Jag har jobbat med klimatpolitik längre än de flesta. När jag blev politiskt aktiv i slutet på 1980-talet togs mina åsikter om klimatet mest som något obskyrt. Ändå fick jag en politisk plattform i Folkpartiet, och mina åsikter respekterades. Sett historiskt var detta lite banbrytande. Det liberala partiet lokalt vågade gå före.
Sedan dess har jag jobbat för en aktivare liberal natur-, miljö- och klimatpolitik. Det är tre frågor som är avgörande för vår nutid och framtid. Och det har varit några frågor som varit ledande. En av dem har varit likställighet.
Runt sekelskiftet försökte några av de mest kärnkraftsvänliga folkpartisterna driva igenom en mycket tydlig kärnkraftslinje i partiet. Jag och några andra gröna liberaler stod emot. I omröstningarna innebar det att vi blev mycket tydliga kärnkraftsförespråkare. Men vi blev också förespråkare för att varje energibärare, kol, olja, kärnkraft, vattenkraft, vindkraft..., skulle bära sina egna kostnader.
Jag tycker den linjen är riktig. Det finns ett antal problem, exempelvis vilka kostnader som ska räknas in i de egna kostnaderna. Men huvudtanken, att inte subventionera någon energibärare, är både liberal och riktig.
Denna politik blir ännu tydligare i det nuvarande förslaget till partiprogram. Energifrågorna måste lösas från en politisk överrock som är beroende av att vissa politiker och vissa partier tycker bättre om det ena eller det andra.
Men svensk energipolitik idag är inte sådan. Kärnkraften bär inte alla sina kostnader, inte heller vattenkraft. Knappast ens biobränslena bär sina kostnader om man räknar in förlusten av natur och biologisk mångfald.
Men ingen energibärare hanteras som vindkraften. De subventioner som vindkraften har är snedvridande för all energiproduktion. Och när man följer hur vindkraft behandlas exempelvis när det gäller bygglov, blir det än större "subventioner". Vindkraft kan byggas i natur där annat inte haft en chans. Vindkraften tar över skydd av natur och biologisk mångfald.
Och vindkraften är så politiskt korrekt att kommunpolitiker kan släppa alla begränsningar när det gäller ekonomi och ideologi. Det är det som sker i Örebro idag.
Att socialdemokraterna kramar kommunala bolag som snedvrider konkurrens är inte så märkligt. Deras historik är full av sådana exempel. Men att kristdemokraterna och centerpartiet inte bryr sig om sina ideologiska rötter mer är ett lokalt politiskt bekymmer. De lokala väljarna måste fundera över om kristdemokraterna under Lennart Bondeson är ett borgerligt, eller ett socialdemokratiskt parti. Och de centerpartistiska väljarna bör fundera rätt rejält var liberalismen i det lokala centerpartiet under Rasmus Persson finns...
Socialdemokraterna tror att subventionerna för deras vindkraftproduktion ska fortsätta i all evighet. De tror att de därigenom ska kunna hämta hem vinster till välfärden. Men det är osäkra kalkyler. Minskar subventionerna genom skatteplanering och certifikat kommer de planerade vinsterna att bli ständiga förluster. Som välfärden får betala.
I dagens Svenska Dagbladet skriver ett antal kristdemokrater om problemen med den subventionerade vindkraften. Man önskar att de lokala kristdemokraterna skulle lyssna mer på dem än på deras lokala socialistiska koalitionskamrater...
Media: SVD, Ny teknik, GP,
Folkpartiets partiprogramsförslag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar