Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-06-11

De skyldiga går fria...

Pågår en liten kampanj i den "oberoende" televisionen mot beslutet att avbryta det uttag av vatten från södra Ånnabodasjön som anmälts till åklagare. 14.000 skidåkare (skulle gissa att det inte handlar om 14.000 enskilda personer utan 14.000 skidåk av betydligt färre personer, men det vore ju roligt för Ånnaboda om det verkligen var 14.000 olika personer som varit där) använde spåret den gångna säsongen. De, liksom flera andra, är sura. Jag förstår dem. Som gammal Vasaloppsåkare, 13 lopp i klassiska och Öppet spår, vet jag hur viktigt det är med en god och lång säsong. Ännu viktigare är det för de ungdomar som fortfarande på dessa breddgrader tränar längdskidor. Jag lider med Garphyttans IF, dess medlemmar och alla engagerade.

Problemet är att det inte är så enkelt som att säga att vi använder vattnet till längdspåret istället för backen. En ny vattendom, som flyttar rätten till spåret, måste till. Är det svårt? Kanske, kanske inte. Men det finns ingen garanti för att en sådan vattendom skulle vara klar till säsongen. Risken skulle vara uppenbar att vare sig spår eller backe i så fall skulle kunna drivas nästa vinter.

Om det ändå skulle gå, skulle kostnaderna bli minst 2 miljoner högre för säsongen, eftersom backen i så fall troligen skulle bli nedlagd, inte bara ett år utan för all framtid. Var ska dessa pengar tas? Jag fick frågan om kostnader och svarade på den men TV klippte bort. Vem ska betala dessa två extra miljoner? Skolan? Omsorgen om de äldre? Vem?

Det värsta är att de skyldiga i detta går fria. Vi som nu får hantera situationen har inget att göra med att den uppkommit. Vattendomen söktes och beslutades 1981. Men den dåvarande kommunledningen (s) kollade inte ens upp att kraven i domen, till exempel en pegel (vattennivåmätare) sattes upp. När man år 2000 började spruta snö i spåret, kollade inte kommunledningen (s) upp att det var OK. När man skulle sälja något år senare, kollade man (s) inte heller.

OK - vi borde kanske dubbelkollat när vi tog över makten att all kommunal verksamhet sker enligt de lagar och de beslut som gäller. Men det gjordes inte. Man tar för givet att det ändå är så.

Men detta visar mest på hur illa det har varit med Örebro kommun, en kommun som bara skrivit mål och aldrig kollat om målen uppfyllts. En kommun där budgeten varit allt, och bokslutet inget. Det är ett bekymmer.

Och att de skyldiga nu går fria. Något för Tvärsnytt att göra ett reportage om kanske?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Staffan, ditt inlägg är ganska så fullt av felaktigheter. Några 2 miljoner i utökade kostnader finns inte. Anläggningen finansieras av ideela krafter samt spåravgifter. Tillskillnad mot den alpina anläggningen så är längdspåret något som går runt ekonomiskt och JA det är 14 000 BETALANDE åkare i spåret.

Men det är väl som alltid... slalom, tennis, fotboll, ishockey och segling är idrotter som prioriteras.

Var är folkhälsoperspektivet?

Anonym sa...

Det värsta i Staffan Wermes blogg är väl ändå meningen: "Ännu viktigare är det för de ungdomar som fortfarande på dessa breddgrader tränar längdskidor."

Vilken fördomsfull inställning! Skidsporten är i stark utveckling i flera klubbar och spåren ska inte ses som konstgjord andning i väntan på att de sista entusiasterna ska dö eller lägga av. Rena fakta är att Örebro län aldrig förr haft så många elitåkare som är i toppen i sin åldersklass från 14 år och upp till seniorer.

Hur kommer det säg att alla icke-politiker kan läsa namninsamlingens syfte utom dessa två politiker? De tycks fortfarande tro att folk vill bryta mot lagen när vi skidåkare bara vill att de hittar ett lika bra alternativ så vi får en anläggning som fungerar.

Kan de lägga miljoner på ÖSK, fisktrappor, naturrum, driftbidrag på 3,5 miljoner till alpinbacken och konstgjorda sjöar kan de gott betala någon miljon eller två för att köra snö till Ånnaboda eller dra slang till en annan sjö. Basta.


Förra säsongen var det nästan 800 väljade i Örebro kommun som deltog i skidtävlingar och som behöver någonstans att träna. Utöver dessa finns det säkerligen ytterligare minst lika många som åker bara för motions skull. Och tänk på alla föräldrar, morföräldrar, farföräldrar mm som också har rösträtt och som är förbannade nu.

Anonym sa...

Allvarligt talat Staffan Werme: Tror du väljarna är dumma i huvudet?

Självklart är inte en namninsamling oberoende. Är det inte medborgarengagemang som ni efterlyser? och nu försöker ni tysta ner den och trolla bort den med svamliga argument om forntiden.

Den genomsnittlige skidåkaren har koll på sin ekonomi, jobb, stort naturintresse, miljöengagemang och allmänborgerliga värderingar. Ge inte rödingarna chansen inför 2010 med att göra tusentals väljare enormt besvikna. Fixa detta med ett bra alternativ så blir du hjälte istället för syndabock.

GIF sa...

Om kommunen har råd att bygga kök till Pater Flack, borde de väl för fan kunna fixa vatten till ånnaboda!!!

Anonym sa...

Tag dit ansvar och agera skyll ej på andra

Anonym sa...

Det är intressant med perspektiv.

Hur hade debatten gått om det visade sig att t.ex. Berhn Arena inte fick spelas fotboll på? Då hade det minsann letats efter alternativ.

Nej skidåkare är väl i poltikernas ögon elitidrottare eller?

Men rent tekniskt om man tar upp vatten ur Ånnaboda sjön och sprutar den snön precis intill. När snön smälter rinner inte vattnet tillbaka i sjön då?

Anonym sa...

Läget är allvarligt, men jag bryr mig faktiskt inte om vems fel det är att situationen nu är som den är. Det viktiga är att göra någonting åt den! Jag förväntar mig att du och andra i ledande position tar tag i situationen och gör det som krävs för att vi ska kunna ha ett konstsnöspår även till vintern! Undersök alla olika möjligheter till alternativa vattenkällor och möjligheten till dispens, ligg på miljödomstolen om ett snabbt förfarande osv. Allt för att ungdomar, vuxna, örebroare och besökare, elitidrottare såväl som motionärer ska kunna fortsätta att njuta av en av Sveriges absolut bästa anläggningar i Ånnaboda!

Längdskidåkarna ”får hoppas på en kall vinter med natursnö” (citat från intervju i radion). Tänk dig ett liknande svar till exempelvis bandyspelarna (om de av någon anledning haft problem med is) - Bandyspelarna får hoppas på en kall vinter så att sjöarna fryser… Som sagt, jag hoppas och tror att det finns andra lösningar och jag lovar dig att länets skidintresserade kommer att hjälpa till på alla sätt som går!!!

Staffan Werme sa...

Några kommentarer: Vi kan inte ta vatten ur någon sjö utan vattendom. Jag tänker inte medverka till en medveten brottslighet från kommunens sida.
Kommunens egna tjänstemän har räknat fram att kostnaderna för att köra spår istället för backe blir 2 mkr högre under kommande år.
Med klimatförändringarna kommer natursnön på dessa breddgrader snart att vara ett minne - därav synen på längdåkningens rätt örka framtid. Trist, eftersom det är min egen favoritsport.
Jämförelserna med alla andra byggen haltar. Om kommunen byggt arenor utan bygglov, om vi brutit mot miljökrav och anmälts till åklagare, hade det säkerligen blivit samma stopp som nu för snötillverkningen. Men nu finns en dom som inte tillåter annat än snötillverkning för Storstenshöjden.
Det bästa hade varit att tidigare kommunledningar hade kollat upp hur de regler man borde följt sett ut. Nu får vi agera i efterskott och så snabbt vi kan. Vi gör allt för att hitta lösningar för kommande vinter. Men det finns inga garantier.

Anonym sa...

Att spåren skulle bli 2 mkr dyrare istället för backen är väl att ni (kommunen) ingått ett för generöst avtal med entreprenören som då skulle kunna kräva skadestånd om han inte fick vatten.

Ang. klimatförändringar: Utan konstis skulle även bandyn och ishockeyn få klappa ihop. Deras framtid är minst lika mörk om man väljer herr Wermes perspektiv.

Säg gärna åt ÖSK bandy att "tyvärr ingen konstis i vinter, men håll tummarna för bra naturis på Rävgången"...

Har kommunen verkligen vattendom för Trängen, Vivallarinken och Vinterstadion? Vad är skillanden? Om inte de behöver vattendom så är det fritt fram att ta kommunalt vatten till Ånnaboda.

Varför använder ni inte befintlig vattendomen och gör 3 km längdspår runt Storstenshöjden?

Björn Sundin sa...

Men varför gjorde inte du och dina allianskollegor något 2007, om inte annat så visste ni ju då att det inte fanns en vattendom?
Jag förstår att du, även denna gång, vill skylla på någon annan, men det är väl läge att ta ansvar. Du är ju trots allt Kommunstyrelsens ordförande. Och i nuläget är väl den viktigaste frågan hur man löser problemet: och då är väl det rimliga att man söker dispens för att i väntan på ny vattendom kunna rädda skidåkningen. Varför vägrar ni att söka dispens?

Anonym sa...

Staffan, du fortsätter ditt korståg mot media. Är det inte NA så är det Tvärsnytt. Att ständigt skylla på tidigare makthavare verkar även det bli ditt varumärke. Om det är så betungade att vara Örebro's starkeman kan du alltid ställa dig i kön hos AF. Vet att det finns fullt med kompitenta medborgare i Örebro som kan ta över efter dig och din röra

Anonym sa...

Ja, varför sökte ni inte ny vattendom redan 2007 när problemet uppdagades?

och ja, varför begär ni inte dispens för kommande vinter?

gif sa...

Werme skrev "nu finns en dom som inte tillåter annat än snötillverkning för storstenshöjden."

OK. Men varför gör ni då inte skidspår istället för slalombacke i storstenshöjden??? Har ju t o m funnits ett 3 km längdspår runt berget.

Hellre 3-5 km bra längdspår (20000 kubik räcker till 5 km) än en pytteliten barnbacke som ingen kommer att åka i.

Vem vill åka hela vägen till storstenshöjden för slalom och betala liftkort för en kortkort barnbacke när det finns alternativa backar på dagsavstånd?

Slalom åker man på helger och lov, och då har man tid att åka till Sälen eller längre. Längd behöver man ha nära till för det måste man träna regelbundet.

Staffan Werme sa...

Behöver man inte ta hänsyn till kostnader kan nästan allt ordnas. Vad kostar ett nytt spår runt Storstenshöjden att anlägga? Hur ska vi göra med slalomanläggningen som i så fall förfaller eftersom den ändå måste köras kontinuerligt? Vad kostar det att dra en vattenledning från Örebro som ska vara färdig till vintern? Eller vad kostar det att köra vatten med bil?

Skulle gissa att det är skolan, dagis och äldreomsorgen som får betala rätt mycket av detta.

Vi jobbar stenhårt på att finna en lösning som är ansvarsfull, både för ekonomin, miljön och skidåkarna. Tillsammans med föreningarna. Hoppas att vi lyckas.

Förresten: Jag fick reda på att kommunen överträtt domen när anmälan kom till länsstyrelsen tidigare i år. Vem visste om det 2007?

Staffan Werme sa...

En kommentar till: Man kan inte söka dispens från en vattendom vad jag vet. I så fall är det bara att söka en ny dom. Handläggningstiden är normalt ett år.

Anonym sa...

Entreprenören i Storstenshöjden begärde ju alla fakta och avtal på borden (helt rätt gjort) när han förhandlade 2007 och då fick även kommunen kännedom om vattendomen.

Staffan, jag tror att det bästa för alla parter är att lägga ett tillfälligt konstsnöspår runt storstenshöjden.

Markberedningen är (nästan) redan klar.

Snökanoner finns.

Entreprenören kan köra pistmaskin och sälja i kioskerna.

Parkeringsplatser finns.

Man skulle kunna med gällande dom få ihop 4 km runt och omkring höjden.

Entreprenören skulle tjäna mer pengar på dagskort i längdspåret än på liftkort i pluttbacken på norrsidan.

Kostnad: Ingen! T o m entreprenören skulle gå plus mot nuvarnade idiotlösning!

Anonym sa...

En kommentar till: Ta för tusen bums reda på om man kan söka tillfällig dispens från en vattendom under den period som handläggningen av ny permanent dom pågår.

Det vore det vettigaste och mest pragmatiska lösningen. Alla skulle vara vinnare och ingen förlorare.

Lagar må vara bra för att skydda medborgare och intressen, men när ett 28 år gammalt beslut är uppenbarligen helt uppåt väggarna borde faktiskt miljödepartementet kunna gå in och göra ett undantag om det är helt uppenbart att det är det bästa för alla medborgare och intressen.

Staffan Werme sa...

Det är lite synd att alla (nästan) är anonyma. Svårt att relatera till inläggen. En anonym säger att man ska lägga spåret runt backen. Det är väl ett intressant alternativ som vi måste diskutera.

En annan anonym undrar om dispens. Utifrån vad vi vet idag finns inga sådana möjligheter. Men vi ska kolla det också.