Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-02-28

Fågelvirus - eller Så skapar man en nyhet

92 människor har dött av att ha blivit infekterade av fågelviruset H5N1 de senaste åren över hela jorden. Det är ungefär lika många som dör i trafiken i Sverige på ett par månader. Det är betydligt färre än de hundratals som dör varje år i Europa av salmonella. Det är promille av vad som dör varje år i världen efter att ha infekterats av HIV, malaria eller andra tredjevärlden-sjukdomar. Det är inte ens mätbart i förhållande till de barn som dör varje år av att sakna rent vatten, tillräckligt med mat och grundläggande sjukvård.

Fågelviruset lär ha funnits i denna form i tiotalet år utan att ha lyckats mutera till en form som smittar mellan människor, eller direkt mellan fågel - människa. Så varför denna uppståndelse?

Vem tjänar på att människor blir panikslagna för något som inte finns? Vilka nyheter behöver vi för att känna oss lagom otrygga? Varför dessa krav på ständigt nya yttre fiender?

Kanske kommer det en pandemi så småningom, en världssjukdom som kommer att döda miljontals människor. Visst gäller det att ha beredskap för när detta kommer att inträffa. Men politiker världen över borde kanske lägga mer energi på att bekämpa de orättvisor som redan idag dödar miljontals varje år, och mindre på det som kanske, kanske kommer att hända.

1 kommentar:

Yngve Bengtson sa...

Vem tjänar på att människor blir panikslagna för något som inte finns? Men politiker världen över borde kanske lägga mer energi på att bekämpa de orättvisor som redan idag dödar miljontals varje år... Dessa meningar pekar på ett problem med kommunikation. Det politiker gör, rapporteras inte alltid. Massmedia bestämmer vilken information jag skall ha och vilken jag inte skall ha. EU:s Vitbok om kommunikationspolitik tar upp detta. Margot Wallström har fått skrämda journalister att skrika högt när de ser sitt nyhetsmonopol naggat i kanten. Men nu tillhör rätten att yttra sig dig och mig också, inte bara media. Den här bloggen är ett exempel på detta.