Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-06-30

Örebro är bäst!

Örebro kommun har fått pris från IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige, har pekat ut Örebro som en av två kommuner som är bäst i Sverige på att låta invandrare ta vara på sin vilja att skapa företag och bli entreprenörer. Vi och Gävle blev de första nybyggarkommunerna i Sverige. Det är hedrande!

Örebro kommun har en lång väg att vandra innan företagsklimatet och synen på entreprenörskap och företagande är bra. Det finns en lång historik av misstro mot företag från framförallt den offentliga sektorn. Det har synts på hur kommunen behandlat friskolor och entreprenader. Det syns fortfarande i de skilda syner på hur kommunen ska agera konkurrensneutralt som finns mellan oss och oppositionen. De vill inte ha en genomlysning av alla verksamheter som riskerar att konkurrera med den fria marknaden. Vi vill och vi genomför!

Fortfarande är denna kommunalsocialistiska ådra stark inom landstinget. Örebro läns landsting ser inte alternativa driftformer som något positivt, även fast det visar sig att de ofta kan skapa välfärd när landstinget inte kan - som i fallet när privata vårdcentraler fungerar när landstinget misslyckats. Det är illa för näringslivsklimatet även i Örebro kommun.

Men vi jobbar på. Vårt strategiska mångfaldsarbete, från första budgeten och framåt, får påverkan även på hur invandrare kan etablera sig som företagare. Vi har tydliga beslut om hur vi bland annat använder språket som grund för företagsetableringar av invandrare. Vi arbetar med nya förslag för att än mer sänka trösklarna.

Örebro har haft stora problem i sitt förhållande till företagande och entreprenörskap. Örebro har haft stora problem med utanförskap. Nu ser vi de första tecknen på att vi håller på att vända denna utveckling. Vi är inte framme än, det är lång väg kvar. Men vi är på väg!

3 kommentarer:

Anonym sa...

VuxAm rules!

Företagare som röstade S sa...

Staffan, ni i den styrande röran gynnar inte företagande. Er slutenhet och rädsla för andras åsikter gör Örebro trögt. Bara torgombyggnaden säger sitt. Den behövs men genomförs på ett grymt osmidigt sätt med stora tapp för många små företag. Att stänga en matsal är inte det samma som att vara för entreprenörer. Utanförskapet förstärker ni skarpt med skolnedläggningar och ert systematiska antingen eller och villkorande.

Richard Finton sa...

Först säger du att du vill minska segregationen men i nästa sekund röstar ni för att lägga ner de gemensamt ägda skolorna och lägger krutet på att etablera privata....