Idag fattade kommunfullmäktige ett beslut om att förändra hela Sörbyängen. Genom ett så kallat "reservationsavtal" har socialdemokraterna i Örebro beslutat att sälja en stor del av en kommunägd fastighet till ett bolag. Detta bolag ska, enligt de skisser som finns, bygga två mycket stora byggnader på de nybildade fastigheterna.
Det ansvariga kommunalrådet, Björn Sundin, socialdemokrat, motiverade detta med att bolaget inte fanns i Örebro och att man därför sålde mycket mark på ett ställe. Annars hade bolaget sannolikt fått köpa flera mindre fastigheter på fler olika platser i Örebro.
Från Folkpartihåll reserverade vi oss mot detta och begärde att kommunstyrelsen skulle se över försäljningen. Vi tyckte att det vore bättre att det blev fler, mindre fastigheter, där husen skulle kunna se olika ut och ha olika upplåtelseformer.
När man bygger en stad behöver man fundera över hur man bygger staden och för vem man bygger. Örebro har en historik av att man byggt en stad av delar, inte en hel stad. Det har bland annat inneburit att Örebro är en av de mest segregerade städerna i sin storlek i Sverige. Man har byggt stora områden med likartade bostäder. Alla de bostadsområdena har samma sorts hus som ser likadana ut. Och det är en starkt medverkande del till segregation och utanförskap.
Nu riskerar socialdemokraterna i Örebro att skapa nya sådana områden. Idag är det inga risker med en sådan utveckling. Men det var ingen som räknade med det i de områden som byggdes på 1960- och 1970-talen heller.
Vad bygger en god stad? Det är en svår fråga att svara på. Men mångfald och variation både vad gäller hur husen ser ut och deras funktion är viktig.
I ett sådant läge förhandlar Björn Sundin och socialdemokraterna med en fastighetsägare och gör ett upplägg som går på tvärs mot det som vi tidigare varit överens om. Ingen mångfald. Ingen variation. Stora, ensartade hus som låser och stänger såväl område som gatumark. Men i norrcity är det en annan politik som gäller...
Örebro växer. Det är fantastiskt. Ett växande Örebro är en förutsättning för ett mer attraktivt Örebro. Men hela tiden då vi växer måste vi bära med oss för vem staden är. För oss i Folkpartiet är det självklart att vi ska bygga Örebro för örebroarna, både de som finns idag och de nya som flyttar in.
På 1960-talet ville socialdemokraterna bygga bort det gamla Sverige och bygga det nya folkhemmet. Vi ser resultaten av det arbetet idag. Utanförskap. Segregation. Sociala problem. Fokus låg inte på människan utan på byggbolagens möjligheter att bygga snabbt, effektivt och ekonomiskt. Nu håller de på att göra samma misstag igen.
Media: NA, SR Örebro
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar