Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-03-26

Om gator i Nya Hjärsta

I dagarna har Lena Baastad och Björn Sundin sänt ut ett brev till de boende i Nya Hjärsta. Något kryptiskt menar de att Hjärstaborna inte behöver oroa sig för några öppnade vägar mellan Nya Hjärsta och Vivalla. Det finns inga planer. I vart fall inte just nu. Och om det blir några planer så kommer en öppning av vägarna att föregås av en bred dialog.

Är det någon mer än jag som får Tage Danielssons monolog om kärnkraften i örat?

Timingen av brevet är väl inte den bästa. För idag kan vi läsa att Björn Sundin är villig att satsa upp emot 80 miljoner av skattebetalarnas pengar på att lösa trafiken för den nya elithallen i Hjärstaskogen. Nej - så står det inte. Han är villig att satsa upp emot 80 miljoner på att lösa hela trafiksituationen för Boglundsängen/Vivalla. Och hans beräkning är att det bara är 3,5 miljoner som beror på elithallen.

Ja, ja. Jag säger som Mark Twain: Det finns lögn, förb.. lögn och statistik. Att ens bry sig om att hitta på en siffra för hur mycket av en investering som beror på den nya elithallen i Hjärstaskogen visar hur illa Sundin och Baastad är ute i frågan.

Diskussionen om behov av nya trafiklösningar kom sedan Länsstyrelsen i Örebro påpekat att de inte skulle godkänna elithallen om inte kommunen löste trafiken. Därför, och enbart därför, har utredningen gjorts just nu.

För att dribbla bort korten, har Sundin begärt en större utredning, en som tar med alla investeringar i en oviss framtid för hela området. Och vips, så kan man trolla bort massor av miljoner från elithallen och lägga det på framtida byggnationer som kanske kommer. Men till dess denna ovissa framtid är här, kommer kraven från länsstyrelsen att ligga fast. Och det innebär att varenda krona som investeras i nya gator och vägar, beror på elithallen i Hjärstaskogen.

Att påstå något annat är bara att slå röda dunster i ögonen på folk.

Men det finns massor av problem som Björn Sundin och Lena Baastad ännu inte rett ut. Ett av dessa är var alla bilar ska parkera. Läs i na.se idag i kommentatorsfältet. Där beskriver Sundin själv elithallens funktion så här: "Men hallen är till för fotbollen i hela regionen och kommer dessutom att locka fler att besöka Örebro".

Och det är just detta som varit huvudskälet till eltihallen hela tiden. Det handlar om någon märklig syn att om man bygger en elithall just där, så ska de som kommer dit och spelar eller tittar på fotboll, lyfta Vivallaborna ur deras utanförskap. Helt obegripligt för mig. De enda som kan lyfta Vivalla ur utanförskapet är Vivallaborna själva. Och då kräver det att vi litar på dem. Men det gör vare sig Sundin eller Baastad. De olitar på Vivallaborna så till den milda grad att de inte ens vill jobba med de befintliga fotbollföreningarna, utan istället startar en ny kommunal fotbollförening och ger den hundratusentals kronor om året i stöd.

Tillbaka till spåret, eller till parkeringarna. I utredningen som ligger till grund för bygget av elithallen beskrivs att det fattas upp emot 250 parkeringsplatser vid större evenemang. Ändå räknar man med att de flesta ska ta sig till elithallen med buss eller cykel. Men om Björn Sundin får rätt - om elithallen trots allt byggs och om den fylls av evenemang med elitlag från halva Sverige - är det någon som då tror att de kommer att cykla till hallen? Knappast.

Istället handlar det om att det kommer att fattas ytterligare hundratals med parkeringsplatser. Och här kommer gatorna i Nya Hjärsta in igen.

Jag kan inte förstå hur Lena Baastad och Björn Sundin kan skicka ut ett material med vägar som utpekats som möjliga att öppna, och sedan påstå att det inte finns några sådana planer. Varför är vägarna med från början då? Det enklaste hade väl varit att inte rita ut några vägar just där. Då hade allt varit lugnt. Skördevägen och Slättvägen hade fortsatt att sluta i grönområden.

Men så gjorde man inte. Och det finns skäl för det. Skälet stavas fortfarande: "Elithallen".

Om den trots allt byggs, men jag lovar att stoppa bygget om det går efter en valvinst och en ny majoritet 2014, kommer trafiken till hallen och bristen på parkeringsplatser att tvinga fram öppningar av de vägar som Baastad och Sundin nu säger att det inte finns några planer för. De vet det. Och det är just därför deras brev fortsätter att öppna dörrarna för att öppna Skördevägen och Slättvägen ut mot Vivallaringen. För dem är elithallen viktigare än tryggheten för barnen i Nya Hjärsta. Det är OK att göra den prioriteringen. Men då ska de våga stå för den också.

I går visade vi på ett annat Örebro, med andra möjligheter. Med en idrott byggd på idrottsrörelsens önskningar och tillsammans med alla de föreningar som jobbar med tusentals unga idrottare. Vår plan visar att det finns andra sätt att bygga Örebro. Vår plan visar att det finns andra sätt att styra Örebro Vår plan visar att det finns alla möjligheter att lyssna till Örebro och örebroarna.

Det är bara ett drygt år kvar till valet. Och redan nu ställer jag ut två tydliga vallöften:

När Folkpartiet är med och styr Örebro, skrotas alla planer på att öppna Skördevägen och Slättvägen för genomfartstrafik!

När Folkpartiet är med och styr Örebro, skrotas alla planer på en elithall i Hjärstaskogen.

Tydligt. Klart. Uppföljningsbart.

Media: NA

Inga kommentarer: