I morgon ska kommunen kanske börja anställa plusjobbare. Tycker det känns som ett minusalternativ. Vad ska de göra, egentligen? Jobb som inte finns? Jobb som ingen saknar? Jobb som ingen vill göra? Jobb utan kompetensbehov?
Visst behöver vi nya jobb. Visst behöver vi jobb där kompetensinnehållet varierar. Men frågan är om plusjobben är lösningen.
Det känns som om plusjobben egentligen är ett socialdemokratiskt köttben, dels till AM(S), dels till Kommunal. Men nu visar det sig att Kommunal inte alls alltid vill gnaga på detta köttben. Flera dugliga fackmänniskor inser det många insett: Det går inte att dra gränser mellan jobb som ska utföras av ordinarie anställda och jobb som plusjobbarna får göra. Risken att plusjobbarna tar någon annans arbete, ordinarie, vikarie eller timanställd, är uppenbar.
Bara ett exempel:
Omfattningen av hemtjänst idag är inte alls densamma som för 20 år sedan. Då fanns tid för mer omsorg. Idag är det nästan bara vård och snabbservice. Ska plusjobbarna återställa hemtjänsten till den omsorgsgrad den hade förr? Innebär det att staten menar att kommunerna egentligen gör för lite? Kommer det att innebära krav från staten att kommunerna, när valet är över, tar över kostnaderna för dessa jobb och inlemmar dem i det ordinarie kommunala uppdraget?
Vem ska i så fall betala?
Och: Det finns en skrämmande underton i regeringens syn på kommunalt arbete. Det är en indirekt nedvärdering av behovet av kompetens inom kommunerna när man säger att plusjobbarna nu får chansen att visa upp sig för att sedan bli anställda. Men, kära regering, är det verkligen så? Är det inte så att kommunerna också har behov av stark kompetens, god utbildning och så vidare? Menar regeringen att vem som helst kan sköta ett kommunalt arbete? Är det en socialdemokratisk syn på offentlig sektor???
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar