Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-06-17

Ny minister

Tobias Krantz blir ny högskoleminister. Ett ganska givet val. Johan Pehrson har inte rätt profil, han blir minister efter nästa val. Erik Ullenhag blir riksdagsledamot efter EP-valet och behövs som partisekreterare detta valår. Helene Odenljung behövs i rikets andra stad.

Tobias Krantz passar väl in i rikspartiets profilering. Han är kunnig och duktig på högskolefrågor. En typisk folkpartityp, välutbildad, välformulerad, vältänkande.

Tyvärr är också Tobias Krantz en del av det nya, rätt enspåriga, Folkpartiet. Han är en god representant för den högerinriktning som inleddes under Lars Leijonborg och som nu fullbordas under Jan Björklund. Jag förstår om partiledaren vill ha likatänkande som sina närmaste medarbetare. För att prestera väl kan man inte ha sina största motståndare närmast.

Men det som händer i Folkpartiet är något unikt. Den gamla frisinnade traditionen inom partiet är snart bara ett minne, något som man kan tala om i högtidstal men som inte betyder något reellt i politiken. I partiledningen finns i dagsläget ingen med rötterna i frisinnet. I regeringen saknas också denna profil. Det är en medveten strategi som innebär en total förändring av den ideologiska bas som en gång grundade partiet.

Jag vill ändå önska Tobias Krantz lycka till som högskoleminister. Vi behöver en synligare minister som vågar ta stora och viktiga beslut, gärna ett beslut om en läkarutbildning i Örebro.

2 kommentarer:

Adam(ssu) sa...

Och nästa blogginlägg kommer handla om hur ni i den politiska majoriteten förrådde väljarna genom att inte genomföra en folkomröstning angående utförsäljningen de 1500 lägenheter från ÖBO.

Är ni så fega att ni inte vågar lyssna till folkets åsikt i frågan. Det här med att genomföra demokratiska val, det är ingenting som ni i borgarpacket vågar ta er för, eftersom ni inte har ork och kraft att ÅTERigen försöka lura folket.

Folket sa...

Helt rätt att inte ordna folkomröstning. Vi har kommunalval var fjärde år där vi, folket, får välja företrädare som får bestämma om sakfrågor så det är bara bortkastade pengar att ha folkomröstningar i sakfrågor.

I sakfrågan måste man se det större än vad de som bor i lägenheterna vill. Det är ju alldeles självklart att de vill fortsätta bo subventionerat på folkets bekostnad. Men ser man till hela folket tycker jag det är bra att ÖBO successivt avveckas och vi inför marknadspriser även på hyresrätter liksom vi redan idag har på bostadsrätter och äganderätter/villor.