Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-06-20

Hyre(s)gä(s)tföreningen levererar...

För ett drygt år sedan sålde Koalition Örebro knappt 700 av ÖBOs drygt 23.000 lägenheter. Det är ungefär 3 % av bolagets bostadsbestånd. De pengar som försäljningen gav skulle användas av ÖBO för att bolaget skulle bygga nya lägenheter, påbörja de enorma renoveringar som bolaget står inför och även förnya och komplettera det nuvarande bostadsbeståndet.

I Örebro drev Hyresgästföreningen, tillsammans med sina bröder i socialdemokratin, närmast ett krig emot förslaget. Det var folkomröstningar. Det var gemensamma flygbladsutdelningar. Det var ständiga fullmäktigeinitiativ. Det var valpropaganda.

Nu ser vi en annan sida av detta. När ÖBO nu renoverar i Vivalla ser vi de bekymmer socialdemokraternas och Hyresgästföreningens agerande innebär. Nu visar det sig att Hyre(s)gä(s)tföreningen är rädd för kraftigt ökade kostnader. Men det var ju just det som var orsaken till att vi skulle sälja. Då mörkade Hyre(s)gä(s)tföreningen för sina medlemmar var deras partipolitiska ställningstagande innebar. Nu ser de det förhoppningsvis tydligt. Det är bara att läsa i Nerikes Allehanda.

Det vore läge för en opolitisk Hyresgästförening. Inte en Hyre(s)gä(s)tförening. Men det är väl en nåd att stilla bedja om. Egentligen borde väl medlemmarna kräva att de ansvariga avgår. Men inte heller det är troligt. Partipolitiseringen av själva föreningen har nog gått för långt.

Än mer bekymrad över denna tragiska partipolitisering av Hyre(s)gä(s)tföreningen blir man när man läser om vad som händer i Hallsberg. Det kommunala bostadsbolaget Hallbo ska sälja 10 % av sina fastigheter enligt Radio Örebro. Har det blivit strid i Hallsberg också? Har den oberoende hyresgästföreningen krävt folkomröstning? Har man delat pamfletter i bostadsområdena? Har man tillsammans med socialdemokraterna knackat dörr och propagerat?

Nej - visst ja, det är ju sossarna som styr i Hallsberg. Då blir det annat ljud i skällan. Istället för att propagera mot bröderna i (s) så skriver man ett brev till alla kommunfullmäktigeledamöter. Det är ju skillnad på parti och parti. Det är ju skillnad på kommunledning och kommunledning... Det är ju skillnad på oberoende och oberoende...

Örebro är i starkt behov av en ny Hyresgästförening. En förening utan de starka knytningarna till socialdemokraterna som dagens förening har. En förening som står på hyresgästernas sida, istället för på socialdemokraternas sida. En förening som vågar tala samma språk både före och efter ett val.

En sådan förening skulle verkligen göra skillnad och kunna stå upp för hyresrättens ställning. En sådan förening skulle verkligen stå upp för hyresgästerna och deras behov, oavsett vilken hyresvärd de har. Det skulle verkligen behövas. Örebro behöver ingen Hyre(s)gä(s)tförening. Örebro behöver en Hyresgästförening!

Inga kommentarer: