Sveriges Radio berättar på P1 morgon om riggade kommunalval. Ordet "riggade" är väl kanske att ta i, men visst förekommer det att både valkretsar och antalet fullmäktigemandat används för att sätta gränser och hitta egna fördelar, även i Örebro.
Under rätt lång tid har jag själv slagits mot detta system. Jag förstår inte varför vi måste ha valkretsar överhuvudtaget, men enligt lagen måste en kommun av Örebros storlek ha minst två. Vi har fyra.
Det enda skälet till att vi har fyra istället för två är att gränsen för när ett litet parti kommer in blir högre. Jag skulle gissa att vår lokala gräns ligger på drygt 4 %. Man kan fråga sig varför det ska vara svårare (proportionellt sett) för ett parti att komma in i kommunfullmäktige i Örebro än i Sveriges riksdag...
Sedan har vi också relativt få ledamöter i fullmäktige. Det skapar också en gräns för hur stor man måste vara för att komma in. Jag har länge tyckt att vi kunde ha färre politiker totalt, men fler direktvalda i fullmäktige.
För ett litet parti idag gäller det att fundera över hur man ska komma in i fullmäktige. Bäst är att satsa alla krafter på den valkrets man är starkast i och strunta i de andra. Men det kan innebära att ett parti som är ungefär lika starkt i alla fyra valkretsar kan bli utan mandat, medan ett som är starkt i en blir representerat, trots att det parti som blir utan kan vara fyra gånger större!
Det har funnits en politisk vilja att ha det så här. Tidigare socialdemokratiska kommunledningar har velat det (med benäget biträde från andra). Det finns ännu ingen större vilja att förändra det. Men nu har vi gemensamt kommit överens om att utreda hur vi ska ha det från valet 2014. Det är bra.
Men bäst vore om riksdagen beslutade att även de lokala valen skulle se ut som riksdagsvalet, med fasta mandat och utjämningsmandat och med en klar nedre gräns för rätt till representation. Då blev rättvisan störst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar