Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-04-02

Utan ledning

Jag läser i lokalmedia om problemen med elithallen i Hjärstaskogen. Nu ska man ut och kolla av marknaden med privata aktörer för att se om den går att bygga. Kritiken mot placeringen i den skyddsvärda skogen mellan Nya Hjärsta och Vivalla är hård. Och svaren på de problem som elithallen kommer att orsaka är få. Parkeringar, trafik, natur, boendemiljö... - det finns inga svar och de som ges är ibland märkliga.

Som den om träden som ska huggas i skogen. Där lovar socialdemokraterna att de ska ersättas. Det är rätt (o)roligt egentligen hur politiker tror sig kunna lura människor. För hur ska man kunna ersätta en skog som man huggit ner och byggt? Var ska träden planteras? På gatorna? På taket på elithallen? Nån annan stans runt staden??? Och vad har löftet om nya träd (som bl.a. Lena Baastad och Björn Sundin lovat Nya Hjärstaborna i ett flygblad) då för betydelse? Ingenting! Det är ett meningslöst löfte som har till enda syfte att vilseföra.

Problemen med elithallen visar med all önskvärd tydlighet på problemen för den nuvarande kommunledningen. Den är fantastisk på att styra media och skapa mediala utspel. Men den saknar total kompetens att leda en kommun. Och det är nog inte ens det den vill. Det viktiga är att ha makten, inte att använda den. Det viktiga är att se till så man kommer rätt ut i de utspel man gör, inte vart kommunen är på väg.

Låt mig ta tre konkreta aktuella exempel på hur denna kommun saknar ledning:

1)
Idag fick vi information om budgetförutsättningarna för de kommande åren. Det ser inte så bra ut. Resultatet i år beräknas bli 80 miljoner fast det behövs 130 miljoner för att klara av investeringarna. Kommunkoncernen lånar 2,5 miljarder, varav 1,4 miljarder är för kommunal verksamhet. Det är en ökning från nära noll (0) kronor när Lena Baastad tog över 2010, till nästan 2 miljarder när hon får sluta som kommunstyrelseordförande efter valförlusten 2014. Lena Baastad har under sin tid satt varje örebroare i skuld till bankirerna med 15.000:- kronor. Du, och du och du och du och du har en skuld på 15.000:- kronor som du inte beslutat över. Dina barn och barnbarn har det. Dina föräldrar och farföräldrar likaså.

De kommande åren riskerar kommunen mångmiljonunderskott. Vidlyftiga löften ställs ut, men resurserna saknas. Besparingsbehovet för 2014 kan mellan tummen och pekfingret beräknas till minst 150 miljoner kronor, men då har inte löften om exempelvis heltider kunnat uppfyllas. Inte heller investeringar i elithallar, vindkraft, järnvägar eller andra s-löften...

Lena Baastad och hennes kommunalrådskollegor har inte koll på ekonomin. Kommunen saknar ledning, vet inte vart den ska. Men de styr ju, och kommer rätt ut medialt med sina satsningar på än det ena, än det andra...

2)
Idag besökte jag IUC (Ideellt Utvecklings Center) för att lyssna till ett antal föreningar inom det sociala området. Bilden de gav stämmer väl överens med de flesta andra föreningar jag träffar.

När Folkpartiet styrde hade vi en klar bild av vart vi ville med samverkan med det civila samhället. Vi skapade dialogmöten, vi sökte kontaktvägar, vi var närvarande och tillgängliga och vi respekterade det civila samhällets egenart.

Nu får vi höra om en kommunledning som inte finns, som inte tar kontakt, som inte för dialog utan som envägsinformerar, som förnekar det civila samhället dess egenart och som på ett överhetssätt vet bäst om allt.

Det är Lennart Bondeson som är ansvarig för civilsamhället. Men inte heller han eller hans kommunlarådskollegor har någon koll på vart han vill med jobbet. Istället handlar det om att komma rätt ut medialt. Det är bilden av politiken, inte den förda politiken i sig, som är viktig...

3)
Jag lyssnade med intresse till en jämställdhetsdebatt på kommunfullmäktige i mars. Om hur kommunledningen nu hanterar, eller ickehanterar, jämställdhetsfrågorna. Det verkar som om den enda jämställdhetssatsningen idag handlar om ovillkorlig rätt till heltid (ofinansierad...). Allt annat har glömts. När radio Örebro vill att Björn Sundin ska debattera frågan i radion är han plötsligt inte intresserad av media. Och skälet är självklart - han skulle ju inte komma rätt ut medialt.

Men jämställdhet är mer än heltider. Jämställdhet för kommunen borde i första hand handla om det som kallas jämställdhetsintegrering, eller hur kommunen möter sina medborgare med en service som är oberoende av könet på den som behöver servicen. Men där verkar det idag inte ens finnas en politiker i kommunledningen som vet hur ordet uttalas...

Och även när det gäller jämställdheten i den egna organisationen, där arbetstider är ett exempel, men inte det enda, finns idag ingen ledning. Vad vill Örebro kommun med sitt jämställdhetsarbete? Ingen vet idag, eftersom det inte finns någon som leder arbetet, ingen som pekar ut vägen, ingen som tar ansvar.

Jag kunde fortsätta i oändlighet. Vad vill sossarna med skolan? Vad vill de med äldreomsorgen? Vad vill de med förskolan? Vad vill de med valfriheten? Vad vill de överhuvudtaget?

Det är skillnad på att leda och att styra en kommun. Det är ännu större skillnad på att leda en kommun och att sitta i en kommunledning. Dagens majoritet sitter i en kommunledning. Men de vare sig styr eller leder. Det finns inga strategier. Det finns ingen struktur. Det finns ingen som visar vart man vill. Det finns ingen som tar något ansvar.

Men det spelar ju inte så stor roll. Bara man kommer rätt ut i media....

Media: NA, SR

Inga kommentarer: