Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-06-16

Liberal utmaning. S går åt vänster.

Under de kommande tre åren ska vi liberaler i Örebro driva en kraftfull och energisk oppositionspolitik. Den kommer att handla om att lyfta upp de grundläggande liberala värdena i en kommun som tyvärr kännetecknas av alldeles för mycket kommunsocialism, kollektivism och bakåtsträvande. Även efter koalition Örebros fyra år vid makten har alldeles för lite ändrats. Nu kommer dessa förändringar återställas. De konservativa krafterna i Örebro regerar.

Vad är då de liberala utmaningarna för Örebro?

Självklart handlar det om en skola för kunskap och bildning. Vi kommer att driva en kraftfull politik för en skola där eleverna verkligen lär sig. Vi kommer att kräva en läsa-skriva-räkna-garanti för alla tredjeklassare. Vi kommer att kräva uppföljningar, betyg, återkopplingar och med detta starkare samverkan mellan föräldrar och skolan. Vi kommer att yrka på höjda lärarlöner, ökad vidareutbildning, bättre läromedel. Och så vidare. Skolan, kunskaperna och bildningen är de enskilt viktigaste faktorerna för den liberala samhällsvisionen med människor som kan ta ansvar för såväl sig själva som för samhället.

Det handlar också om frihetsbegreppet. I Örebro är detta högprioriterat eftersom de långa och mörka socialdemokratiska styresåren har gjort Örebro kollektivistiskt och grått. Men vad är frihet på ett lokalt plan? Självklart handlar det om valfrihet. Du ska själv kunna välja förskola för dina barn, skola för dig själv, äldreomsorg åt dina föräldrar. Du ska kunna välja vem som utför den service du behöver även när den är betald via skatten. Frihet är också att privata utförare ska kunna konkurrera på lika villkor med de kommunala om serviceutförande, att inte kommunen ska snedvrida konkurrensen, att kommunen inte ska göra sånt som det privata näringslivet ska göra och så vidare. Frihet är också att föreningar och organisationer ska kunna verka utan en kommun som är inne och petar i detaljer, kräver speciella åtgärder för att man ska få bidrag, gör personliga kontakter med rätt politiker till en nödvändighet, med mera, med mera.

Men frihetsbegreppet är större än så. Frihet måste finnas inom den kommunala organisationen. Före koalitionen karaktäriserades kommunen av en stark rädsla för den yttersta makten, oavsett om den hette Sjöström eller Källström. Det var en följd av sossarnas sätt att styra. Vi började bryta ner dessa rädslans murar. Nu byggs de igen.

Frihet handlar ändå först och främst om individens frihet att vilja, kunna och få forma sitt eget liv utifrån de egna livsvalen. Här finns massor att göra, alltifrån att minska ÖBOs och Hyresgästföreningens makt, till att skapa en stad för spännande entreprenörer. Från att skapa möjligheter för unga att bygga sina livsdrömmar (oavsett om det handlar om en enstaka festival eller om det handlar om det egna företaget eller de egna studierna) till att ge äldre möjlighet att vara aktiva, viktiga och unika individer med engagemang och möjligheter långt upp i åren. Från att ge förutsättningar för den som idag står utanför samhället att öppna dörrarna in, till att ge den funktionshindrade stöd för och i vardagen.

Den liberala utmaningen kommer säkerligen de kommande åren att handla om att värna skattebetalarnas pengar. Vi ser redan nu hur det styrande triumviratet (triumviratet var en formell styrelseform med tredelat envälde) har en huggsexa om de begränsade resurser som finns. Det finns ingen som idag tar ansvar för att värna örebroarnas ekonomi. Kommunen riskerar kraftiga ekonomiska försämringar och välfärden kommer att hotas.

Mot detta står en liberal, ansvarsfull ekonomisk politik. Vi vet att skattepengarna kommunen använder inte är våra. De är ett lån från örebroarna som vi måste värna. Under koalitionens fyra år gjorde Örebro kommun ett överskott på närmare en miljard kronor, vi investerade mer än någonsin och vi ökade kvaliteten i förskolan, skolan och inom den tekniska sektorn. Vi värnade äldreomsorgen genom en av de djupaste internationella lågkonjunkturerna någonsin.

På område efter område ser man de liberala utmaningarna. I nämnd efter nämnd kommer liberala ledamöter att driva liberal politik. I samtal med örebroarna kommer vi att forma det radikala och förnyelseinriktade alternativ som i valet 2014 kommer att stå mot triumviratets konservatism och rädsla för förnyelse och förändring.

Det blir sannerligen tre spännande år!

Inga kommentarer: