Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-06-17

Märklig ideologi

Idag hade vi flera ideologiska ärenden på kommunstyrelsen. Ett handlade om illojal konkurrens. Vi hade bett kommunledningskontoret göra en undersökning om kommunen sysslade med sådant och i så fall i vilken omfattning.

En tjänsteman har jobbat med frågan i ett halvår. Under den perioden kan man naturligtvis inte gå igenom alla verksamheter totalt. Istället handlar det om att skapa en översiktlig bild av vad kommunen gör.

Resultatet är att kommunen troligen i ett mindre antal fall tydligt sysslar med sådan illojal konkurrens. I högre utsträckning sysslar kommunen med sådant som finns i den gråzon mellan det acceptabla och det oacceptabla. Utredarens förslag blev att alla kommunens nämnder och styrelser skulle gå igenom sin egen verksamhet noggrannare och om man upptäckte illojal konkurrens, tydlig eller i gråzonen, ta beslut om att avsluta just denna del. Frågan ska upp i kommunstyrelsen för rapport om ett år.

Det är bra. Kommunledningen tog ett bra beslut. Bra - för att Örebros privata näringsliv inte behöver konkurrens med kommunen som är en gigant i förhållande till i princip alla lokala företag (Atlas Copco undantaget). Vårt näringslivsklimat skulle bli bättre om vi inte serverade mat i öppna restauranger, bytte däck och hyrde ut bilar eller sålde konferenslokaler. Fler företag skulle få möjlighet att växa, anställa fler och skapa nya marknader både lokalt, nationellt och internationellt.

Men den illojala konkurrens-frågan har också en intern sida. Kommunen har inte som uppgift att vara en försäljningsorganisation med enskilda som kunder (annat än i undantagsfall som VA, miljötillsyn och avfall men där finns också speciallagstiftning). Våra ekonomisystem är inte uppbyggda för att vi ska vara affär. Hur löser man då både den interna och externa redovisningen av några sålda luncher, eller något annat av mindre omfattning? Kan vi vara säkra att pengarna går dit de ska gå? Att de redovisas rätt, skattas rätt, att allt är genomsynligt för både revisorer och allmänhet? Jag tror inte det.

Det märkligaste i det hela var att oppositionen röstade nej till detta. De ville bara lägga utredningen till handlingarna. Tydligare kan man knappast visa att vägen från de fina orden om näringslivsvänlighet till verklig handling är lång för våra vänner från vänster. Det finns ingen annan tolkning än att s och v vill hålla dörren öppen för kommunal verksamhet som konkurrerar på den öppna marknaden.

I och för sig är detta inte förvånande. Den gamla kommunledningens inställning till det privata företagandet var inte alltid glasklar. Det handlade mycket om att stoppa och bromsa de krafter som ville förnya offentlig sektor. Det gör det fortfarande. Det är synd.

Örebro behöver en tydligare delning mellan vad som är det offentligas uppdrag och vad som är privat sektor och civilsamhällets uppdrag. Det jobbar vi hårt för att göra. För örebroarnas och välfärden skull.

Inga kommentarer: