Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-07-04

Inte Almedalen

I år är jag inte i Almedalen. Det är ett medvetet val. Har haft ett antal förfrågningar men tackat nej. Det är sex år sedan jag hade en riktig semester. Valåret 2006 blev det ingen. Majoritetsåren 2007-2010 lika illa. Så det är faktiskt ända till 2005 jag fått drömma mig tillbaka.

Annars är Almedalen rätt fascinerande. Det beskrivs ofta som ett mingelparty för politiker och samhällsorganisationer. Så är det.

Men det är också en tuppfäktning. Vem får flest seminarier? Vem får de bästa? Hetaste? Intressantaste? Vem får media?

Jag har varit i Almedalen både ensam och med familj. Det är väl rätt lätt att säga att det inte är någon hit att ta med familjen och tro att man ska kunna umgås. Ska man vara paneldeltagare på seminarierna, och kanske lyssna på någon partiledare, finns inte tid med så mycket bad, sol och lugna kvällar.

Men Almedalen är något jag tycker alla som har ett samhällsintresse någon gång borde besöka. Det finns enormt många intressanta föreläsare och seminarier. Det är gratis vidareutbildning i toppklass!

Och så kommer det intressanta utspel. Jag menar att statsminister Fredrik Reinfeldt har helt rätt i sina analyser av sossarnas nya SD-vänliga linje. Det som nu håller på att ske i svensk riksdag är att Juholt öppnar för ett mer samstämmigt tredje block som på väsentliga punkter kommer att driva en antiregeringspolitik. Det är inte bara att glänta på dörren för SD. Det är att öppna den på vid gavel!

Det finns en sida hos Håkan Juholt som oroar mig. Tyvärr känner jag igen den från den lokala politiken. Vem vet vad Juholt egentligen står för? Är han inte mest en sossepopulist som söker de enkla svaren på de rätta frågorna? Det spelar väl mindre roll om de är vänster eller höger, bara de passar in i den traditionella arbetarvärderingsportföljen...

Men denna traditionella arbetarvärderingsportfölj är inte någon upplyftande väska. Den är fylld med rätt mycket skräp. Där finns arbetare som skriker "Go home" åt arbetare från andra länder. Där finns bruksmentalitetens inskränkthet och ovilja att acceptera främlingar. Där finns arbetargrabbarnas förakt för högre utbildning. Där finns den nästan religiösa tron på socialdemokratin och på partiet. Där finns de ohälsosamma kopplingarna mellan fack och parti. Där finns den konservatism som tyckte att allt var bättre förr, inte minst på Palmes tid.

I de flesta av dessa frågor är avståndet mellan S och SD liten. Partierna blir delvis spegelbilder av varandra.

Under lång tid, från Palme med sin internationalism till Sahlin med sitt starka Stockholmsperspektiv, hölls dessa värderingar oftast nere, i vart fall i partiets centrala politik. Men vad händer nu?

I Örebro är det inte alls lika illa ännu. Men vem vet vad sossarna och Lena Baastad står för? Vilken politik vill de driva? Är det bara populism? Är det bara röstmaximering? Jag har, trots att jag jobbat nära Baastad och Sundin i många år nu, inte en aning om vad de står för. Det enda jag vet är att Sundin är Örebros bästa spindoktor någonsin, och att han i team med Baastad lyckats med att skapa en bild av en bra politiker - utan politik...

Men vad händer med ett parti som saknar politik får ledare som inte har förmågan att sätta de gränser som företrädarna gjort? Vem kommer efter Baastad? Hur hanterar Juholt och hans grabbar den sossiga bruksmentaliteten? Hur mycket är makten värd? En öppen dörr till SD?

Media: DN, Expressen

3 kommentarer:

Kent K. sa...

Inser du inte själv hur barnsliga och patetiska både Reinfeldt och ni andra Allianspolitiker framstår när ni försöker hävda att Socialdemokraterna sammarbeta med SD? Det är ju i själva verket så att det är ALLIANSEN som i 9 fall av 10 får i genom sin politik just med hjälp av SD! Titta på kommentarerna till artikeln så ser du att de flesta tycker att Reinfeldt mest framstår som barnslig och som en gnällspik som ännu inte fattat att han leder en minoritetsregering! Det är en mycket märklig syn på demokrati ni tycks ha i Alliansen. Ni förväntar er att oppositionen skall lägga sig platt för att "gnällspiken" Reinfeldt obehindrad skall få driva igenom sin politik och genom detta svika SINA väljare! Ni har två riktigt små Allinspartier som helt lägger sig platt för herr Reinfeldt och se vad deras väljare tycker om detta, de balanserar ju hela tiden på 4%! Som sagt en mycket märklig syn på demokrati ni har!

Kent K. sa...

Ett axplock från kommentarerna till artikeln:

"Reinfeldt: Juholt sviker svenska folket". Snarare, dumma, dumma Juholt gör inte som jag vill, buhuu, buhuuu. Jag är ju statsminister juhuhuhu.”


”Kontentan av Arkelsten och Reinfeldts attacker mot speciellt Juholt torde vara att de har svårt att se vad det innebär att vara i en minoritetsregering, och att de helt enkelt inte är man/kvinna nog att stå upp och ta smällarna som kommer av att vara en minoritetsregering. Istället försöker de skapa billiga poänger genom att angripa andra och hoppas att detta sår blå dunster i Sveriges folk. Nej, sluta nu upp med er smutskastningskampanj och försök istället bedriva politik.”

”Reinfeldt försöker sätta demokratin ur spel,det är pinsamt hur han sviker Sverige! Det stackarn inte förstår är att han genom att driva sin sandlådepolitik gynnar SD. Vi har en demokrati! Respektera detta faktum herr Reinfeldt”

”Som många andra skriver här: i 9 fall av 10 röstar SD och Alliansen ihop. Vad är det för snedvridning Reinfeldt försöker slå i oss? Och: ska alla de andra partierna gå emot sina ideologier bara för att rösta mot sd? Vad är det för demokrati?”

”Fredrik Reinfeldt är en dålig förlorare som vägrar erkänna att han styr en minoritetsregering. Han menar att om riksdagen är ansvarsfull så röstar partierna i oppositionen emot sina egna förslag för att han ska få igenom hela sin politik. Då kan vi ju avskaffa riksdagen, så kan loosern styra landet alldeles själv utan att någon annan lägger sig i hur han gör - demokrati i Reinfeldt-anda, eller vad? "Rösta som du vill men det är mina idéer som är de rätta!"

”Herregud låt detta vara en ond dröm, säg att vi inte har en sådan imbecill till statsminister!”

”Sandlåda!! Väx upp och lär dig att samarbeta med alla demokratiskt valda partier, herregud...”

”Pinsamt att se Reinfeldt Undrar vilket land han bor i?? Man känner inte igen något av det han säger Han verkar vara fem år.”

”vore det inte ädelt av reinfeldt att bordlägga alla de över 90 besluten de lyckats genomföra med hjälp av SD eftersom han inte tycker man ska samarbeta med dem? så sopar han rent framför egen dörr först menar jag för inte vill han väl bli samarbetspartner med SD?”

”Låter som att Reinfeldt är en dålig förlorare”

Karin sa...

Är du inte lite väl snäll mot Sundin nu? En mer oempatisk ångvält har jag nog aldrig träffat på. Visst är det patetiskt men fullt hanterbart, jag blir mer förbannad än ledsen över hur han håller på (inte minst mot dig!), men såna kråd har inte i politiken att göra! Åsikter är en sak, odräglig attityd nåt helt annat!