Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-11-14

Förtur

Såväl Nerikes Allehanda som Radio Örebro berättar om universitetets begäran om förtur i tomtkön för en nyckelperson för universitetet och den nya läkarutbildningen. Jag uttalar mig i båda media om det rätta i att ge förtur.

Min mening är dessutom att det i många fall är för svårt att få förtur i tomtkön i Örebro. Varför? Är det inte bara eliten som gynnas på de vanliga örebroarnas bekostnad? Om man reagerar med magen är det så. Men som politiker och ledare för ett Örebro i utveckling kan man inte göra det. Frågan är nämligen mer komplicerad än så.

Örebro växer, förändras och utvecklas som aldrig förr. Koalitionen som lett Örebro de senaste fyra åren har skapat enormt goda förutsättningar för Örebro och örebroarna. Tusentals nya örebroare flyttar hit för att Örebro blivit så bra. Företag växer i en utsträckning som tidigare inte skådats. Arbetslösheten minskar kraftigt. Ekonomin är urstark och skapar förutsättningar för ännu mer utveckling, fler och bättre jobb och ännu bättre välfärd.

Men utvecklingen kommer inte av sig själv. Kommunledningens strategiska arbete med förändring och utveckling spelar en viktig roll. Vårt samarbete med universitetet är unikt. Vårt arbete med nyföretagande och växande företag spelar roll. Det är i det sammanhanget ett arbete med att skapa bättre förtursregler måste sättas in.

Under de senaste fyra åren har jag rätt många gånger fått samtal från företagare och från universitetet som visar på problemen med att rekrytera toppkompetens till Örebro. Ibland flyttar dessa toppkrafter till det socialdemokratiskt styrda Kumla, med som det verkar betydligt generösare regler. Men oftare blir de kvar i Stockholmsområdet.

Det innebär att Örebro riskerar att tappa toppkompetens. Utvecklingen blir sämre för såväl företag, universitet som kommun. En sämre utveckling leder till färre jobb i framtiden. Med fler välavlönade i Örebro ökar handeln och skapar nya arbetstillfällen. Det gynnar alla örebroare men framförallt de som söker de enklare jobben inom handel och service. Fler toppkrafter inom universitet och företagande skapar bättre företags- och forskningsklimat och ger oss enorma möjligheter att utveckla staden, jobben och välfärden.

Alternativet, att som rätt många av de som skriver inlägg på na.se, att låtsas som om den enda rättvisan är att låta alla alltid stå i samma köer, innebär stagnation, sämre utveckling och på sikt färre jobb och sämre välfärd.

2 kommentarer:

HenricE sa...

Hej Staffan,

Jag måste säg att ditt uttalande om "enormt goda förutsättningar för Örebro och Örebroare" rimmar oerhört illa med hur vardagen ser ut för många av oss som måste förlita oss på den kommunala barnomsorgen för att kunna prestera på jobbet.

Underlåtenheten från kommunens sida att investera i fler förskolor och högre kvalitet i skolan (se Örebros statistik angående antalet högstadie-elever som ej är behöriga för gymnasiestudier) slår hårt mot de av oss som gör vårt bästa för att ställa upp på Alliansens arbetslinje. Just nu försöker man till exempel kasta ut 5-åringarna från Villekullas förskola och Petetrsbergs förskola på Norr och inhysa dem i mycket undermåliga och direkt olämplika lokaler på OP-skolans bibliotek respektive vattenskadade lokaler på Norrbyskolan. Och detta är inte unikt. Örebro kommun har flertalet gånger förlitat sig på den här typen av kortsiktiga lösningar under många år. Detta trots att man vet att efterfrågan på förskoleplatser är mycket hög.

Hur kan man med dem förutsättningarna motivera att Örebro är ett bra alternativ för den som vill flytta hit?

Läs mer om detta på nystartade www.brabarnomsorg.se som just nu fokuserar på att konstruktivt och nyanserat belysa bristerna i Örebro kommuns barnomsorgspolitik.

Anonym sa...

Jag känner inte igen mig i din beskrivning av Örebro, ni vill sälja ut ÖBO så att bara de med mycket pengar kan bo där man vill dvs centralt. Som det är nu kan även de med mindre pengar bo centralt pga ÖBO:s rättvisa kösystem. Med er politik så skulle segregationen öka ännu mera dvs socialgrupp 3 i förorterna och socialgrupp 1 i de centrala delarna. Arbetslösheten är väldigt hög även här i Örebro och jag har varit arbetslös i över ett år (trots en akademisk examen, har körkort, är frisk m.m.) men inte fått någon hjälp alls i stort sett från af, tyvärr.