Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-06-21

Det märkligaster KS någonsin?

Satt idag av ett av de märkligaste, om inte det absolut märkligaste, kommunstyrelsesammanträden jag varit med om.

Det började lite lugnt med att jag yrkade att förslaget om en speciell budgetberedning skulle till FOA-gruppen. Den gruppen har hand om alla större förändringar av organisationen för de förtroendevalda i Örebro. De borde naturligtvis fått denna förändring direkt. Nu blev jag tvungen att yrka för att det skulle bli så. Inte så proffsigt skött av kommunledningen...

Sen fortsatte det.

På ärendet om stöd till "O Helga Natt" och "Rådhuskalendern" argumenterade socialdemokraten Lena Beime i princip emot det förslag som kom från hennes eget parti. Det kostade för mycket. Det fanns ingen insyn. Avtalet var dåligt. Det fanns inga garantier från TV 4. Om någon annan yrkade på att göra om ärendet skulle hon följa detta.

Det var inte så svårt att bli förvånad. Finns det inte ens enighet inom socialdemokraterna i de ärenden de drar fram till KS, hur ska det då vara mellan de tre?

Men det märkligaste var ändå budgethanteringen. Det som borde vara en tilläggsbudget blev något helt annat. I fredags hade den nya majoriteten en presskonferens där de presenterade sin budgetskrivelse. Det var uppenbart viktigt att presentera den för media. Men det var oviktigt att presentera den för KS - den fanns inte med bland handlingarna.

I går klockan 11.50 kom det sifferunderlag som nu finns klart till budget. De tre menar tydligen att det räcker med 21 timmar för oss in oppositionen att gå igenom siffrorna och göra ett eget förslag. När vi styrde gav vi oftast oppositionen en månad och ett extra KS bara för deras alternativa förslag.

Jag valde, tillsammans med M och MP, att yrka på återremiss. Det finns helt enkelt inte möjlighet att på ett ansvarsfullt sätt hantera detta. Jag påpekade också att det demokratisk riktiga och ansvarsfulla sättet att ha hanterat frågan på var att låta tjänstemannaförslaget, som var framarbetat i maj, få gälla. Sen kunde man tagit upp det mer politiska ärendet i augusti.

Då bröt hela kaoset ut. Först yrkade Rasmus Persson att den politiska skrivningen skulle tas bort från förslaget, den som presenterades med buller och bång i fredags... Sen började Lena Baastad med olika yrkanden. Jag undrar verkligen hur protokollet kommer att skrivas. Yrkade hon på att bara tjänstemannaförslaget skulle gälla? Eller var det med vissa tillägg? Vilka var då dessa tillägg? När återremissyrkandet fallit så ville hon åter att hela majoritetens budget skulle gälla. Ett nytt yrkande under själva omröstningen alltså.

Jag har suttit i olika nämnder i drygt 20 års tid. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Nu kommer vi att yrka på återremiss i morgon på kommunfullmäktige också. Då kommer vi att vinna, eftersom det räcker med en tredjedel av KFs ledamöter för en sådan återremiss. Det innebär att kommunen blir utan budget i några månader till. De låtsasnya pengar som triumviratet lanserat får ligga i byrålådan.

Ansvaret för detta ligger helt och hållet på den nya kommunledningen. De har inte lyckats med någonting. De har inte anmält ärendena rätt till Kommunfullmäktige. De har inte rätt handlingar till Kommunstyrelsen. De har gjort om och förändrat ärenden så de blir något helt annat än vad de beräknades vara.

Man kan tycka vad man vill om formalia. Men det är grunden för en rättssäker och demokratisk process. Det är grunden för att alla ledamöter ska ha samma information, att alla ledamöter ska kunna göra ett bra jobb, att alla ledamöter ska kunna företräda sitt parti och sina väljare. Det är helt enkelt grundkurs 1 A.

I detta misslyckas nu Lena Baastad. Det är detta som är hennes första och viktigaste uppgift. Om inte detta klaras så kommer inte heller politiken, eller demokratin, att klaras. Det är illa för Örebro, för Örebro kommun och för örebroarna.

Media: NA, Radio Örebro

Inga kommentarer: