Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-06-07

Nytt styre i Örebro

Så här har jag kommenterat det nya styret i Örebro:


ÖREBRO HADE FÖRTJÄNAT BÄTTRE!

LENA BAASTAD KLARADE INTE AV SITT FÖRSTA UPPDRAG – ATT SY IHOP EN STARK KOMMUNLEDNING.

Det står nu klart att Örebro den kommande tiden kommer att ledas av en trepartikoalition bestående av socialdemokraterna, kristdemokraterna och centerpartiet. Staffan Werme, kommunalråd för Folkpartiet, ger idag följande kommentarer kring uppgörelsen:

-Det blir den svagaste kommunledningen Örebro har haft på mycket länge, säger Staffan Werme. Svagheten grundar sig främst på två faktorer: Dels det smala parlamentariska stödet, dels de olika politiska grunderna för partierna.

-Lena Baastad hade chansen att skapa något nytt och spännande för Örebro. Men hon tog den inte. Istället för att öppna dörrar har hon stängt dem. Istället för breda samtal har hon valt tystnad bakom stängda dörrar. Nu kommer hon att chefa över en svag kommunledning.

-De frågor örebroarna nu måste ställa sig är vilken av två huvudvägar socialdemokraterna valt. Har man köpt kristdemokraterna och centerpartiet med politiska uppgörelser där man sviker sin egen politik? Eller kommer Lena Baastad, som alla sina socialdemokratiska företrädare, att köra över sina stödpartier och driva sin egen politik?

-En kommunledning där de ingående partierna har så fundamentalt olika syn på viktiga politikområden blir sannolikt handlingsförlamad. För hur ska man kompromissa om synen på ekonomin, om rätten till heltid, om en effektivare kommunal förvaltning? Vilken blir kompromissen om valfriheten, entreprenaderna, frihetsfrågorna? Hur blir det med vårdnadsbidraget, gymnasieskolorna, friskolorna? Var hamnar man i näringslivsfrågor, utvecklingsfrågor, universitetsfrågor? På punkt efter punkt är man djupt oense.

-Det sannolika är att detta samarbete effektivt kommer att sätta stopp för den positiva utvecklingen av Örebro som Koalition Örebro ansvarat för. Lena Baastads regim kommer att vara en långbänksregering, en osynlighetsregering, en missmatchregering. Örebro kommer att vandra in i framtiden baklänges.

-För oss i Folkpartiet har det sedan länge varit klart att vår roll de kommande tre åren blir att driva en stark, tydlig och framtidsinriktad oppositionspolitik för ett Örebro i förändring. Därför är vi redan i full gång med att forma vårt arbete som liberalt oppositionsparti. Men vi kommer att vara konstruktiva i vårt oppositionsarbete. Vi söker alltid breda lösningar för Örebros bästa. Vi har aldrig stängt dörrar eller dolt agendor.

-Vi vet att örebroarna vill förändra, förnya och förstärka Örebro. Den utmaningen tar vi på allvar. Tillsammans med örebroarna kommer vi att stärka de liberala krafterna Örebro så väl behöver, avslutar Staffan Werme.

Media: NA, Radio Örebro, Tvärsnytt

9 kommentarer:

Anonym sa...

Staffan, vilka hade du hellre sett att S samarbetade med för att, som du skriver, skapa något nytt och spännande?

Oavsätt vad man har för partisympatier är det inte bättre med en majoritet över blockgränserna än en minoritet med V och S?

/Johan

Anonym sa...

Surt sa räven...

Anonym sa...

Håller med föregående talare - surt sa Werme.

Inger och Frank sa...

För sent ska` syndar`n vakna...Efter allt SKITSNACK om S från FP säger man att S STÄNGT dörrar.?? Tacka 17 för att man inte kan lita på FP med deras onyanserade och fa. ogrundade smutskastning under valrörelsen. Varför göra ANTAGANDEN om detta nya styrets misslyckande???? Som man känner sig själv känner man andra. Skyll inte Ditt eget och FP:s misslyckande på ANDRA utan ägna Dej åt lite självrannsakan innan Du så kategoriskt förkastar de nu styrandes ambitioner.Eller hade Du hellre önskat att SD skulle ha en avgörande position????

Anonym sa...

Är det någon som är dålig förlorare och ledsen över att man inte fick vara med i laget?

Karin sa...

Inger och Frank
Menar ni verkligen att vi skulle låtit oss hackas sönder utan att försvara oss? S var inte särskilt snälla mot Fp, tvärtom, och tyvärr finns inslag även från Fp som jag beklagar, men att stillatigande låta S härja fritt ser jag inte som ett alternativ!

Jag tänker inte måla Den Onde på väggen men jag känner stark oro för vad som kommer att hända. Detta är ett svek mot ALLA (utom C och KD), mot V, mot övriga koalitionen och, inte minst väljarna.

Alternativet hade INTE varit SD-vågmästeri, även om det säkert skulle låtit så i debatten, utan att man styr i minoritet och söker stöd i varje enskild fråga. Inte optimalt såklart men betydligt ärligare mot väljarna.

Jag tänker dock inte gräva ner mig i detta utan se framåt. Nu gäller det att bryta ihop (om vi inte redsan gjort det) och komma igen ännu starkare och med ännu skarpare och tydligare politik inför Supervalåret 2014!

Patrik Magnusson sa...

Så länge en pajas som Staffan Werme sitter som partiledare, kommer folkpartiet att vara förpassat ut i kylan. Oavsett politisk färg på ledningen.
Avgå!!!!!!!

Inger och Frank sa...

Karin! "Hackas sönder och samman"...vi förstår inte riktigt. Det som juristerna fick ta itu med och kom alls icke från S...vilka blev frikända.Skitsnack hit och dit...nu är det framåt som gäller.Varför inte låta det nya styret få sin chans? Tids nog för betygsättning och fritt val när mandatperioden är slut.Vi vänder oss emot att man i dag, deras allra första gemensamma, vara så säker på ett misslyckande...det är att överskatta sig själv och underskatta politiken.Vi (varesig S eller Fp tillhörighet)önskar det "nya styret" all lycka, vi litar på att de har Örebroarna i fokus....sen inväntar vi resultatet.Snälla, bryt inte ihop, gå vidare bara!

Karin sa...

Inger och Frank
Vi kan diskutera ihjäl oss om vems fel det var att det blev omval, vi lär inte komma överens ändå, men om jag säger såhär: Valprövningsnämnden var extremt tydliga vad gäller Vivallakampanjen, kritiken var stenhård (utom mot valskolan). Men vill man inte se så kan man väl blunda då... Men som sagt även Fp slirade en del tyvärr.

Och nej, jag utgår inte från att den oheliga alliansen kommer att misslyckas men konstaterar att oddsen inte är särskilt goda. Dessutom stick i stäv med vad väljarna ville, och det är väl ändå det som är det viktigaste eller hur?!