Staten har beslutat att stötta bankerna med ytterligare 50 miljarder för att få igång utlåningen. Eftersom bankerna har ett kapitaltäckningskrav så innebär det att bankernas lånemöjligheter utökas med 500 miljarder. Det är bra.
Ett av de största problemen med ekonomin nu är just lånemöjligheterna. Även om det finns behov och finns intjänandeförmåga så erbjuder bankerna antingen för dåliga villkor, eller inga lån alls. Förhoppningsvis innebär detta att hjulen börjar snurra.
Ett annat, långsiktigare, problem är vad denna kris egentligen säger om bankerna och bankernas ledningar. Har de senaste årens storvinster byggts på stabila grunder, där goda bankmän gjort goda avvägningar och därmed fått goda ersättningar? Eller har de byggts på luftslott, övervärderade papper och fastigheter och på spekulationsbubblor?
Bankernas centrala roll i samhället bör säkerligen utvärderas under de kommande åren. Kanske det är dags för en "Sparbanksrevival" där vi får en bank som är mer av en kooperation (kanske Swedbank återgår från att vara ett aktiebolag som vilket som helst, till ett bolag där spararnas och låntagarnas intressen sätts i centrum - omöjligt men en intressant tanke) - som en motvikt till de andra bankerna som både kan och ska väga andra intressen tyngre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar