Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-04-22

Minskad valfrihet i sossarnas Örebro

Rasmus Persson går ut och berättar om att han kommer att säga upp avtalet med Attendo när det gäller driften av Elgströmska. Skälet, det offentliga, är att Attendo inte levt upp till alla de avtalade krav som uppställts. Kommunen gör årliga utvärderingar av sina boende, och där har Attendo enligt uppgift inte klarat av att uppfylla de extra-kvalitetsinsatser de lovat enligt avtalet. Därför sägs det nu upp.

Är detta det rimliga skälet? Jag tvekar. Ser man på de offentliga kvalitets- och nöjdhetsundersökningarna som finns kring Attendo Elgströmska visar det sig att boendet klarar sig mycket väl.

Eller vad sägs om följande siffror:

 

Medel
1.
2.
3.
5.
6.
7.
8.
4.
Berggården
76
97
92
93
36
75
75
36
100
Elgströmska huset
77
100
97
84
77
67
65
28
98
Örebro
69
85
78
93
47
49
55
50
93










Diff Elgströmska
- Örebro
8
15
19
-9
30
18
10
-22
5


1 = Genomförandeplan
2 = Delaktighet
3 = Utbildning
4 = Personalrörlighet
5= Riskbedömning fall
6 = Riskbedömning trycksår
7 = Riskbedömning undernäring
8 = Läkemedelsgenomgång


Det visar sig alltså att Attendo på 6 av 8 kriterier klarar sig bättre, eller mycket bättre, än genomsnittet av de kommunala boendena. Det finns uppenbarligen inte större kvalitetsbrister hos Attendo än hos kommunen. Så varför då avsluta avtalet?

Än märkligare blir det när man ser undersökningen om hur de boende och anhöriga upplever kvaliteten i boendena. Attendo Elgströmska får 85 % nöjdhet i jämförelse med 69 % nöjdhet hos de kommunala boendena. Och det är kommunen själv som gör undersökningen. Varför då kräva att Attendo ska avslutas? För de äldre vore det enligt denna undersökning bättre om Rasmus Persson valde att lägga fler boenden hos Attendo, än hos kommunen. Och de är väl de äldre som ska vara i fokus?

Det är uppenbart att det är något annat som ligger bakom. Och det som ligger bakom stavas väl "socialdemokraterna" eller "socialdemokraternas kongress". Det var där de hårda orden mot de privata aktörerna inom äldreomsorgen sades. Det var där överorden var lika många som regnet under en normalsvensk sommar. Det var där socialdemokrat efter socialdemokrat gick upp och sade ungefär att "festen är slut" med ett tydligt pekfinger mot de privata.

Socialdemokraternas vänsterflygel vill inte ha några privata aktörer inom skola och äldreomsorg överhuvudtaget. Och denna vänsterflygel är väl representerad bland Örebros socialdemokrater. De fina orden om näringsliv och företagande går inte ihop med den politik partiet för. Och nu blir det övertydligt också inom äldreomsorgen.

Om det hade funnits en tydlig motvikt inom den nuvarande majoriteten hade det kanske ändå fungerat. Men vare sig Rasmus Persson (c) eller Lennart Bondeson (kd) är några valfrihetskramare. Persson har jobbat merparten av sitt politiska liv i majoritetskonstellationer med (s). Och Bondesons politik är mer socialdemokratisk än socialdemokraternas själva (undantaget då vårdnadsbidraget...).

Vare sig Persson eller Bondeson sätter sig upp till försvar för valfriheten. Det är den socialdemokratiska agendan som styr. Då får kvaliteten stå tillbaka för den ideologiska renlärigheten. Då får de gamlas bästa stå tillbaka för oviljan att samverka med privata aktörer. Då blir kommunen norm, valfriheten sätts på undantag och vänsterpolitikerna tror sig veta bättre än örebroarna om vad som är bäst för dem.

Till råga på allt säger nu Persson o Co nej till 56 nya äldreomsorgsplatser i det boende Attendo nu bygger i Rynningeåsen. 56 platser som kunde förbättra kvaliteten för många gamla i Örebro riskerar att stå "tomma" för de mest behövande och istället användas för annat.. För den socialdemokratiska, centerpartistiska och kristdemokratiska vänsterideologins skull....

Media: NA, SR, SVT

1 kommentar:

Apotekaren = Läkemedelsexperten sa...

Jag vet inte hur parametern Läkemedelsgenomgång har redovisats i Örebro. Läkemedelsgenomgång kan betyda allt från bock i rutan till en multiprofessionell genomgång där synpunkter från apotekare ingår.
Intressant i sammanhanget är att Örebro arbetar tillsammans med apotekare (jag är en av apotekarna) för att erbjuda modern läkemedelsbehandling t. ex inom områden som hjärta-kärl, smärta och oro.