Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-11-13

Socialdemokraternas bekymmer, Folkpartiets möjlighet

I en artikel på DN debatt den 17 oktober beskriver Anders Lindholm, Demoskop, grunden för det socialdemokratiska moras vi nu ser.

Andelen svenskar som ser sig som socialdemokratiska till ideologin är bara 23 %. Och andelen minskar. Samtidigt ser sig bara 67 % av de som röstar på socialdemokraterna som just socialdemokrater. Den sannolika kärnan av socialdemokrater är alltså ungefär 15 %. Det finns en stor möjlighet att partiet nu i rask takt är på väg ner mot dessa tal.

Tidigare har socialdemokraterna kunnat attrahera väljare som inte beskriver sig som ideologiska just därför man varit statsbärande. Men partiet är inte statsbärande längre. Och det kommer att bli allt mindre statsbärande i takt med att man fortsätter att vara oppositionsparti. Inför valet 2014 kommer det knappast att finnas någon i sossetoppen som kommer att ha ministererfarenhet, framförallt inte om SSU får bestämma.

Det är övertydligt att socialdemokraterna just nu både saknar politik och personer som kan personifiera den otydliga politiken. Om man åter går till DN och dagens ledare så pekar den på det problem som är partiets centrala bekymmer."Inom socialdemokratin finns en djup ovilja mot förändringar. Det kan kallas trygghet, men också konservatism." Problemet för socialdemokraterna är att om man ändrar denna partistruktur så är det ett helt annat parti som ser dagens ljus.

För Folkpartiet är utmaningen helt annorlunda. Vi har enorma möjligheter att växa, att attrahera de liberaler som finns inom alla andra partier. Genom en fortsatt målmedveten satsning på en politik för förändring, på att våga lyfta de svåra frågorna som behöver svar inför framtiden: integration, människovärde, det offentligas roll, människans växt och utveckling, internationalismens utmaningar och så vidare, så kommer vi att lyfta. Det är en politik som inte kommer att stryka alla medhårs. Men den kommer att som alltid med liberal politik och med liberala politiker att vara framåtsyftande och söka lösningar för framtiden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja Det ligger mycket i det du säger. men först måste nog Folkpartiet distansera sig från moderaterna och följa sina socialliberala värderingar. annas kommer ni oxå att gå åt samma håll som socialdemokraterna gjort. Glöm inte att folkpartiet för 2 val sedan hade 14 % . Eftersom en röst på folkpartiet tyvärr är en röst på Moderaterna och innebär en diskriminering av sjuka och funktionshindrade ( i skattehänseende) så hoppas jag att ni vågar ställa upp mot moderaterna igen.
Ska bli väldigt intressant och se hur ni ställer upp nu när LSS lagen är under utredning. Vart tog tillgänglighetslagen vägen ????
Nä ska folkpartiet överleva nästa väl annat än på stödröster från M väljare så får ni nog se till följa er egen ideologi
MVH Svempa