Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-04-03

IKEA i Marieberg

Idag kan vi läsa om fastighetsägarnas ilska över kommunledningens agerande när det gäller IKEA-etableringen. Det finns skäl att kommentera det.

Folkpartiet har inte varit emot IKEA-etableringen i norra Marieberg. Vi tycker att det är viktigt att IKEA ges möjlighet att vidareutveckla sin verksamhet i Örebro.

Men vi inser samtidigt att etableringen inte är oproblematisk. Ytterligare en stor extern handelsetablering riskerar handeln i Örebro centrum. Vi kan se från andra orter hur illa det är när en stads centrum blir alltför utarmat. En stads centrum måste vara levande för att inte bli socialt utsatt. Det måste finnas ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer, kultur och nöje, där människor rör sig och finns.

En extern handelsetablering är också en risk för ett samhälle med allt fler riktigt gamla personer. Socialdemokraternas ICA Maxi-etablering i Sörby riskerar att slå ut flera andra lokala butiker. Det innebär längre resavstånd för fler. För de äldre kan det innebära betydligt försämrad livskvalitet.

Kommunen måste vara medveten om detta när man planerar staden. Framtidens stad måste klara av att hantera integration, inte bara mellan människor med olika ursprung utan även mellan människor med olika ålder.

Därför är det viktigt att allt gått rätt till när det gäller IKEAs etablering. Värderingen måste vara rätt. De kostnader som kommunen tar för infrastruktur får inte innebära otillåtet stöd till en enskild näringsidkare. Hittills har inget som kommunledningen redovisat pekat mot något annat.

Men det är uppenbart att kommunikationen mellan kommunledningen, mellan Lena Baastad och Lennart Bondeson å ena sidan, och fastighetsägarna å den andra klickar. Det är inte första gången. Och läser man brevet från fastighetsägarnas advokat ser man något annat också. En kommunledning som försöker smita från ansvar genom att inte ta kontakt. Det är uppenbart att fastighetsägarna inte upplever att Baastad och Bondeson vill prata med dem.

(Det är inte heller så märkligt. I alla fall där det krävs politiskt ansvar för svåra beslut så backar Baastad och Bondeson. Då är det tystnad som gäller. Det fungerar mot media. Men knappast mot andra parter...)

Detta är märkligt. Lennart Bondeson har som uppdrag att hantera frågan kring södra Marieberg. Han har någon form av fullmakt från sossarna att hitta en lösning på problemen för södra Marieberg. Man kan fråga sig varför, och hur?

Antingen har man en fungerande marknadsekonomi. Då får fastighetsägare ta ansvar för sina investeringar. Det spelar mindre roll om fastigheten är i Örebro centrum eller i södra Marieberg. När handelsmönster ändras, finns både vinnare och förlorare. Det är en del av marknadens funktion. I det spelet ska inte politiker blanda sig.

Men om politikerna börjar ge löften, till exempel om att hålla fastighetsägare skadeslösa när kommunen agerar, börjar man samtidigt marschen mot avgrunden. Frågan är vilka löften Baastad och Bondeson har gett, och vilka de har svikit? Är det därför de är så tysta och låtsas som om det regnar när nu fastighetsägarna vill att de agerar?

Baastad och Bondeson har en problematisk inställning till företag och företagande. De startar kommunala bolag på löpande band, bolag som konkurrerar med de privata. Samtidigt agerar de som om kommunen skulle ha pengar för att hantera marknadens funktioner. Det är lika dåligt idag som när sossarna försökte rädda varven på 1970-talet.

Och det är skrämmande om Baastad och Bondeson är beredda att ta ännu mer pengar från skolan och äldreomsorgen för att kasta i alla de svarta hål som deras näringspolitik gräver.

I går skrev jag en blogg om en kommun som saknar ledning. Idag visar den själv än en gång hur ledningslös den är.

Media: SR Örebro

Inga kommentarer: