2006-04-24

Ska vi bryta uran i Sverige

Var på debatt i går, söndag. Ute sken solen. Inne satt 50 pers och pratade närkeskiffer.

Jag tycker inte att man ska bryta skiffer i Närke. Vare sig runt Sköllersta - Kvarntorp eller i Latorp. Det finns inte mycket som talar för att det någonsin kommer att ske. Miljö- och naturkonsekvenserna är för stora.

Men på debatten förekom en del argument som gör mig rädd. Vänsterpartiets företrädare tyckte att vi skulle förbjuda all uranbrytning i Sverige. I så fall borde han också förespråkat ett omedelbart totalstopp för svensk kärnkraft. Men där mörkades det fritt.

Flera andra debattörer menade också att det var skillnad på folk och folk. I Sverige får vi inte bryta uran för att det förstör vår miljö. Men det är OK att använda el som görs av kol som bryts i gigantiska dagbrott i Tyskland. Eller det är OK att använda olja som tagits upp i västafrika där människor skjuts och miljö förstörs för att olja är makt. Eller det är OK att köpa uran från Australien, trots att miljön förstörs lika mycket där.

Skenheligheten lyser kring svensk kärnkraftsdebatt. Till alla dem som inte vill ha vare sig svensk uranbrytning eller förstörd miljö i Sverige, skulle jag vilja ställa följande frågor: Varför är svensk miljö viktigare än tysk, ghanesisk, brasiliansk, australisk? Varför är svenska liv värda mer än kinesiska, indiska, indonesiska? Hur kan ni acceptera att er livsstil förstör andra människors liv och livschanser, och samtidigt kräva att ni aldrig ska drabbas?

Jag gillar inte kärnkraft. Jag gillar inte klimatförändringar heller. Men jag är noga med att inte lägga mina bördor på andra människor. Dagens klimatförändringar dödar redan hundratusentals fattiga människor vissa år genom torka, översvämningar, värme, blåst. Vore det inte bättre att se det än de eventuella risker som kan komma om tio, hundra eller tusen år? Om klimatet fortsätter att förändras som nu, är det inte säkert att det då finns vare sig människor eller miljö att rädda.

4 kommentarer:

  1. Folkpartiet vill bygga ut kärnkraften. Folkpartiet har inte stängt dörren till svensk uranbrytning (E Flyborg).

    SvaraRadera
  2. Stämmer. Och jag håller med om båda. Men för mig handlar både kärnkraft och uranbrytning om att det ska ske på samma villkor som annan energiproduktion. Stränga miljökrav (vilket gör att brytning i Närke är omöjlig) och att man ska bära sina egna kostnader (vilket kräver en lång omställning för all energi). Den som inte vill behålla kärnkraften, inte vill att vi ska bryta uran om det går miljömässigt, och ändå värna miljö och klimat kan gärna redovisa sina alternativ nedan.

    SvaraRadera
  3. Jag håller helt med dig!

    SvaraRadera
  4. Good point, kul att nån reagerar över detta. vi borde ta ansvar för våra val och handlingar.

    SvaraRadera