Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-07-02

Självstyre

I morgonbitti (idagbitti egentligen) ska jag vara med i P1 och prata om det allt mer inskränkta kommunala självstyret. Skälet är naturligtvis den artikel som i veckan redovisats i Dagens Samhälle där jag menar dels att staten är inne och petar i detaljer i saker som kommuner borde styra, eller som totalbestämmer allt vad kommunerna ska göra där vi bara blir passiva utförare, och att vi är kontinuerliga lagbrytare eftersom vi åläggs att betala sanktionsavgifter.

Förre kommunstyrelseordföranden Mats Sjöström och jag var överens om en sak. Kommunens uppgifter styrs till 90 - 95% av staten. Det kommunala självstyret är mest en sak för hyllningstalen redan nu.

Spelar det då någon roll om det är staten eller kommunerna som styr? Kanske inte, det viktiga är att medborgaren får den service han eller hon tillsammans med alla andra betalat skatt för. Men det spelar roll för ansvarsutkrävande och därmed för demokratin som helhet. Det spelar roll för vem som finansierar vad. Det spelar roll för den lokala demokratins möjligheter att attrahera förtroendevalda.

Så visst spelar det roll. Mer om detta senare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är inte så att 70 % av de beslut som tas i kommunerna är direktiv från EU? Framstår det då inte som lite paradoxalt att vara emot staten men ändå vara medlem i FP som stödjer den andra sortens stat som dessutom står över den nationella!?