Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-08-26

Svenska Kammarorkestern

I tisdags gjorde Svenska Kammarorkestern, Örebros stolthet nummer ett, en bejublad konsert i London, på Royal Albert Hall, en så kallad Proms-konsert. Du kan se lite om den på bland annat Tvärsnytts hemsida.

Hur gick det då?

Man kan bara citera slutet av "The Guardians" kritiker: "Dausgaard probed its erratic structure and jolting mood swings with psychotherapeutic understanding, and the Swedish CO's sound, clear yet grainy, precluded any thought of self-conscious sentimentality or comfort. Excellent."

Bara att få spela på en Proms-konsert är stort. Det är tyvärr alldeles för få Örebroare som inser hur bra Svenska Kammarorkestern är. Trots det är nästan alla konserter för hemmapubliken fyllda. Men ännu fler borde få möjlighet att lyssna till denna världsklass. Deras musik är folkhälsa. Den är välbefinnande. Den bygger broar mellan människor, mellan kulturer, mellan åldrar. Den är, och kan framförallt bli, en del i byggandet av ett nytt Örebro, ett Örebro som är Skandinaviens attraktivaste stad.

Det finns få saker i Örebro som är av högsta internationella klass. Svenska Kammarorkestern är en av dem. Det är oss förunnat att ha dem här, i Örebro. Med fantastiska musiker och en fantastisk dirigent.

Det är bara att bocka och tacka. Varenda krona kommunen lägger i Svenska Kammarorkestern är rätt!

Inga kommentarer: