Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-07-28

Sensommar



Söndagen den 28 juli. Frukosten ute är avklarad. En av alla dessa utefrukostar, altanluncher, grillkvällar detta nådens år 2013. Sällan har väl svensk sommar varit mer just svensk sommar än detta år. Och här i Fällersta har vi klarat oss från problemen med torkan, främst kanske tack vare de 40 mm regn som kom under ett drygt dygn för tre veckor sedan.

Idag är det småmulet. Men varmt. Frågan är om solen kommer att bryta igenom under dagen. Om det blir någon åskskur. Men värmen är man säker på.

Sommaren är och har varit fantastisk. Men just denna dag blev sensommarens intåg övertydligt. I går slogs jag med koltrastarna om körsbären i smålandskörsbärsträdet. Idag skriker spillkråkan bort över skogen. Det är lite kul med hackspettarna här hemma. Just nu finns det tre arter i lundarna kring oss. Spillkråkan, gröngölingen och större hackspetten visar sig dagligen. Kanske kunde jag någon gång få se en mindre hackspett. Annars är nog lagret fullt.

Och sedan skuggsjunger koltrasten. Jag vet inte varför den började just idag. Och varför den börjar överhuvudtaget. Men någon gång när sommaren går över i sensommar så hör man koltrasten sjunga. Lite försiktigt. Lite mer "gnisslande". Lite annorlunda.

Det är rätt mycket ljuden som visar när årstiderna tippar över. Vårens första talgoxe. Högvårens trastkörer och rödhakarnas sångkamper. Försommarens ständiga fågelsångande, dygnet runt. Tystnadens intåg kring midsommar. Och sedan sensommarens stilla liv, med fåglar överallt som låter, utan att sjunga. Det är knäppanden, pipanden, sisanden, klickanden, ropanden, överallt. Den som har lärt sig lyssna hör.

Bortåt Kvismaren hörs tranorna ropa. Snart kommer de i tusentals. Men ännu dröjer sig sommaren kvar. Ännu är det tid för sol och kaffe på verandan. Ännu har inte vemodets tid inletts.

Borta vid eken knäpper rödhaken. Vårens mästersångare visar upp sitt orangeröda bröst. Och i rabatterna blommar dahlia och tobak, tagetes och daglilja.

I växthus och i odlingslådor växer gurkor och squash så det knakar. Den första egna tomaten är redan äten. I går blev det några flaskor hallonsaft. Och snart ska potatisen upp ur jorden.

Det gäller att försöka följa Horatius bevingade ord: Carpe diem. Fånga dagen.

Inga kommentarer: