Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-06-01

Mer torg?

Det är rätt tydligt att det pågår en kampanj mot torginvesteringarna i Örebro. Att den har stöd från socialdemokraterna är rätt tydligt. Intressant - eftersom de samtidigt på alla möjliga informationstavlor och i all annan partireklam säger att vi just nu ska investera oss ur krisen. Men som vanligt hänger inte politiken ihop. Det är alltid någon annan som ska göra jobbet. Som vanligt är det väl regeringen som ska investera, inte kommunen. Som om regeringen hade mer pengar...

Det finns två frågeställningar som varje intresserad örebroare borde fundera över. Den ena handlar om kostnaderna för, och intäkterna av, investeringarna. Den andra handlar om bilden av Örebro.

Den budgeterade kostnaden för denna etapp av torgen är 30 miljoner. Men en generell avskrivningstid på 50 år (träden står förhoppningsvis längre, annat har kortare livslängd) blir avskrivningskostnaden 600.000:- om året. Dagens räntenivåer innebär att ytterligare 300.000:- ska läggas till. Låt oss jämna ut det hela och säga att kalaset kostar en miljon per år. (De politiker (och i vissa fall journalister) som påstår att man ska jämföra 30 miljoner med driftbudgeten är som vanligt ute och cyklar).

Intäkterna då? Inte lika enkelt att räkna på. Men säg att torgen sysselsätter 10 pers per år. Skulle gissa att det är lågt räknat. Årsinkomsten är 300.000 i snitt. Med en kommunalskatt på 21.22 blir det (förenklat) 60.000:- per arbetare. 10 pers innebär alltså intäkter på 600.000:-. Om det istället är 20 pers som jobbar är investeringen i hamn redan då.

Om vi dessutom lyckas värna några jobb i handeln blir kalkylen än bättre. På samma sätt är det positivt att vi kanske kan klara några byggjobbare från a-kassan, eller utförsäkringen - mindre kommunala kostnader.

I fjol flyttade rekordmånga till Örebro, nästan 1850 stycken. Slår man ut skatteintäkter och statsbidrag per invånare innebär det att varje ny örebroare är värd 40.000:- för kommunen. En attraktiv stad lockar fler. Det räcker med 25 fler örebroare så är torgen i hamn...

Den som menar att torgen är fel idag är fullständigt fel ute!

Visst är det ett bekymmer om oppositionen väljer att använda slarviga argument för att försöka vinna populistiska poäng. Men det finns ett än större bekymmer. Oppositionen (inte alla men allt för många av de betydande) tar inte ansvar för Örebro kommun. Partipolitiken betyder mer än det som är bäst för kommunen. Flera gånger har man skickat brev till Örebroföretagare och berättat hur dåligt det är i kommunen under nuvarande majoritet. Vem förlorar på det? Mest örebroarna - som riskerar färre företag och färre jobb.

Nu är det torgen, och för vänstern även Örebro 2010, som är klagoobjekten. Det är ett bekymmer.

Örebro behöver positivism. Örebro behöver framtidstro. Örebro behöver engagemang. Örebro behöver satsningar för framtiden.

Det finns hur många exempel som helst på kommuner (socialdemokratiska som borgerliga) som lyckats vända negativa trender till positiv utveckling genom medvetna, ansvarsfulla satsningar. Kalmar (s) 1997, Göteborg (s) 1995, Malmö (s) 2000- är bara några exempel. Men i Örebro går det inte för (s).

Mitt största uppdrag är en ansvarsfull ekonomisk förvaltning. Men det är inte att låta Örebro stanna i det förgångna. Fler satsningar behövs. För miljön och klimatet, för företagande och entreprenörskap, för civilsamhälle och människovärde, för idrott och kultur. Ibland med totalt kommunalt ansvar. Men vi behöver mer ansvar från företag och föreningar.

Örebro har framtiden för sig. Kanske borde vi satsa mer, både på torgen och på Örebro 2010!

Inga kommentarer: