Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-12-14

Minskande arbetslöshet i Örebro

Ännu fler siffror pekar på hur bra koalitionen och Folkpartiet i Örebro varit för örebroarna och Örebro kommun. Idag redovisas siffrorna för arbetslösheten i november. Arbetslösheten sjunker stadigt och de nya jobben blir bara fler.

I fjol var 7072 örebroare arbetslösa eller i åtgärder. Idag är siffran 6480. Det är en minskning med 600 personer, eller knappt 10 %. Arbetslösheten sjunker i alla grupper. För ungdomar, för utrikes födda. Speciellt intressant kan väl siffrorna för ungdomar vara. Örebro kommuns arbetsmarknadsenhet redovisar en siffra på 10,7%. Det är en hög siffra, men lång ifrån de 33% som oseriösa sossar och vänsterpartister brukar dra till med. Det är också intressant att se att skillnaden mellan riket och Örebro är till Örebros fördel. 10,9 av ungdomarna i Sverige är arbetslösa eller i åtgärder. Också det en hög siffra, men långt ifrån den tredjedel som oseriösa sossar och vänsterpartister brukar skarva ihop.

Antalet varsel ligger idag på en normalt låg nivå. Antalet lediga arbeten ökar och är snart i nivå med 2008. Det går helt enkelt bra för Örebro.

Detta är bara en bekräftelse på hur bra vi skött vårt åtagande. Inom snart sagt alla områden är Örebro idag en bättre plats för att leva, bo, arbeta, studera, besöka än vad den var när sossarna hade makten. När koalitionen ersatte sossarna förändrade vi i grunden vad Örebro stod för. Jag vet nu väldigt många tjänstemän som är oroade för att detta styra, i så många fall kännetecknat av detaljstyrning, hierarkiska maktstrukturer byggda på rädsla, oförmåga att skapa strukturer och strategier, inkompetens inom ekonomi och ledning nu kommer att komma tillbaka. Jag delar den rädslan. Sossarna skapade en egenproducerad arbetslöshet genom slösaktig och inkompetent styrning. Vi har genom den djupaste ekonomiska krisen i världen sedan världskriget, byggt en stabil grund för arbete och välfärd.

Förhoppningsvis ger Valprövningsnämnden örebroarna ytterligare en chans. Koalitionen vann faktiskt även det ordinarie valet. Nu måste örebroarna ges möjligheten att öka skillnaden mellan den utvecklande koalitionen och de stillastående vänsterpartierna med det fåtal röster som behövs för att vi ska ta två eller tre mandat till av sossarna. Med det betyg verkligheten gång efter annan ger oss, borde det vara en självklarhet. För vem vill ha tillbaka den kommun de lämnade efter sig, med dålig kvalitet och en ekonomi som oftast gick med underskott...

16 kommentarer:

Anonym sa...

Tydligen så är det rätt många!!!(som inte tror på dej) Är vi dumma i H.. ? vad tycker du? eller är vi så korkade att vi inte förstår bättre?

Staffan Werme sa...

Litar man på fakta så har vi klarat oss fantastiskt bra, och gjort fantastiskt mycket gott.

Litar man på sossarnas smutskastning blir ju saken en annan...

Anonym sa...

Det är för mycket arbetslösa i olika åtgärder- skulle du vilja arbeta heltid för bidragspengar? (kanske bara 5-7000 kr/mån) Ta bort "Jobb o Utvecklingsgarantin" Fas 3 och skapa riktiga anställningar istället. Det är lika dåligt som det var under 1990-talets olika amskurser/projekt.

Anonym sa...

Vart har du fått siffran 10% ungdomsarbetslöshet ifrån? Den är snarare 29%- otroligt höga siffror. Däremot så är ungdomsarbetslösheten i Norge kring 9-10% och Danmark 13%. Den är även lägre i övriga nordiska länder. Undra varför dem är mycket bättre än oss när det gäller att skapa riktiga jobb?

Anonym sa...

Det är väl inte så konstigt att ungdomsarbetslösheten sjunker! Unga Örebroare som inte får ett riktigt arbete här tvingas flytta till Norge, för där finns både jobb och lägenheter. Är det så vi ska lösa problemen här? Exportera dom till Norge så slipper ni ta ansvar?

Anonym sa...

Tycker politikerna verkar gilla läget med en väldigt hög arbetslöshet i Sverige, Örebro. Verkligheten är helt annorlunda mot vad du och andra politiker verkar tycka, tro. Ni kan bege er ut till verklighetens folk dvs dem som är arbetslösa på arbetsförmedlingen m.f.l. ställen och höra vad dem tycker om den dåliga arbetsmarknaden, leva på socialbidrag, bli utnyttjade i fas 3 projekt m.m.

Anonym sa...

Förhoppningsvis blir det omval och vänstern, socialdemokraterna får en klar majoritet så vi slipper mer utförsäljning av ÖBO m.m. dålig politik.

Anonym sa...

Gör något åt den höga arbetslösheten och sitt inte o tyck att det är bra med att över 13000 st personer är arbetslösa i Örebro län.

Staffan Werme sa...

Det är bara att läsa dagens NA. Koalitionen levererar. Örebro går som tåget, betydligt bättre nu än vad det gjorde när sossarna styrde. Vi kan aldrig vara nöjda med att människor har långvariga arbetslöshetsperioder, men det koalitionen gjort lägger en stark grund för en fortsatt jättebra utveckling för Örebro!

Anonym sa...

Över 13 000 st är arbetslösa i Örebro län- inget att vara nöjd över. Har ingen exakt siffra över Örebro kommun, men det är väl flera tusen bara i Örebro som är arbetslösa. Kan bara hoppas att det går så bra för Örebro och dess näringsliv som du påstår. Jag är själv arbetslös och är väldigt trött på att vara det.

Staffan Werme sa...

Men i länet är de flesta kommunerna styrda av sossarna. Där är det rejäla problem. I Örebro är det bättre. Det är trots det ca 6000 arbetslösa i Örebro, men hälften är i olika former av aktivitetsstödsprogram. Men ser man till utvecklingen går det bra för Örebro i jämförelse med likartade kommuner. Vi fick statistik för vecka 49 och då låg vi i mitten i all statistik. Ofta tidigare har vi legat sämre till.

Men får vi möjlighet att styra 4 år till så kommer vi att göra allt för att bli ännu bättre på att skapa förutsättningar för fler arbeten och bättre utbildning. Det kommer att hjälpa dig och de andra som saknar arbete, eller inte studerar.

Anonym sa...

Ok, samtidigt är det så att en del små kommuner i bergslagen m.f.l. platser är utflytttningsbygder för yngre personer, så man kan inte bara hänvisa till vilka som styr i en kommun. Tycker ändå att jag kan söka mera i vissa grannstäder/kommuner (t ex Norrköping, Västerås, Eskilstuna)än i Örebro, men det beror väl en del på vilken utbildning, erfarenhet man har. Tyvärr är det anställningsstopp i Örebro kommun, vilket inte gynnar mig i mitt jobbsökande.

Staffan Werme sa...

Så är det. Och de små orterna har skakigare arbetsmarknader. Men utflyttningen av unga kan kortsiktigt vara positivt för arbetslöshetssiffrorna för dem, och negativa för oss i Örebro. Men även små orter kan välja väg. Det visar inte minst alla dessa entreprenörorter i Småland.

Sen är det väl inte anställningsstopp i kommunen, men vi är restriktiva med att anställa nytt. Men inom förskolan exempelvis behövs hela tiden mer personal.

Anonym sa...

Tyvärr så försvinner mycket service m.m. från landsbygden så ingen vill satsa i sådana kommuner. Gnosjöandan har man hört talas om, vilket är bra, men det måste även vara en idé att satsa i en kommun där det finns möjligheter för folk att leva och bo- skapas ingen tillväxt. Alla arbetslösa kan inte heller skapa egna företag- inte så lätt och vem vill satsa i utflyttningsbygder- blir en ond spiral. Ungdomar som inte har ett fast jobb ligger kring 25-30% vilket är en skyhög arbetslöshetsiffra, och många har bara tillfäliga eller deltidsanställningar, studerar m.m. Att då vilja höja pensionsåldern och göra det ännu svårare för yngre att komma in på arbetsmarknaden låter väldigt konstigt. 70-80- talisterna är en förlorad generation, tyvärr. Sedan kan man satsa mer av skattepengarna på att t ex anställa mer personal i offentlig sektor, förvaltning än att anställa en massa jobbcoacher som inte kan skapa nya jobb eller coacha till icke existerande jobb. Jag har varit arbetslös ett tag så jag vet hur arbetsmarknaden ser ut (ofta 50-150 st sökanden/jobb och ofta 6-10 st på intervjuer till en plats), till skillnad mot många andra som bara tycker, tror. Har även erfarenhet av coacher etc under lång tid och de kan som sagt inte skapa nya jobb, så det har knappt gett något för min del (skattepengar kan satsas vettigare).

Anonym sa...

Man kan även satsa på fler utbildningar och utbildningsplatser på utbildningar som t ex af anordnar.

Anonym sa...

Man kan ta bort Jobb o Utvecklingsgarantin och införa riktiga anställningar istället. Klart att man utnyttjar möjligheten till gratis arbetskraft, tyvärr, men det visar vilken dålig människosyn man har.