Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-10-08

När släpps budgeten?

Idag skulle de tre partierna som styr presentera sin budget. Och man hade någon form av pressträff klockan 11. Ändå är det en fråga som dröjer sig kvar:

När släpps budgeten?

För det som majoriteten nu lagt fram är ---- ingenting.

Eller snarare, visst är det någonting. Men frågan är vad.

Några korta nedslag:

Man säger att man fördelar ytterligare 200 miljoner kronor. Men det är bara en lek med siffror. Förr om åren höll man på dessa pengar till dess avtalsförhandlingarna var klara och prisutvecklingen tydlig. De fanns på kommunstyrelsens konto. Nu läggs de ut redan i budget. Då verkar det som om de olika verksamheterna får mer pengar. Men i själva verket får de mindre.

Man har döpt om "besparingar" till "omprövningskrav". Besparingarna kanske är det tydligaste exemplet som visar hur socialdemokraterna prioriterar. Skolan får spara 10 miljoner, äldreomsorgen 14 medan gatorna klarar sig med 4,5...

Men man mörkar krav på besparingar på lika mycket. Alla Sveriges kommuner har fått återbetalningar på sjukförsäkringspremier som man betalade in mellan 2004 och 2009. När Alliansregeringens arbete innebar att sjukskrivningarna minskade, visade det sig att kommunerna betalat in för mycket. Så nu har Örebro fått 110 miljoner tillbaka för premier som betalades 2006 och 2007. Nästa år får kommunen kanske 40-50 miljoner för de premier som betalades in 2004-2005. Sedan är det slut.

De pengarna använder nu socialdemokraterna som om de vore skatteintäkter. Man använder 35 miljoner för att "rädda" kommunens resultat. Men det innebär att besparingarna kommer på hösten 2014 istället. Och då kommer de att bli ännu större. Så skolan måste spara runt 25 miljoner och äldreomsorgen upp mot 30. Om socialdemokraterna får fortsätta styra, burrrr, så klarar sig gator och betong med 10 miljoner.

Kommunens låneskuld skenar. Den externa låneskulden, till bankirer och kapitalister, kommer att vara 9.650.000.000:- kronor 2014. Nio miljarder sexhundrafemtio miljoner kronor!

Nyupplåningen är 1.800.000.000:- kronor. En miljard åttahundra miljoner kronor!

Men, säger vän av ordning, det ÖBO lånar spelar ju ingen roll. Det betalar ju hyresgästerna. Så är det. Men ÖBOs andel är bara 400 miljoner kronor. Resten, 1.400.000.000:- kronor ska skattebetalarna betala räntor och amorteringar på. Och en del är enormt riskfyllda placeringar i vindkraft och flygplatser.

En räntehöjning på 1 % innebär besparingskrav på 100 miljoner kronor till. 100.000.000:- kronor!!! Det är lika mycket som 300 lärartjänster, ännu fler undersköterskor, förskollärare, barnskötare. Men ekonomi har aldrig varit Baastads, Bondesons och Perssons starka sida...

Så vad satsar man då på?

Ja, det är där frågan kommer: När släpps budgeten? För hur jag än läser och läser ser jag ingen satsning på någonting. Man ökar antalet förskoleplatser, men bara för att Örebro växer. Man höjer lönerna, men det bestäms centralt. Och man byter ut ett IT-system som kollapsat...

Och sedan är det slut.

Trots detta är budgeten otroligt svag. Resultatet 2014 beräknas bli ungefär 0:- De 5 miljoner man redovisar är mindre än 0,001 av omsättningen. Det är pengar som kan försvinna med exempelvis en tvist med Attendo om en felaktig uppsägning av Elgströmska, en minimal räntehöjning, någon extra placering inom socialtjänsten... Risken att kommunen går back är uppenbar.

För att lösa det, tar man det sista av besparingarna. Man löser upp reserver som byggts av tidigare majoriteter. Både Mats Sjöström (s) och jag klarade av att bygga upp ett kapital i kommunen som nu Baastad förslösat.

Och nu står hon vid vägs ände. De sparade pengarna är slut. Räkningarna ska betalas. Någon måste ta ansvaret.

Tyvärr lär inte Baastad göra det. Hittills har hon duckat. Det finns ingen form av ansvarstagande för ekonomin hos någon i den nuvarande majoriteten. Jag har sagt det förr, och jag kan säga det igen:

Ingen av de tre partiledarna som idag styr, har en aning om hur vare sig en resultat- eller balansräkning fungerar och vad som krävs för att få kommunens ekonomi att gå ihop.

Istället för att bygga Örebro starkt, göra Örebro oberoende av bankirer och långivare, så har de satt Örebro i en låne- och skuldkarusell. Följden av deras misskötsel kommer förskolebarnen, eleverna och de gamla att få betala.

Det paradoxala är att Baastad och hennes två stödpartier har en räddningsplanka. Och den heter Alliansregeringen. Socialdemokraterna i Örebro har gjort kommunen beroende av att Alliansregeringen skapar ännu fler arbeten. Lena Baastad är beroende av Anders Borg...

Media: NA, SR, SVT

Inga kommentarer: