2011-02-07

Klimat

Är det nån som funderat på alla dessa vädernyheter. Expressen, DN, Aftonbladet, SVT, SR - ja överallt kan man läsa rubriker om väder. Här hemma är det vinterstorm på g i Skåne och Halland. I Australien brinner det på ena sidan för att det är för torrt medan aussierna vadar i djupt vatten på andra sidan "ön". I USA är det snöstormar. Bara för att nämna något.

Som alltid säger meteorologerna att man inte kan säga att just en enskild väderhändelse beror på det förändrade klimatet. Men ser man till helheten är det nog rätt sannolikt att världen håller på att förändras.

2010 var det varmaste uppmätta året hittills. En varmare atmosfär innehåller mer energi och det innebär kraftigare väderfenomen. Även för oss här uppe i norr, där vare sig sommar eller vinter var någon värmeexplosion, drabbas av detta. Det är nog läge att börja fundera över vad vi ska göra.

Det finns inte så stor sannolikhet i att det kommer att bli någon politisk enighet kring vad som måste göras. Världsledarna är för oeniga och har för olika agendor. Kina ska växa så det knakar. USA måste värna arbetslinjen. Utvecklingsländerna vill utvecklas. De industrialiserade länderna vill värna sina intressen. Alla vill att någon annan ska ta huvudansvaret. För den som är intresserad av spelteorier borde det vara enkelt att visa att det aldrig kommer att leda framåt.

Sen finns det olika sätt att försöka lösa utmaningen också. En del vill gå bakåt. Lösningen på klimatproblemen ligger i att vi gör mindre, tar mindre plats, reser mindre, handlar mindre, arbetar mindre. De som är mest kontroversiella talar om att jorden inte klarar av så många människor som finns idag. Jag tror inte detta är rätt väg.

Det finns andra som talar om att det löser sig. Människan har alltid hittat på lösningar på alla utmaningar. Om vi bara tar det lugnt kommer forskning och näringsliv att hitta på rätt lösningar. Jag tror inte på det heller. Främst av den anledningen att alldeles för många bolag, och enskilda, har en alldeles för kort planeringshorisont. Klimatförändringarna och deras lösningar har ett tidsperspektiv som ligger bortom kvartalskapitalismen.

Istället måste vi hitta vägar tillsammans. Det privata näringslivet måste ta sin del, söka lösningar att producera och låt oss konsumera utan att det påverkar klimatet negativt. Det civila samhället måste hjälpa oss konsumenter att konsumera klimatvänligt, och göra det på ett positivt sätt, inte som en uppoffring. Och det offentliga samhället måste skapa tydligare regler kring vad som gäller och kommer att gälla. Tillsammans med näringslivet måste vi skapa en grund för ny forskning, nya lösningar på gamla problem, hitta ekonomiska incitament för att snabba på en utveckling som måste till.

Men det viktiga är att utvecklingen måste gå framåt, inte bakåt. Vi kan möjligtvis drömma oss tillbaka till en värld som i alla fall nu verkar behagligare. Men vi kan aldrig gå tillbaka vare sig i tid eller utveckling. Vi måste finna vägar att utvecklas som människor i en värld som fortsätter att krympa. Där vi fortsätter med allt mer kontakter mellan alla människor i världen. Där vi fortsätter att knyta band, genom resor, handel, utbyten av kultur, utbildning och så vidare.

Jag har talat om dessa utmaningar på Folkpartiets partistyrelse idag. Jag ser denna utmaning som en av de viktigare liberala utmaningarna de kommande åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar