Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-08-19

Skattehöjd

Hur stor skatt är rätt skatt? Hanne Kjöller skriver en bra krönika om det i DN idag.

I Örebro har det varit en sanning att skatten ska vara 21:22. Tjugoen kronor och tjugotvå öre per intjänad hundralapp är solidariskt. Möjligtvis är det OK att höja skatten. Men lägre skatt är osolidariskt.

Det finns uppenbara problem med det synsättet. Kommunalskatten skiljer sig i riket. Grannkommunen Västerås har en krona lägre skatt. Märkligt nog lyser misären och den osolidariska kommunandan med sin frånvaro även där. Lika märkligt är det nog att skatten var lägre även när det var (s) som styrde kommunen. Det finns kommuner liknande Örebro som har högre skatt. Men är det säkert att de är mer solidariska?

Eller är det så att högre skatt innebär högre kvalitet. Icke! En av de tydligaste lärdomarna av Sveriges Kommuner och Landstings "Öppna jämförelser" är att skattenivå och kvalitet inte hänger ihop. Hög skatt kan lika gärna innebära låg kvalitet och låg skatt hög kvalitet, som tvärsom.

Tyvärr är det så att i fallet Örebro har vi alldeles för många fall av hög skatt och låg kvalitet. Innebär det att vi i så fall måste ta in ännu mer skatt för att höja kvaliteten? Eller kan man se det på ett annat sätt: Vi måste fortsätta att förändra system och strukturer så vi får ut mer kvalitet per vartenda öre örebroarna lägger i skatt?

Jag tror på det senare alternativet. Kvaliteten i Örebros skolor, för de äldre på äldreboenden och med hemtjänst, på all möjlig kommunal service, kan fortsätta att förbättras utan att vi behöver ta in mer i skatt. Jag tror faktiskt att det är så att vi till och med kan minska på skatteuttaget och ändå öka kvaliteten, både för örebroarna och för de anställda.

Men det gäller att veta vad man gör och att våga befinna sig i ständig förändring. Kommunala strukturer är inte satta för evigt. Politiska än mindre. Men varje förändring av dessa strukturer leder till ett defensivt försvar för det rådande systemet. Organisationsförändringar är, och kommer än mer att bli, en del av vardagen. Tryggheten ligger aldrig i det oföränderliga, eftersom det oföränderliga aldrig finns. Tryggheten måste ligga i att kunna hantera den ständiga förändringen, för de anställda, för örebroarna, för politikerna.

Först då kan vi finna vägar som gör det möjligt att få mest möjliga kvalitet för de skattepengar vi betalar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Staffan. Jag håller helt med dig angående ett nästan obefintligt samband mellan skattenivå och kvalité.

Det jag kan tillägga som du inte tar upp är ju att låg skatt gör staden attraktiv att bo i för invånarna och för potentiella invånare med bra inkomster. Kanske t o m något större företag hittar hit om skatteklimatet är gynnsamt för högutbildade och företagsledare. Dessa kan bidra med ännu mera skatt. Så vem vet 17,50% kanske ger högre totalinkomst än 21,22%...

Förutsättningar för låg skatt är att locka hit ekonomiskt starka invånare som tjänar bra och kan skatta mycket i kronor men lite i procent. Då kommer alla vi andra att bli avhjälpta en del av våra skattebördor.

Med allt vad stordriftsfördelar, tillväxt, universitet och kunskap heter så borde vi väl i a f inte ha högre skatt än lilla Kumla! Så kom igen nu!

Kan vi hoppas på under 30% (kommunal+landsting) senast 2015?

Staffan Werme sa...

Lägsta möjliga skatt, för högsta möjliga kvalitet.

Nivån blir då den måste vara för att klara av målen, inte ett mål i sig.

Johan sa...

Hej Staffan!

Som småbarnsförälder med pressad ekonomi tycker jag låg skatt absolut kan vara ett mål i sig.

Låg skatt lockar arbetstagare att bosätta sig i kommunen och bidra med skatteintäkter.

Kan bara ta mig själv som exempel: När jag fick jobb i Karlskoga och min fru i Hallsberg gjorde vi en totalkalkyl med boendekostnader, resekostnader och skatter.

Vi valde att köpa ett hus precis söder om kommungränsen i Kumla och har tjänat många kronor på den kilometer som skiljer upp till Örebro, men ändå har vi relativt nära till stan och till Marieberg.

Vi bor kvar trots att vi båda nu jobbar inne i Örebro. Är sugna på hus i stan, men det tar emot att flytta till en högskattekommun.

Johan sa...

fortsättning..

Jag är övertygad om att kommuner likväl som företag kan utgå från inkomstnivå när de budgeterar.

Det är bara att bestämma att ha 18% kommunalskatt och sen budgetera utifrån det istället för att "se var den hamnar". Skatt är ingen outsinlig källa att ösa ur. Skär ner utbudet till konkurrenskraftig nivå. Skattenivå är ett konkurrensverktyg för att locka kommuninvånare.

Om några år med 18% kommer du se att inflödet av nytt skatteunderlag kommer med råge kompensera det kortsiktiga bortfallet av att sänka skatten.

Staffan Werme sa...

Johan, jag håller med dig i princip. Sedan finns det alltid olikheter mellan kommunerna som kan spela roll vad gäller skattehöjden.

Men min vilja är att fortsätta effektivisera kommunen, öka kvaliteten och minska skatten. Det finns inga reella skäl till att Västerås har en skatt som är 1:- krona lägre än Örebro.

Johan sa...

Tack för ditt svar Staffan!

Det går ju enkelt att räkna på vad som krävs för att få ner skatten utan att sänka kvalitén.

Viktigast är att få fler att arbeta: Höja kvoten arbetande:icke arbetande.

Näst viktigast är att höja kvoten höginkomsttagare:låginkomsttagare

Lockar vi hit fler hög- och medelinkomsttagare ger det stora skatteintäkter så att var och en av oss inte behöver dra ett lika tungt lass.