Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-04-07

Kluvna tungor från socialdemokraterna

Politik kan inte bara vara fina ord från talarstolar under partikongresser. Politik måste hänga ihop. Frågan är hur socialdemokratins politik i verkligheten hänger ihop med de fina högtidstalens kongress. Låt mig ta två exempel:

Vad innebär egentligen beslutet om vinster i välfärden, och det kommunala vetot mot nya fristående skolor? Uppenbarligen vet inte ens partiets toppföreträdare detta.

I går hade jag en intressant twitterkommunikation med Dennis Begic, ombudsman lokalt för socialdemokraterna i Örebro och ett tungt namn med tidigare ordförandeuppdrag i kommunen, om just välfärden. Begic var sur på Maria Wetterstrand och skrev så här:

Att man väljer att blonda för att vinster går ur Sverige o att kvalité spelar ingen roll gör mig besviken på Maria W.

Jag frågade därefter:

Så vad betyder ert beslut för Pysslingen, Attendo, m fl som finns i Örebro? Vinstföretag, ägda av riskkapitalister?

Efter en rätt lång diskussion avslutade Begic med:

det betyder att dom kan jobba vidare. Vad skulle det annars betyda?

Frågan man måste ställa är hur detta går ihop med högtidstalen. Om inget ska ändras så är ju besluten på kongressen meningslösa. Då handlar allt bara om ett spel för galleriet.

Eller är det så att socialdemokraterna inser att den politik de vill föra, inte är en politik för en valvinst? Att deras politik före och efter valet kommer att vara lika olika som två sidor på ett mynt. Före valet: Kritik mot vinster, men inget konkret. Efter valet (vid en vänstervinst, burrrrrrr...): Vinstförbud, återkommunalisering, bort med valfrihet.

Hur ska man veta? Vem är det som bestämmer? Vilken politik kommer att föras?

På samma sätt är det med det fokus på skolan som partiet säger sig ha. Högtidstalen är vackra. Man ska halvera det ena och förbättra det andra. Men hur ser det ut i verkligheten?

DNs rapportering idag om att s-kommunerna inte prioriterar lärarlönerna är bara ytterligare ett tydligt exempel på hur politiken i det forna statsbärande partiet inte hänger samman. Och man använder Örebro som ett avskräckande exempel.

Med rätta.

Örebro har alldeles för låga lärarlöner. Förra mandatperioden försökte Folkpartiet i den koalition som då styrde öka lönerna. Vår prioritering i budgeten var tydlig. Men vi nådde inte ändra fram. Den kultur som fanns i kommunen, där Kommunal i alla möjliga sammanhang skulle premieras (tydligt s-styrt), satt som betong i väggarna. Lönesättande chefer klarade inte sitt uppdrag. Det är bara att erkänna att vi kunde tagit i ännu mer, flyttat besluten från administrationen till politiken. Det är en bra läxa vi lärt till nästa mandatperiod.

Men det som nu sker är att lärarna inte prioriteras alls. Det finns inga löneprioriteringar för lärarna i kommunen. Ansvariga kommunalråd prioriterar uppenbarligen inte lärarna. När Folkpartiet föreslagit tydliga, finansierade satsningar på lärarlöner så röstar socialdemokraterna aktivt emot. Kommunstyrelsens ordförande svarar på frågor om löneprioriteringar för lärare utan att ens vilja diskutera behovet av fortsatta satsningar. Och det ansvariga skolkommunalrådet uttrycker sig som om han inte vill diskutera lokala löner alls, utan skjuter över allt på SKL...

Istället för satsningar på lärarna, motarbetas de istället av de ledande socialdemokraterna. Kommunstyrelsens ordförande prioriterar ner skolan när det gäller resurstilldelning, vilket innebär anställningsstopp, inköpsstopp och svårigheter för elever att få det individuella stöd skollagen ger en ovillkorlig rätt till. Och i gårdagens Nerikes Allehanda anklagar skolkommunalrådet lärarna(!) för att svartmåla skolan.

Snacka om att politiken inte hänger ihop!!!

Problemet för socialdemokratin idag är sannolikt att de inte längre är ett parti, sammanhållet av en ideologi. Partiet har under lång tid förvandlats till en maktstruktur och från en maktstruktur till en (negativ)kampanjmaskin. Det handlar helt enkelt om att skapa rätt kampanjer för att vinna valen, men vad man sedan ska göra med makten är mindre viktigt. Och de som tycker sig veta vad de vill med makten (partiets socialistiska vänster) får inte sitta med kring köttgrytorna...

Media: DN

Inga kommentarer: