gjort i anledning av de direktiv kring nybyggnation, renoveringar och underhåll som kommunen gett bolaget. Jag har fullt förtroende för de avvägningar de gjort, mellan försäljningar, hyreshöjningar och försvagningar av det egna kapitalet.

Det nu liggande förslaget rimmar väl med kommunledningens inriktning på sitt fortsatta arbete:

Vi vill bryta utanförskapet, ersätta det med ett innanförskap och ge fler örebroare hopp om en bättre framtid.

Bifall till kommunstyrelsens förslag.

2010-06-09

Sociala medier

Många politiker bloggar och är med på sociala medier, redovisar SR. Men vi gör fel. Vi måste vara närvarande, personliga och hela tiden allerta för att föra dialog.

Det är bara att inse att man är helt fel ute. Jag skriver ofta långa bloggar, försöker prata om politik på ett analyserande sätt, hinner inte alltid svara på kommentarerna samma dag. Lika illa är det på twitter och FB.

Hur ska man hinna? En sak är väl om oppositionspolitiker, vars enda uppgift är att berätta att man kan göra allt bättre än majoriteten, kan vara ute och uppkopplad hela tiden. Men har man en kommun att sköta får man vara glad för den tid man får.

Gissar att min blogg inte läses av så många, att en del tycker att mina FB och twitteruppdateringar också är rätt trista ibland. Men man gör det man klarar och hinner. Det är i alla fall ytterligare en kanal ut i samhället.

Det går fantastiskt bra för Örebro!

har just hållit en presskonferens om att det går bra för Örebro. Det går bra för kommunen, resultatet är jättebra. Det går bättre och bättre för näringslivet, den öppna arbetslösheten sjunker. Örebro växer så det knakar, snart går vi om Västerås;=)

Lite mer fakta:


STARK EKONOMI

Kommunens ekonomi är stark. Det beräknade resultatet är på 236,3 miljoner kronor. Resultatet beror på ökade intäkter av både långsiktig och kortsiktig karaktär. Skatteintäkterna ökar med 97 miljoner. Vi säljer fastigheter och tomträtter för 87 miljoner. Börsen går bättre. Nämnderna håller sina ramar. Det innebär ökade möjligheter för strategiska investeringar, men inte för långsiktigt ökade driftkostnader.


STARK BEFOLKNINGSÖKNING

De senaste två åren har antalet invånare i Örebro ökat i rekordtakt med nästan 1 800 per år (980 män och 810 kvinnor).

Den snabba befolkningsökningen fortsätter, 460 personer (varav 176 män och 284 kvinnor) första kvartalet 2010. Det är den högsta noteringen genom alla år bortsett från 1994 då inflyttningen av flyktingar från Bosnien var stor. Befolkningsökningen i Örebro under kvartal 1 är högre än i flera andra större städer.

Rekordstort antal födda och ovanligt få döda under första kvartalet ger ett födelsenetto på 212. Födelseöverskottets andel av befolkningsökningen (knappt 50 %) har aldrig varit större de senaste 25 åren.

Aldrig har så många flyttat till och från Örebro under kvartal 1 som i år. Antal inflyttade är det näst högsta medan antal utflyttade är det högsta någonsin. Bortsett från in- och utvandring sker de största flyttrörelserna till/från Stockholm, Kumla och Uppsala.

Flyttningarna resulterar i ett flyttnetto på 240 (150 kvinnor och 90 män) under kvartal 1, vilket är betydligt över genomsnittet de senaste tio åren. Det är också första året på länge som Örebro under första kvartalet har ett positivt flyttnetto till Sverige utanför Örebro län. In- och utvandring ger under kvartalet ett mindre flyttnetto än de senaste åren.

STARK ARBETSMARKNAD

Trots den internationella lågkonjunkturen har Örebro klarat av arbetsmarknadsutmaningen väl. Den öppna arbetslösheten i Örebro har alltsedan augusti 2009 minskat undan för undan. I april 2010 finns 2 121 öppet arbetslösa män (4,9 %) och 1 616 öppet arbetslösa kvinnor (3,7 %). Skillnaden mellan Örebro kommun och riksgenomsnittet minskar långsiktigt.

Minskningen sedan januari är större för män än för kvinnor liksom den är större för åldersgruppen 18-24 år än övriga åldersgrupper.

Arbetslösheten varierar kraftigt mellan de olika bostadsområdena. I mars 2010 var den öppna arbetslösheten störst i Vivalla för såväl män som kvinnor. Minst var den i Rynninge/Grenadjärstaden för män och i Norra Bro för kvinnor.

Mönstret är stabilt över åren såtillvida att områden med hög arbetslöshet tenderar att vara kvar i denna situation.

Skillnaderna mellan områdena var som störst vid mätningen i mars 2008. Annars har skillnaden mellan högsta och lägsta värde, de flesta åren, varit cirka 11 procentenheter.

Ytterligare 38 har fått anställning i kommunens arbetsmarknadsåtgärder.

Kommunen avsätter 16 mkr till ungdomsjobbsgarantin.

STARK PERSONALPOLITIK

Örebro kommuns personalpolitik är inriktad på att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för att leverera service och tjänster med god kvalitet till rimlig kostnad. Kommunen har arbetat strategiskt med att se över den egna organisationen för att finna effektivare administration. Detta arbete fortsätter. Samtidigt har en restriktiv nyanställningspolitik genomförts. Det ”anställningsstopp” som gäller innebär att förvaltningschef eller kommundirektör måste pröva anställningen.

Tack vare den starka ekonomin och den starka befolkningsökningen, främst av yngre personer, har antalet anställda i kommunen totalt ökat med 86 personer sedan årsskiftet. Det ökade antalet visstidsanställda under 2010 utgörs av personal inom programområde Barn och utbildning samt säsongsarbetare inom programområde Samhällsbyggnad.

Genom att kommunen har en så stark ekonomi kan vi också genomföra omställningsarbetet utan att använda uppsägningar som ett generellt verktyg. Istället arbetar vi med ett strategiskt omställningsarbete. Tidigare ansvarade respektive förvaltning för detta arbete. Det innebar olika hantering av omställningsarbetet beroende på vilken förvaltning man jobbade med. Vi har nu centraliserat såväl kompetensväxlingsarbetet, omställningsarbetet liksom kostnaderna för genomförandet. Vi avsätter nu 71,6 miljoner kronor till detta arbete. Det innebär att vi tydliggör vilket arbete som kommunen gör, samtidigt som vi avlastar förvaltningarna detta arbete. I realiteten innebär det ytterligare förstärkningar av förvaltningarnas ekonomi.

2010-06-08

Koalitionens vilja med skolan

Idag hade vi presskonferens om vad vi vill med skolan under nästa mandatperiod. Det är en stark koalition med en målmedveten satsning på en bättre skola. Nytt för dagen är att vårt ekonomiska resultat är så starkt att vi kan satsa 30 miljoner kronorökat underhåll i skolorna under hösten.

Här kommer också resten av punkterna:

Örebro kommuns förskolor och skolor ska vara attraktiva och hålla hög kvalitet för att stå starka i konkurrensen. Örebro kommuns elever ska erbjudas en skolutbildning där alla får grundläggande färdigheter och kunskaper för att klara sig i samhället. Kunskapsuppdraget ska vara i centrum i allt arbete för att alla elever ska uppnå skolans mål. Baskunskaperna är nödvändiga för elevens förmåga att tillgodogöra sig övrig undervisning i skolan. Arbetet med att anpassa lokaler efter antal barn och elever pågår kontinuerligt. Därmed kan resurserna omfördelas till personal.

Alla barn ska ha rätt till trygghet och arbetsro. Kränkande behandling och
mobbning ska aldrig tolereras. Värdegrundsperspektivet ska vara en grund i barnens och elevernas vardagsliv. Alla verksamheter har likabehandlingsplaner. De ska revideras årligen i samarbete med föräldrar och elever. Detta skapar förutsättningar för att alla barn och elever ges lust att utvecklas, mogna och
lära, samt få motivation att uppnå verksamheternas mål.


Vi vill satsa på bra pedagogiska förskole- och skollokaler
 Fortsätta att bygga ut förskolan med ca 1100 nya platser under 2011-2014
- Investeringssatsning ca 135 milj kr
- Verksamhetssatsning ca 120 milj kr
 Att omvandla grundskolelokaler till förskola, bygga nya förskolor samt renovera nuvarande skollokaler. En lokalförsörjningsplan är upprättad för 2011-2014.
Förskolor: Rynningeåsen, Växthuset, Nyponlunden, Lindhult, Garphyttan, Sidensvansen
Grundskolor: Lundbyskolan, Lillåns skola, Vintrosa skola
 Att anpassa lokalerna efter antalet elever för att optimera resurserna till pedagogisk verksamhet
 Skapa ”modellskolor” som fungerar som föredöme för andra skolor med goda exempel på skolutveckling
 Gymnasieskolor: Fortsätta arbetet med Framtidens Gymnasieskola

Vi vill satsa på utvecklad valfrihet och mångfald i förskola och skola
All omsorg och utbildning ska utformas så att varje barns och elevs förutsättningar att växa, lära och utvecklas ska tillgodoses. Förskolan ska lägga grunden för det livslånga lärandet genom att verksamheten är lustfylld, trygg och lärorik för alla barn. Alla föräldrar ska så långt som möjligt ges förutsättningar att välja mellan olika förskolor. Det är också viktigt att möta familjers behov av barnomsorg genom olika flexibla lösningar. Vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng är två alternativ som kan tillgodose olika familjers olika behov.

Förskolan är en pedagogisk verksamhet som ska bedrivas på barns villkor. För barns allsidiga utveckling och lärande är leken som en pedagogisk metod viktig för språkutvecklingen. I förskolan ska pedagogiken bestå av socialt samspel, omsorg, fostran och lärande, som ska stimulera och utmana barnet.

Örebro har utropat sig till Europas teckenspråkiga huvudstad. Det innebär en utmaning för oss att svara upp de behov som finns hos de barn och ungdomar som kommunicerar på teckenspråk. Den nya språklagen jämställer teckenspråk med andra minoritetsspråk.

Vi vill:
 Erbjuda valfri barnomsorg, vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng
 Att alla elever ska ha rätt att välja skola
 Underlätta för alla elever och föräldrar att göra aktiva skolval.
 Stödja och utveckla landsbygdsskolorna.
 Samverka med fristående förskolor och skolor kring information, fortbildning och skolutvecklingsfrågor
 Erbjuda en flexibel omsorg utifrån barn och föräldrars behov.
 Ge barn med hörselnedsättning det stöd de behöver.




Vi vill uppnå en hållbar och värdebaserad förskole- och skolutveckling
Hållbar kunskap är ett begrepp som hänger samman med att vi lever i ett föränderligt samhälle där lärandet är nödvändigt och livslångt. Det behövs ständig kompetensutveckling för att kunna följa med i utvecklingen. Med kunskap kommer även ansvar. Kunskap om klimatförändringar, ekologisk och närproducerad mat är viktig för vår närmiljö och för hållbar utveckling. Kommunens personal ska lära sig mer om hållbar utveckling för att kunna föra ut kunskapen i verksamheter som exempelvis skola.

Förhållandet mellan konsumtion av livsmedel och klimatpåverkan samt hälsa är en viktig del i miljöarbetet. Delar i detta arbete är att öka andelen ekologisk och klimatsmart mat. Detta gäller förskola, grundskola och gymnasieskola.

En värdebaserad utveckling i förskola och skola förutsätter ett ständigt pågående värdegrundsarbete. Arbetet med likabehandlingsplaner måste alltid hållas levande och ett gott samarbete mellan skola och hem utgör en viktig grund i det arbetet.

Vi vill:
 Att nolltolerans ska råda mot mobbning och kränkande behandling
 Erbjuda förskolor och skolor stöd inom miljö, natur och trafik för en hållbar skolan
 En fortsatt satsning för att öka andelen ekologisk och klimatsmart mat
 En fortsatt satsning på entreprenörskap i skolan
 Stärka arbetet med utomhuspedagogik
 Utveckla satsningen genom Naturskolan
 Utveckla arbetet med Perrongen – mottagande av nyanlända barn och ungdomar

Vi vill genomföra ett Kunskapslyft
Alla elever ges förutsättningar att nå skolans mål i sin egen takt genom en mer individualiserad skolgång. Kunskapsmålet är överordnat utbildningstiden. Baskunskaperna är nödvändiga för elevens förmåga att tillgodogöra sig övrig undervisning i skolan. Det kan innebära att olika elever ska erbjudas att nå de uppställda målen inom olika lång tid. Alla elever ska ha rätt att välja skola och därför ska information om de olika skolorna vara lätt tillgänglig för alla föräldrar och elever.

Tidiga kunskapsuppföljningar är en förutsättning för att kunna ge alla elever möjlighet att kunna läsa, skriva och räkna när de lämnar årskurs tre. Kontinuerlig utvärdering och uppföljning av elevernas kunskaper är väsentliga för en ökad måluppfyllelse. Kultur är en viktig del av detta, samt demokrati och inflytande.

Vi vill:
 Arbeta med ökad måluppfyllelse för att alla elever ska nå skolans mål
 Utveckla skolans kunskapsuppföljning genom skriftliga omdömen, nationella ämnesprov för en bra kunskapsutveckling
 Fortsätta arbetet med flexibel skolgång i kommunens skolor
 Införa den nya Gymnasiereformen i kommunens skolor
 Göra det möjligt för föräldrar att följa sina barns skolgång via pedagogiska. verktyg på nätet.
 Nära samverkan med föräldrar för att alla elever ska uppnå skolans mål
 Utveckla bättre samverkan mellan skola och det omgivande samhället samt näringslivet



Vi vill genomföra en storsatsning på chefer och personal
Ett gott ledarskap är en förutsättning för kunskapsutveckling och skolutveckling. För att kunna fullgöra sitt uppdrag som rektor och förskolechef krävs ständig kompetensutveckling. För att eleverna ska nå kunskapsmålen krävs att pedagoger och lärare har rätt kompetens och därför behöver också lärare kontinuerlig kompetensutveckling.

Vi vill:
 En fortsatt storsatsning på Lärarlyft och Förskolelärarlyft
 Fortsätta med fortbildningssatsningen Lärardagarna i Örebro för all personal (augusti och oktoberdagar)
 Fortsatt kompetensutveckling för förskolans personal
 En förstärkning av behörigheten inom grundskolan
 Genomföra en särskild Skolledarsatsning för att få de bästa rektorerna
 Skapa förutsättningar för pedagoger och lärare att kombinera undervisning med forskning
 Ge möjlighet till pedagoger att få praktisk IT- och mediakompetens
 En fortsatt satsning på intraprenader för ett gott ledarskap

2010-06-07

Ytterligare ett stolpskott från (S)

Mona Sahlin vill inrätta en tävling för kommunerna. De som inrättar flest heltidstjänster ska få dela på vinstpotten på en halv miljard kronor, enligt SVT. Det är bland det dummaste jag har hört på länge!

Det finns många starka skäl för generella statsbidrag. Om folket (staten) ger makten åt kommunerna att driva skolor, äldreboenden och bygga gator och bibliotek, så bör alla svenskar behandlas lika. Lika bidrag till alla.

Tyvärr har staten allt mer gått över till specialdestinerade bidrag. Den trenden var speciellt tydlig under regeringen Persson (s) sista år. Olika former av minister-pengar delades ut utifrån modeller som kanske fungerade på riksnivå, men som knappast var funktionella för hållbar verksamhetsutveckling. Regeringen Reinfeldt har också hemfallit åt detta vid några tillfällen, men har varit betydligt mer värnande om de generella bidragen.

Men nu kommer Sahlin med en tävling om statliga pengar. Det är illa ur flera olika perspektiv. Dels reducerar det kommunal styrning till en lek. Tror någon att vi som leder olika kommuner agerar utifrån kortsiktiga utspelspolitiska regler? Ska vi "tävla" om kanske-pengar, utan vetskap om och när man kanske kan få några sekiner?

Dels reducerar den kommunpolitikens roll. Ska vi tävla om statliga engångspengar till heltider, utan att tänka på hur det påverkar vår verksamhet, tryggheten för de gamla, för de funktionshindrade, för barnen? Ska vi sluta tänka på hur vi säkrar en långsiktigt hållbar kommunal ekonomi? Eller ser inte Sahlin de motsättningarna? Om hon inte gör det, vilken trovärdighet har hon att leda landet? Överhuvudtaget ingen alls!

Skälet att Sahlin gör detta utspel är naturligtvis att ge Kommunal ett köttben. Kosta vad det kosta vill. Som så ofta försöker (s) köpa olika väljargrupper genom att frikostigt dela med sig av andras (skattebetalarnas) pengar, utan tanke på vem och hur det drabbar de sårbaraste grupperna. Men hittills har det gjorts med någon form av trovärdighet.

Även denna trovärdighet har nu Sahlin raserat.

2010-06-03

Märkligt minne!

Marknadsafton i Örebro. Massor av folk vid Folkpartitältet. Jag har T i famnen och tittar på ballonger.

En man, något äldre än jag, tittar på mig och frågar plötsligt:

-Känner du igen mig?

Jag tvekar. Det finns något som jag känner igen, men som så ofta är det svårplacerat. Det är så många jag borde känna igen, och så många som känner igen mig.

-Nja, svarar jag, kanske litegranna...

-Minns du att vi slog vad, säger mannen.

Jag blir lite orolig. Vad är detta? Finns det något lurt i bakgrunden? Har jag missat något betydelsefullt? Jag kan absolut inte komma ihåg något vad. Jag brukar knappast slå vad, annat än någon enstaka filipin...

-Nej, säger jag, det gör jag inte.

-Minns du att vi målade rågångar, säger mannen.

Plötsligt inser jag att det verkligen finns något bekant hos honom. Efter att jag slutade gymnasiet jobbade jag några månader på Göteborgs skogssällskap. Mitt arbete bestod huvudsakligen i att måla rågångar över hela Närke. Kyrkoskogens gränser skulle markeras. Det var oändliga vandringar i naturen, dåliga kartor, ännu sämre vägar, en burk färg och en pensel. Det var ensamhet och naturnärhet. Det var ryggsäcken med fika och enstaka avbrott för att få reda på var nästa arbete skulle ske. Någon gång var jag med och högg.

Mannen som stod framför mig var min närmaste arbetsledare. Skogsmästare B, kan vi kalla honom. Det var han och hans chef L som jag då och då träffade.

-Minns du att vi slog vad, säger han igen, om att du skulle börja snusa? Vi stod där ute i Närkes Kil och jag var säker på att du skulle börja. Har du gjort det?

-Nej, säger jag, jag har aldrig i mitt liv tagit en pris snus.

-Det trodde jag att du skulle, säger han. Så du vann. Här får du tian vi slog vad om.

Vi avslutar långsamt samtalet, T är lite ledsen. Jag står där med tian i handen. Varm inombords över att det finns sådana människor. Att behålla det minnet i drygt trettio år. Och sedan också göra verklighet av minnet! Ordet "ordhållighet" har plötsligt fått en alldeles modern betydelse!

2010-06-02

ÖBO

"Man vet vad man har men inte vad man får".

Hyresgästföreningens bas berättar för Nerikes Allehanda om varför de är emot en försäljning av 1184 lägenheter. En tydligare politik för en fortsatt segregerad stad är knappast möjlig. Hyresgästföreningen i Örebro vill inte förändra. Det innebär att de vill vara kvar i ett läge där utanförskapet är stort i de stora ÖBO-dominerade bostadsområdena, de vill försvåra ÖBOs möjligheter att bygga nytt och de riskerar stora hyreshöjningar.

Denna partipolitik, för det är en tydlig partipolitisk hållning som Hyresgästföreningen har, är den som lett till att Örebro under lång tid byggt upp ett utanförskap som är större än i jämförbara städer. Det är den politiken som byggt upp en hemlöshet som varit högre än i jämförbara städer. Det är den politiken som gjort Örebro till en segregerad stad.

Nu vill vi bryta den trenden. Vi gör det pragmatiskt men med ett tydligt mål - Bryt segregationen! Pragmatiken är tydlig när vi ger ÖBO i uppdrag att bygga mycket nytt, att renovera och rusta och tillsammans med Örebro Porten AB investera för nya jobb i de stora bostadsområdena.

Men för detta krävs pengar. ÖBO är starkt, har ett bra eget kapital. Men nybyggnationerna kostar. Bolaget räknar med att man måste skriva ned värdet på de nybyggda lägenheterna med 500 miljoner kronor, en halv miljard, omedelbart då de byggts klart. (Detta är ett problem i sig som behöver en egen blogg för att fundera kring) Om man vill att ÖBO ska kunna fortsätta att vara starkt, att man ska kunna ta sitt allmännyttiga ansvar, behöver man återställa kapitalet. Det kan man göra genom att sälja, eller genom att kraftigt höja hyrorna. Vi väljer det förstnämnda.

Till detta säger Sociademokraterna och deras stödorganisation Hyresgästföreningen nej. De vill ha kvar segregationen och utanförskapet. De vet ju vad de har, men inte vad de får. Och de har ett stort ÖBO och ett stort utanförskap. Men de vet ju inte vad de får om ÖBO blir något mindre och utanförskapet också minskar...