2011-03-11

Hotad skidbacke

Idag har Fredrik Persson, mp och jag beskrivit läget för Storstenshöjden. Detta har vi skrivit:

Koalition Örebro vill fullfölja vattendomen, bygga nödvändiga anläggningar för att säkra vattentillgången till Storstenshöjden och förlänga köpeavtalet med Storstenshöjden i Örebro AB.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fördröjer och försenar nu på alla tänkbara sätt processen. Skälet är enkelt. De vill inte sälja Storstenshöjden utan låta den återgå till kommunalt ägande och drift. Detta riskerar hela Storstenshöjdens verksamhet. Med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vid makten kommer det sannolikt inte att bli någon skidåkning i Kilsbergen 2011. Dessutom riskerar deras agerande att kosta Örebro miljoner, pengar som borde gått till välfärd.

Bakgrund: För två år sedan såldes Storstenshöjdens slalomanläggning till Storstenshöjden i Örebro AB som drivs av bland annat Johan Larsson. Larsson har mångårig erfarenhet från drift av Storstenshöjden även när den låg i kommunal regi. Strax därefter blev kommunen anmäld för att ta otillåtna mängder vatten från Södra Ånnabodasjön. Detta har sannolikt pågått i många år. Kommunen har också godkänt en företagsbot.

Det blev då nödvändigt att genomföra en ansökan om ny vattendom. Köpeavtalet förlängdes till sommaren 2011, i förhoppning att vattendom skulle meddelats i god tid före denna tidpunkt. Så är inte fallet.

I sommar går köpeavtalet ut. Därefter finns inget gällande avtal längre mellan Örebro kommun och Storstenshöjden i Örebro AB. Det innebär en osäkerhet om vad som kommer att gälla nästa säsong. Om Storstenshöjden i Örebro AB ska ha en möjlighet att planera sin verksamhet, behöver de besked om att köpeavtalets sista datum förlängs för att göra det möjligt att få den vattendom slalombacken behöver.

En sådan förlängning har inte kommit till stånd. Socialdemokraterna har blockerat hela processen. De har hittills vägrat att förlänga köpeavtalet. De har också blockerat planeringen för byggnationer av de nya anläggningar som behövs för att kunna genomföra en ny vattenreglering och ny vattenföring till Storstenshöjden.

Nu har programnämnden sagt sig vilja förlänga entreprenadavtalet och låta Storstenshöjden i Örebro AB driva backen ett år till. Men det finns inget påskrivet avtal och frågan är om entreprenören vågar skriva under ett avtal om det finns en risk att kommunen inte tillåter köpet att gå igenom. Sannolikheten att kommunen står utan entreprenör kommande säsong är stor.

Vad kommer socialdemokraternas stoppolitik att få för konsekvenser?

1) Det blir svårt att få till stånd skidåkning i Storstenshöjden 2011/12. Kommunen måste bygga upp en helt ny och egen enhet som ska hantera verksamheten. Vem som ska göra det, vad det kommer att kosta på kort och lång sikt är minst sagt oklart.

2) Om Storstenshöjden i Örebro AB inte driver slalombacken har de sannolikt inga möjligheter att preparera de skidspår som går ut från Ånnaboda. Kommunen måste även här antingen hitta en ny entreprenör, eller starta en egen verksamhet till oanade kostnader.

3) Storstenshöjden i Örebro AB kommer sannolikt att ställa krav på ersättning från Örebro kommun för avtalsbrott vad gäller det arrendeadavtal som ligger till grund även för försäljningen. Det riskerar att kosta Örebro kommun miljontals kronor och starta en långdragen och kostsam process utan några vinnare.

4) Örebro kommun måste lösa in de inventarier som Storstenshöjden i Örebro AB införskaffat de senaste åren. Även här handlar det om miljonbelopp.

5) Socialdemokraterna visar hur man hanterar det lokala företagsklimatet när man behandlar en enskild företagare, en driftig entreprenör, som något som katten släpat in.

Koalitionens alternativa förslag:

1) Skriv redan idag ett förlängningsavtal med Storstenshöjden i Örebro AB som gör det möjligt att fullfölja försäljningen omedelbart efter att en ny vattendom kommit på plats, även om det sker efter den 16 juni då köpeavtalet nu går ut.

2) Planera i detalj alla nödvändiga åtgärder för att kunna tillföra vatten till anläggningen så snart vattendomen är på plats. Detta bör ske inom kommunens bolagskoncern för att låta en övergång gå så smidigt som möjligt.

3) Värna det lokala företagsklimatet. Var stolt över att det finns lokala företagare som vågar ta de risker som finns i att driva en vinterverksamhet på våra breddgrader. Fortsätt och fördjupa samarbetet med Storstenshöjden i Örebro AB så att Ånnabodaanläggningen och Storstenshöjden blir ännu bättre komplement till varandra och konferensverksamheten vid Ånnaboda blir en naturlig förlängning av sportanläggningen i Storstenshöjden.

---

Som vanligt angriper Björn Sundin i TV 4 mig som person med felaktiga uppgifter. Kommunen kan aldrig förlänga ett entreprenadavtal. Det krävs två parter som skriver under. Det är illa att den mäktigaste socialdemokraten i Örebro hanterar sanningen på det sättet.

Media: TV4 Örebro, Radio Örebro, Tvärsnytt

9 kommentarer:

  1. Ett tillägg som jag anser vara intressant är vad kommunen idag betalar för att driva anläggningen.
    I det kontraktet jag har, Ärendenr FT 170/2009, står det att kommunen skjuter till 2 990 000 kr ex moms årligen. Dessutom står det att intäkter från försäljning av liftkort (i kontraktet beräknat till 700 000 kr) tillfaller Storstenshöjden i Örebro AB. Jag driver också ett litet Aktiebolag och vill därför fråga dig Staffan, är det okej om jag fakturerar kommunen ca 3 000 000 kr under 2011?
    / Föredetta Folkpartist

    SvaraRadera
  2. Förövrigt så kan jag gärna överta driften per omgående med förutsättning att jag får samma ekonomiska hjälp.
    / Föredetta Folkpartist (igen)

    SvaraRadera
  3. Bättre att låta någon som vill satsa på den anläggningen som finns! hände inte mycket då kommun drev anläggningen! Det är stort som Staffan säger att någon vågar driva en anläggning på dom här breddgraderna!
    Och föredetta folkpartist:
    Tror du att det bara är att trycka på en knapp och så rullar det? Mycket om kostnader runt om kring med!

    SvaraRadera
  4. Jag tror inte att det bara är att trycka på en knapp, jag driver som sagt själv ett företag, samt har många års erfarenhet inom skidanläggningsbranchen. Jag ser inte storheten i att "våga driva en anläggning", på vilka breddgrader den än må ligga, när ens företag är ekonomiskt uppbackat av kommunen på det sätt som Storstenshöjden i Örebro AB är.
    Jag tror det är dags att granska den här soppan på riktigt, innan mer pengar pumpas in i Johan Larssons företag. Exakt vad är det som berättigar honom och hans företag denna särbehandling?
    /Föredetta Folkpartist

    SvaraRadera
  5. Hej Föredetta Folkpartist (jag tror nog aldrig du varit folkpartist).

    Skälet att Storstenshöjden i Örebro AB särbehandlas är att sossarna skrev ett 20-årigt arrendeavtal som skulle bli enormt dyrt att bryta om vi ville ha in en annan entreprenör. Där finns en tolkningsmöjlighet kring om kommunen är ansvarig för att säkerställa vattenförsörjning för snö. Det var ju sossar vid makten när man struntade i vattendomen oxå...

    Ser man kostnaderna på ett antal års sikt visar det sig hur mycket mer kommunen får ut per skattekrona idag än för några år sedan. Och det skulle bli ännu dyrare om sossarna fick ta tillbaka det till kommunen. Det handlar om mångmiljonbelopp per år.

    SvaraRadera
  6. Det vore intressant att Staffan W någon gång kan förklara varför
    han Aldrig pratar om Örebro Slalomförenings som de två senaste åren inte har haft någon backe att
    åka i.
    Obs att det var inte soosarna som skrev detta vansinniga entreprenörsavtal och inte heller sossarna som glömde bort slalomföreningen när köpeavtalsformulering utfärdades

    SvaraRadera
  7. Skälet till att slalomföreningen inte haft någon backe att åka i är tyvärr att sossarna för 20 år sedan glömde att en vattendom faktiskt gäller, att man inte får ta ut mer vatten än vad domen medger. Har man gjort det blir det böter och så får man söka ny dom.

    Den norra backen klarar inte både slalomträning och allmänhetens åkning. Då är det bara att prioritera, och jag tror att även slalomklubben tjänar på att fler får åka, det ger bättre tillväxt även för slalomklubben.

    När vi ordnat med vattendom och sålt backen så kommer det att finnas goda förutsättningar även för slalomklubben i Örebro, precis som det gör i alla de andra privatägda backarna runt om i Sverige.

    SvaraRadera
  8. Fredrik Persson och Staffan Werme anger i sitt förslag tre punkter för den framtida hanteringen av Slalombacken i Ånnaboda. Det tredje förslaget lyder inledningsvis:
    Värna det lokala företagsklimatet. Var stolt över att det finns lokala företagare som vågar ta de risker som finns i att driva en vinterverksamhet på våra breddgrader.
    Under 2010 gjordes det en upphandling av skötseln för spår och leder samt sportfisket i Ånnabosjön och Falkasjön. Upphandlingen var sådan att ett fåtal entreprenörer hade någon möjlighet att delta i budgivningen. Bland dem som inte kunde delta var den entreprenör som under tio års tid skött sportfiskesjöarna. Det var knappast förvånande att Storstenshöjden AB fick uppdraget och att den tidigare entreprenören fick avsluta sitt engagemang. Jag som sett detta från en annan vinkel kan inte annat än att tolka det som Örebro kommun utmanövrerat en entreprenör till fördel för en annan. Därför tycker jag inte att det skall stå : Värna om det lokala företagsklimatet. Utan mer rätt skulle vara :Värna om storstenhöjden AB. Att vi sportfiskare under storstenshöjdens regi blivit helt utan vinterfisket efter röding måste också ses som en utarmning av vinterverksamheten i Ånnaboda.

    SvaraRadera
  9. Hej vinterfiskare.

    Jag känner inte närmare till denna upphandling. Däremot är jag mycket väl medveten om koalitionens arbete med upphandlingar. Vi har tydliga politiska direktiv på att upphandlingar ska ske neutralt, d.v.s. enligt lagen, och att vi ska värna det lokala näringslivet så långt lagen tillåter.

    Men vi vägrar att göra som sossarna nu gör, misshandla små företagare och ta tillbaka verksamheter till kommunen bara för att man tycker att kommunen ska äga mer. Det är dålig näringslivspolitik!

    SvaraRadera