Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-07-21

Hata Israel?

Så vinner då åter våldet i Mellanöstern. Israel bombar Libanon sönder och samman. Hizbollah skickar raketer mot Haifa.

Det verkar onekligen som om libanesiska människoliv är betydligt mindre värda än israeliska. Det är OK att döda oskyldiga libaneser, barn, unga, gamla, för att frita två soldater som ändå accepterat att deras tjänst både kan innebära död och dödande. Det är OK att döda oskyldiga palestinier i mängd, unga, barn, gamla, för att förhindra att ett betydligt färre antal israeler eventuellt ska slippa dö i bombattacker.

Är det verkligen OK? Är det inte rätt att hata Israel?

Ibland känns det verkligen så. Men:

De palestinska och libanesiska terroristerna kunde kanske vara lika grymma som israelerna om de bara var mer effektiva. Om Hizbollah hade bättre raketer, skulle de tveka att skicka dem mot Haifa eller Jerusalem och då döda hundratals istället för tiotals? Om palestiniernas självmordsbombare kunde finna sätt att ständigt döda allt fler israeler, minst lika många som israelerna dödar hos dem, skulle de tveka?

Jag vet inte. Det enda jag vet är att våldet mycket sällan är rätt väg att lösa konflikter. Det har inte minst krigen i Afghanistan, Irak och det ständiga kriget kring Israel visat. Tilltron till våld som konfiktlösningsprincip måste brytas. Kraven på nedrustning, vapenexportförbud och vapenkontroll, även för handeldvapen, måste stärkas. Pacifismen, som i princip är dödförklarad, måste återuppväckas.

Idag måste världen fördöma Israels attacker och mord på hundratals libaneser. Men att hata ett land eller ett lands befolkning leder aldrig rätt. Hat leder till våld och våld till hat i en aldrig avslutande spiral. Någon gång måste någon av parterna välja bort våldet och låta förlåtelsen råda. Först då kan verklig fred vinnas.

4 kommentarer:

israeli o_o sa...

Det är lätt att tro att Israel är boven i dramat.. MEN långt innan Israel avfyrar raketer meddelar dom exakt VAR raketerna kommer att hamna, just för att förhindra att civila skadas ellr dödas.. Vad gör Hizbollah då?! de omringar hela området och låter ingen passerar, allt för att sedan kunna visa omvärlden dessa hemska bilder på döda barn, allt för att få det att låta som att Israel gör fel! Vilka är det som beter sig omänskligt egentligen?!

Anonym sa...

Fan vad dum artikelförfattaren är, dö! Jävla svin! Kommunistpack.

Anonym sa...

israeli o_o!!

hjälper det o säga att dom varnar först :s... egentligen ska dom inte kriga alls.. såå påstå inte att israel e rättvisare snällaa.. :s

Mimi sa...

Håller med dig. Öga för öga och hela världen blir blind!
Våldet måste trappas ner.