Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-06-16

Rädda Storstenshöjden!

Socialdemokraterna lade ut Storstenshöjden på entreprenad 2005 efter ett misslyckat försök att hitta en köpare. Då förstod de att det inte var möjligt, vare sig för ekonomi eller verksamhet, att kommunen drev detta vidare. Lars-Erik Soting skrev då på ett 15-årigt avtal med Storstenshöjden AB.

När Björn Sundin tog över ansvaret för stadsbyggnadsfrågor blev det en tydlig vänstersväng. Kommunsocialisten Sundin vill att allt som kan drivas kommunalt också ska drivas kommunalt, kosta vad det kosta vill. Därför röstade de nej till en försäljning av Storstenshöjden 2008. Därför går han nu mot det beslut Kommunfullmäktige då fattade och avbryter försäljningen utan stöd för detta i något av kommunen fattat beslut. Han sätter sig över fullmäktigebeslutet och kör över en liten företagare och entreprenör.

I anledning av detta har Fredrik Persson och jag skrivit följande pressmeddelande:

Fullfölj försäljningen av Storstenshöjden. Björn Sundin (s) kan inte sätta sig över lagen eller kommunfullmäktiges beslut.

I ett beslut den 18 december 2008 beslutade kommunfullmäktige följande:

”Del av Örebro Garphyttan 2:7, benämnd Storstenshöjden, överlåts och försäljs till Storstenshöjden AB i huvudsaklig överensstämmelse med upprättat köpekontrakt.”

Beslutet var inte enigt. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot. Beslutet har vunnit laga kraft. Ett köpekontrakt är upprättat.

I köpekontraktet finns en klausul vars syfte är att skydda köparen. Klausulen innebär att köpet förutsätter en gällande vattendom. Köpekontraktet har en giltighetstid till den 16 juni 2011.

Nu vill köparen, Storstenshöjden AB, genomföra köpet trots att kommunen misslyckats med att ordna en gällande vattendom. Köparen har betalat in hela köpeskillingen och reglerat alla ekonomiska förehavanden med kommunen. I enlighet med det beslut som kommunfullmäktige fattade den 18 december 2008 borde nu verksamheten vid Storstenshöjden vara räddad.

I detta läge väljer Björn Sundin, utan stöd i ett nytt fullmäktigebeslut, att återlämna pengarna och hävda att köpekontraktet inte är giltigt. För andra gången på kort tid visar socialdemokraterna en skrämmande brist på demokratisk trovärdighet. Först genomförs en återstart av Rudbecksskolan av enskilda socialdemokrater i trots mot beslut fattade i programnämnd Barn och Utbildning. Nu väljer Björn Sundin att egenmäktigt bortse från att också han är bunden av de beslut kommunfullmäktige fattat.

Björn Sundins och socialdemokraternas agerande visar på deras brist på acceptans för de demokratiska spelreglerna.
Björn Sundins agerande visar också en brist på respekt för en enskild liten företagare. Vilken företagare kommer att våga göra avtal med en kommun styrd av socialdemokraterna och Björn Sundin om det är kommunalt maktspråk som gäller? Vem vågar lita på beslut som kommunen fattat om en enskild politiker menar att han kan strunta i dem?

Björn Sundins agerande innebär också att örebroarna med allra största sannolikhet inte kommer att kunna åka skidor i Storstenshöjden kommande vinter, och kanske inte någonsin mer. Sundin har självsvåldigt skrivit på ett arrendeavtal som han menar att den företagare han nu misshandlar ska acceptera. Det sannolika är att det inte blir något arrende. Därmed kommer kommunen att hamna i en långdragen och kostsam process för att kunna återlösa allt det material företagaren investerat i.

Björn Sundins agerande innebär också att kommunen kommer att bli tvungen att lägga ut mångmiljonbelopp för att kunna återlösa de investeringar företagaren gjort och för att skapa en egen organisation för drift och underhåll av en skidbacke som hade kunnat vara kostnadsfri för kommunen. Det är inget annat än slöseri med skattebetalarnas pengar. Pengar som borde använts till bättre skolor och tryggare äldreomsorg.

-Vi kräver att Björn Sundin nu följer kommunfullmäktiges beslut och fullföljer försäljningen av Storstenshöjden, säger Staffan Werme (fp) och Fredrik Persson (mp). Allt annat är en skandal. Vi kommer att kräva att revisorerna granskar Sundins agerande och även överväga om vi ska JO-anmäla Sundin för hans egenmäktighet.

-Det är illa för Örebro om det socialdemokratiska kommunalråd som kommer att ha mest att göra med näringslivet på ett så tydligt sätt visar att han saknar insikt om företagandets villkor. Det är ännu värre att han använder kommunens maktspråk mot en liten näringsidkare. Näringsklimatet i Örebro kommer att försämras allvarligt på grund av detta.

-För örebroarnas skull, för alla skidåkares skull, för Kilsbergens skull, för turismens skull och inte minst för värnandet av välfärden, kräver vi att Björn Sundin nu struntar i sin egen fåfänga och genomför det fattade beslutet, avslutar Staffan Werme och Fredrik Persson.


Media: Nerikes Allehanda, Radio Örebro

2 kommentarer:

Larz Lundberg sa...

Bra rutet, det tog inte lång tid innan den nya majoriteten visade sitt rätta ansikte

0la Palm sa...

Polisanmälan för trolöshet mot huvudman kanske?