Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2012-08-28

Likhet inför politiken

Idag har Lena Baastad och Björn Sundin beslutat att stödja KIF Örebro med ytterligare 1,3 miljoner kronor. Det var ganska tydligt att det inte fanns någon tydlig gemensam hållning från de tre styrande. Men som vanligt kör Baastad och Sundin över de små stödpartierna utan att blinka. Ibland blir det bara övertydligt.

Det finns rätt många sossar som uttrycker en ilska över beslutet. Det verkar vara en rätt rejäl spricka i både partiet och mellan partiledningen och de (tidigare) väljarna. De allra flesta tycker att det är fel prioritering att ge mer pengar till ett elitfotbollslag, medan samma sossar sparar 18 miljoner på förskolebarnen och eleverna i skolan, minskar bemanningen inom äldreomsorgen och blundar för uppenbara missförhållanden inom socialtjänsten.

Men även om man minskar fokus till idrotten finns det rätt stora skäl att vara irriterad över Baastad och Sundins tilltag. Det finns ett antal huvudskäl:

1) Rätt vänner gäller! Det är bara den som känner Sundin, Baastad och deras närmaste som får stöd. KIF Örebro har rätt ingång. På en vecka har Sundin och Baastad trollat fram miljoner. Men damhandbollen har inte samma ingång. De fick dra sig ur serien när pengarna inte räckte. ECO Örebro basket får minskade bidrag, tillåts inte spela i det nya idrottshuset (som är en förutsättning för att få ekonomin i balans) och får inte ens kontakt med Baastad och Sundin. På samma sätt är det med innebandyn och flera andra sporter.

Den som kan sin historia ser ett mönster. Före valet 2006 var det samma sak. Bara den med rätt ingångar till rätt politiker och tjänstemän fick framgång. Vi ändrade på det förra mandatperioden. Skapade tydliga regler. Lät info-avdelningen ta hand om marknadsföringen. Under hela perioden 2007-2010 krävde då Sundin, Baastad och Karlsson att Örebro Volley skulle få mer pengar. Varför? Det fanns inga reella skäl. Men efter valet 2010 kom tränaren Jonas Håård ut som socialdemokratisk politiker. Rätt ingångar... Rätt kontakter...

2) Kommunakuten har öppnat, eller? KIF Örebro fick 1.000.000:- kronor med skarpa krav så sent som för ett år sedan. Men inget av det som kommunen då krävde har uppfyllts. Snarare tvärs om. Läget är än sämre nu. Och KIF har antingen så dålig koll på ekonomin, eller spelar ett spel där kommunen ställs mot väggen, att man inte kan berätta att man är på väg mot konkurs förrän några dagar före konkursansökan ska skickas in.

Då öppnar Sundin och Baastad plånboken. Vad innebär det?

Förr var vi överens om att vi kunde acceptera att stötta en elitförening en gång, om ekonomin brakade. Men sedan var det upp till föreningen att reda upp sin situation. Hockeyn gjorde den resan, misslyckades. Och återuppstod. ÖSKs herrar gjorde den resan, rensade upp i föreningen, bolagiserade och kom tillbaka.

Men nu gäller andra regler. Om din förening vill spela i eliten men inte har ekonomiska förutsättningar är det bara att ringa Baastad och Sundin. Och inte bara en gång. Du har rätt att missköta dig, strunta i kommunens krav, och ändå komma tillbaka och få mer. Eller gäller olika regler för olika föreningar i socialdemokraternas (och kristdemokraternas och centerns) Örebro?

Hur många miljoner är Baastad beredd att ta från eleverna för att stötta sviktande elitföreningar? Hur många miljoner är Sundin beredd att ta från de gamla för att fylla i elitens oändliga behov?

3) Hur länge räcker pengarna? KIF Örebro får nu ytterligare 1,3 miljoner för att klara året. Sossarna kräver som motprestation att man ska dra in de pengarna i sponsorstöd nästa år. Dessutom kräver man att KIF stärker marknadsavdelningen och ekonomiavdelningen i föreningen. Ytterligare kostnader alltså. Det sannolika är att KIF ska flerdubbla sponsringsintäkterna för att klara säsongen 2013. Är det rimligt?

Enligt en obekräftad uppgift så menar SvFF att det krävs en budget på runt 10 mkr för att klara ett damallsvenskt spel. KIF Örebro ligger på halva den summan. Visst kan man göra en budget som omsätter 10 mkr för nästa år, men hur sannolikt är det att bokslutet blir i enlighet med budget? Och hur stor sannolikhet är det att KIF även nästa år kommer med en ansökan om mer pengar från kommunen?

Jag överlåter funderingarna till dig, läsare, men jag har min egen uppfattning klar.

---

För mig och Folkpartiet är idrotten en av de viktigaste delarna i skapandet av den goda staden. Idrotten är oöverträffad som skapare av goda fritidsvillkor, kan fostra i demokrati, etiska och moraliska överväganden och ge mervärde från barndom till ålderdom.

Därför lade vi ett helt annat förslag idag, i linje med det arbete som vi inledde förra perioden och som Baastad och Sundin nu lagt i malpåse. Tydliga regler. Likhet inför kommunen. Struktur på hur vi vill marknadsföras, av vilka vi vill marknadsföras, hur vi ska uppfattas lokalt och nationellt. En tydlig avgränsad budget. Bättre villkor för eliten som spelar i Idrottshuset genom att namnrättigheten även där säljs.

Om de reglerna följs finns inget utrymme för mer stöd till KIF Örebro. Man behöver inte ens väga elevernas rätt till skolböcker, eller de gamlas rätt till nattsjuksköterskor mot KIF. Det räcker med att väga idrottslag mot idrottslag, eller än mer begränsat, en damelitförening mot en annan. Det som Baastad och Sundin nu gör skadar hela Örebros idrottsrörelse, all elitverksamhet.

Det finns, som jag ser det, endast en liten öppning för KIF. Jag vet att det förekommit diskussioner mellan KIF och ÖSK om en närmare samverkan. Om att KIF helt enkelt skulle bli ÖSK damelit. Om ÖSK och KIF skulle komma överens om en sådan lösning är det sannolikt att det gemensamma marknadsföringsvärdet för Örebro kommun skulle vara större än för ÖSK respektive KIF var för sig. Om föreningarna dessutom kunde komma överens om att samverka kring administration, marknadsföring med mera, finns möjligtvis en öppning för en mer långsiktig lösning kring damelitfotbollen i Örebro.

Därför vill vi se om den möjligheten finns. Fråga såväl ÖSK som KIF om det är en framkomlig väg. Tillsammans med föreningarna se vilka möjligheter det ger för såväl dem som för kommunen.

Men om den vägen är stängd, är det bättre för alla, såväl för KIF som för Örebros andra elitföreningar som för damelitfotbollen nationellt, att låta damelitfotbollen i Örebro starta om. Ekonomisk doping är inte bra, framförallt inte där kommunen, skattebetalarna, skolbarnen och de gamla, står för fiolerna.

Vill du läsa hela förslaget och kanske se på presskonferensen? Titta här.

Vill du se vad media skriver och visar? NA1, NA2, NA3, SR1, SR2, SVT1, SVT2, TV4

5 kommentarer:

CAREFORMANCE sa...

Håller med i sak att alla ska behandlas lika. Men jag vet inte om det är det du säger i ingressen egentligen när du hoppar på Jonas Håård. Volleybollen må inte vara den största av sporter - men måste jag nog säga att den är styvmoderligt behandlad av kommunen. Att kasta politiska pajer vet jag inte om jag blir imponerad av.

Jag är en föredetta örebroare - opolitisk men ska tillstå att jag gillar volleyboll och jag är inte en fan av arbiträra politiska upplägg. Svara gärna!

Staffan Werme sa...

Hej, jag har haft rätt många kontakter med Örebro Volley. Vid samtliga har jag försökt förklara kommunens regler och hur de påverkar olika föreningar. Inte vid något av dessa tillfällen har Jonas Håård accepterat detta. Och vid rätt många mediala kontakter valde han att tala illa om kommunen. Det är kanske inte det bästa upplägget om man vill ha mer marknadsföringspengar...

Samtidigt så är Örebro Volley en av de fem föreningar som har ett positivt netto på marknadsföringen från kommunen. De får mer bidrag än vad de betalar i hyror enligt fritidsförvaltningen. Fyra föreningar har större hyreskostnader än intäkter från kommunen, varav ÖSK herrfotboll har sämst sits med -435.000 per år.

Därför krävde vi i går en översyn av hela systemet. Det är inte rimligt att elitföreningar går back på sina kontakter med kommunen, om kommunen vill använda dem som marknadsförare. Så kolla upp vad vi vill marknadsföra, vilka idrotter det gäller och skapa goda och långsiktiga villkor. Och inga vidsidanomspår.
/Staffan

CAREFORMANCE sa...

Om jag förstår dig rätt så får man bidrag baserat på kostnader man har och inte baserat på det värde föreningen ger? Oj säger jag då. Vilket budskap skickar du? Jag har inga problem med ett negativt netto. Budskapet mot föreningen måste vara att man rättar mun efter matsäck.
Nu är jag inte skattebetalare i örebro och det är jag nog glad för i sådana fall. Systemet ni bygger är lätt att utnyttja och uppenbarligen ska man dra på sig så mycket kostnader som möjligt i hyra för då får man mer pengar!?
Vad gäller pajkasteriet så förlorar nog liberalerna mest på det. Jag är en presumtiv väljare.

Staffan Werme sa...

Nej, så är det inte. För elitföreningarna byggde vi upp ett system där man i huvudsak skulle värdera marknadsföringsvärdet utifrån fyra aspekter:
1) Medialt genomslag nationellt
2) Publikt genomslag
3) Utövare av idrotten lokalt
4) Medialt genomslag lokalt

Dessutom fanns ett genusperspektiv, som innebar att damidrotterna fick mer än vad de 4 kriterierna egentligen medgav om man skulle mäta helt proportionellt.

Det vi nu funderar kring i Folkpartiet är hur detta slår, framförallt när den förening som är mest värd (ÖSK har mest publik, mest media och fotbollen flest utövare) är en nettobetalare till kommunen, medan andra föreningar med lägre marknadsföringsvärden är nettobidragstagare. Är det rimligt?

Krävs nog en del grunnande i alla fall...
Staffan

CAREFORMANCE sa...

Låter bättre. Bara det finns transparenta sätt att "angripa" problematiken (jag inte sitter i stadshuset eller ens i staden så utifrån är det lite svårt att förstå). Finns det nedskrivet och uträknat per idrott?

Sedan är det samhällets roll att stödja och utveckla även det som inte är störst bäst och vackrast - dvs det som inte kan stå på egna ben riktigt - men som man tror på långsikt kan ge tillbaka. Lycka till!