2011-09-07

Roligare att satsa, än att läsa riksbanksprotokoll...

Idag har den nya kommunledningen, vad den nu ska kallas, satsat nya resurser för barnomsorg och äldreomsorg. Visst är det roligt att kunna gå ut till förskollärarna och säga att ni nu får pengar för nya barngrupper, eller till de inom äldreomsorgen och säga att ni nu får mer personal.

Det är just så denna oansvariga kommunledning, för just så kan den kallas, agerar. De lovar och de satsar. Men har någon av dem läst riksbankens pressmeddelande, eller något protokoll från tidigare styrelsemöten? Knappast.

Ändå är det just det de borde göra. Annars kan det bli så Juholtskt fel som när kommunalrådet Björn Sundin på senaste kommunfullmäktige sa att: "Vi ser ingen anledning att ändra oss från vad vi tyckte i våras." Precis som Juholt så ser inte Sundin, eller Baastad heller för den delen, någon värld utanför. Kommunledningen kan agera utan att titta på vad som händer i världen. Kommunledningen kan agera som om de har ett ymnighetshorn med pengar. Kommunledningen kan satsa som om morgondagen inte fanns.

Tyvärr finns sannolikt inte bara en morgondag, utan ett stort antal dagar därefter. Dagar där omvärlden just nu går igenom en turbulens som saknar motstycke. Det som hände 2008 var oväntat, drastiskt och skrämmande. Men det som sker nu är sannolikt än mer skrämmande.

2008 blev en finanskris en global lågkonjunktur. Men staterna klarade med gemensamma ansträngningar och kraftigt ökade offentliga utgifter att hantera krisen.

2011 skakar grunderna för möjligheten att hantera offentliga utgifter. Om lågkonjunkturen kommer så finns inte samma möjligheter att hantera den med ökade offentliga utgifter. Och om de offentliga utgifterna ska komma i balans så krävs så stora besparingar, främst i USA men även i många länder i Europa, att just detta kan utlösa den lågkonjunktur som borde kräva ökade offentliga utgifter.

Hur hanterar världsledarna detta? Finns det något enkelt svar? Det enkla svaret är naturligtvis - nej.

Och om turbulensen blir för stor, om Grekland inte klarar av sina åtaganden, om smittan sprider sig till Italien, Spanien, Irland, vad händer då med Euron, och med den europeiska tillväxten?

Och hur klarar demokratin att hantera den kris vi idag befinner oss i? Vi ser ett mer eller mindre lamslaget demokratiskt system i USA. Vi ser våldsamma protester i de europeiska länder som behöver spara. Vi ser bland annat Finland ställa krav på europeiska grannar som inte borde höra hemma i en union. Vad händer?

I detta läge går den allsvetande oansvariga kommunledningen ut och satsar med pengar man inte har. Om en dryg månad kommer Sveriges Kommuner och Landstings nästa prognos där intäkterna 2012 - 2014 med allra största säkerhet kommer att revideras ner. Sannolikheten för kraftiga besparingar redan 2011 är stor. Jag läste nyligen om Täby kommun, en av de mer välmående svenska kommunerna, som redan planerar för hur man ska hantera kommande underskott. Men i Örebro finns ingen morgondag. Det finns ingen världskris. Det finns inget ekonomiskt ansvar.

För Folkpartiet är det självklart att välfärden måste byggas på en ekonomiskt stabil grund. Vi inser och har alltid insett att det inte är politikernas pengar vi hanterar, utan de pengar skattebetalarna i sitt anletes svett arbetat ihop och betalat in i skatt. Då måste vi hantera dem varsamt.

I en kommun som Örebro borde det innebära:

Att inga nya pengasatsningar gjordes innan de långsiktiga ekonomiska förutsättningarna var klara.
Att investeringsvolymerna nu begränsades till vad ekonomin tål och vad befolkningsökningen kräver.
Att vi verkligen började prioritera mellan det som är nödvändigt och det som är onödigt.

Det sistnämnda är kanske det svåraste. Men jag kan ge några förslag:

Hellre fler lärare med bättre löner än tomma lokaler i för stora skolor.
Hellre fler förskollärare med bättre arbetsvillkor än vårdnadsbidrag till ett fåtal.
Hellre fler undersköterskor för en trygg äldreomsorg än dyr rätt till heltid.
Hellre mer pengar till barn, elever och gamla än en gigantisk politisk organisation.
Hellre mer pengar till ren luft och rent vatten än en alldeles för stor administration.

En ansvarsfull kommunledning borde jobba med de frågorna. Men de skapar ju inga bra mediala rubriker. Så för socialdemokraterna blir det som det alltid blir: De lovar mer pengar till allt. Det spelar ingen roll om man heter Juholt och finns i riksdagen, eller om man heter Baastad och sitter i kommunfullmäktige. Lösningarna är desamma. Oansvarigheten likaså.

Baastad och Juholt borde nog läsa fler Riksbankspressmeddelanden, exempelvis här, än lyssna till mediala spindoktorers kortsiktiga politikråd.

Media: DN och DN, SVD och SVD,

Bloggar: Kent Persson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar