Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-06-19

Midsommarnatt

Sitter i Rättvik och tittar ut över Siljan. En av de vackraste utsikterna i Sverige, säkert i världen. Dagen har varit regning och kall. Kvällen något bättre. Korvgrillning utomhus.

Förra helgen fick Rättvik enligt grannarna 100 mm regn. Gissar att dagsnoteringen handlar om 20 mm. Det är mycket.

Nästa vecka kommer sommaren. Man kan fundera över om juli blir torr och het. Klimatförändringarnas spår leder mot ett obestämbarare väder. Osäkerheten blir större när vädersystemen går i spin.

Men ännu är sommarnätterna ljusa över ängar och hagar. Rosenfinken sjunger från lönnen nere i backen. Midsommarblomstren blommar i kapp med de sista syrenerna, med smörblommor, förgätmigej och de första rosorna.

Svensk sommar är underbar, mitt i kylan och regnet!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Glad midsommar på dig Staffan.

bitter-gunde sa...

Fundera du på vart klimatförändringarna leder. Snart är naturis och natursnö ett minne blott. Då krävs ishallar och skidtunnlar.

Skidåkning är hälsa och skidåkarna är några av de skötsammaste och dugligaste i samhället.

nu har det gått två veckor och politikerna har fortfarande inte presenterat en lösning.

Är de valda för att gissa och blogga eller för att lösa samhällsservicen till skattebetalarna?

Staffan Werme sa...

Suck kära bitter-gunde. Det kommer inte att kunna presenteras en lösning på länge än. Frågan är inte enkel. Vi måste veta varifrån och om vi kan ta vatten.

Det måste finnas ekonomi i det hela också. Mångmiljonlösningar är inte aktuella.

Men jag ska göra allt för att så småningom ändå visa att vi gjort allt vi kunnat och förhoppninsvis hittat en lösning.

Anonym sa...

Suck kära Kommunstyrelsens ordförande. Det är inte länge än till nästa kommunalval. Då är dessvärre frågan enkel för 1500-2000 skidåkare i Örebro kommun om lösningen inte är i hamn. Vi måste veta innan vintern.

Men jag är glad att du erkänner att det egentligen är en ekonomisk fråga. I Örebro kommun finns 2 bandyföreningar och 16 skidklubbar. Betyder det att maxbeloppet för skidanläggning i rättvisans namn "bara" är 67 mSEK * 16/2 = 536 mSEK? Det tycker jag borde räcka till några slangar eller en hel tunnel.

Anonym sa...

Bitter-Gunde, Anonym >>>

Det vi kan göra är att skriva på protestlistan som Karlslunds IF har ute. Genom en massiv protest från Skid-sverige måste vi visa att vi inte accepterar en nedmontering av Ånnabodas konstsnöanläggning. Om bara den politiska viljan finns, måste detta gå att lösa, i första hand en dispens för kommande vinter tills man funnit en acceptabel lösning.

Staffan Werme sa...

Suck, kära anonym ett. Men vem ska du rösta på? Oss som försöker styra upp alla fel som begåtts, eller de som orsakade alla felen?