Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-07-14

Negativ journalistik...

Lyssnade på Radio Örebro. Nyheter, lite snack och musik som vanligt. Men så kom en jingel. Ungefär så här:

Hej. Har det hänt något dåligt? Har någon gjort något fel? I så fall kan du höra av dig till mig på Radio Örebro.


Jaha. Men om det hänt något bra? Om en juste politiker uppfyllt ett vallöfte? Eller sett till så att barnomsorgen fungerar, att skolornas resultat blir bättre, att de äldre är tryggare - är det inga nyheter?

Det finns en risk att medias interna tryck hela tiden blir att redovisa konflikter, att lyfta det dåliga.

Men livet är trots allt både det ena och det andra. Det ljusa och det mörka. Det bra och det dåliga.

Fast i Örebro är det ju mest bra;)

2010-07-12

Efter Almedalen...

Har så klarat av detta års Almedal... Sju seminarier blev sex. Fick en ledig dag. Skönt.

Intressant att se att folket räckte till till alla seminarier. Det sämst besökta jag var med på, Socialstyrelsens om "Att bli äldre i rätt kommun" kl 9 på onsdagsmorgonen, besöktes av drygt 50-talet. Rätt bra även det.

Gröna liberaler hade seminarier kring naturvård och friluftsliv varje dag. Som enda parti stod Folkpartiet upp för naturvården. Det gjorde vi för 100 år sedan. Och vi är på väg att återfinna denna profil som varit rätt diffus de senaste åren. Kul!!!

Vad blir då minnet av Almedalen? De stora massorna som samlades framförallt vid alliansledarnas tal? Gudrun Schymans huvudlösa bränning av 100.000:- riktiga kronor? Valrörelsens inledning?

Knappast.

Det som fortfarande talas om är ju f.d. arbetsmarknadsministerns avgång och skälen för detta. Det skulle finnas alla skäl för en blogg om detta även från min sida. Men frågan är om det ännu är rätt tillfälle att ställa alla frågor, både kring Littorins hantering, statsministerns hantering av krisen, och varför den påstådda skandalen briserar just nu.

Så jag avvaktar ytterligare någon dag.

2010-07-03

Om fotboll

Satt på O'Learys idag som "fotbollexpert". Nja - snarare bisittare. Experten hade jag bredvid mig, Thomas Nordahl. På andra sida Thomas satt Markus Astvald, en av ÖSKs kommande storspelare. Vi skulle prata lite om de två kvartsfinalerna, Argentina-Tyskland och Paraguay-Spanien.

För att göra en lång historia kort; jag lyckades totalt. Trodde först på 2-1 till Tyskland, men i pausen var min kommentar: Nu kommer Argentina att köra hårt i 15 minuter. Får de inget mål då kan det rinna iväg med 3-4 mål för Tyskland. Vilket hände.

Och Spanien. Trodde på en match där spanjorerna skulle bolla i sidled men att de trots dåligt spel skulle vinna på mål av Villa i den 64 minuten. Fick vänta i 15 minuter till. Men sen gjorde Villa sitt mål.

Så även en blind höna kan finna sina korn...

Fotboll är viktigt för många. Eller som Bill Shankly sade: "Någon sade att fotboll är viktigare än liv och död för dig, och jag sade: Det är viktigare än så." O'Learys var fullt av fotbollsälskare, av båda könen faktiskt. Det är kul!

Fotbollen förenar mycket och många. Den enda helt globala idrotten. Det är kul att vara en liten del av denna enorma sport, som åskådare och som tyckare.

I dagens DN kan man läsa en krönikör som har en annan inställning till fotbollen. Lena Andersson, DN kolumnist, skriver om kriget och könsmakten i sporten. Det är också intressant läsning. Men samtidigt så bedrövande.

Tänk om man alltid skulle behöva vara så politiskt korrekt som Lena Andersson. Alltid se klasskamper, könskrig, manliga hierarkier och allt annat oacceptabelt i allt som man betraktar. Hur trist livet skulle vara. Som jag läser Lena Andersson vill hon att alla människor ska ha rätten att utvecklas som de själva vill, samtidigt som ingen får göra något som är annorlunda än någon annan. Vi ska alla bli grå möss, rädda att göra något som inte är OK eller PK. Den vänsterretoriken köper jag inte, vare sig det gäller livet eller fotbollen. Båda två är mycket viktigare än så!