Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2012-01-19

Ständigt denne Juholt, men...


För oss som är politiskt aktiva, och för de som har politisk granskning som jobb, är frågan om Håkan Juholts varande och inte varande den heta potatisen idag. Kommer Verkställande Utskottet att kräva hans avgång? Kommer han att vägra att avgå? Kommer istället ett möte i morgon, eller nästa vecka, eller nån annan dag att bli hans sista? Vilka ”tunga” socialdemokrater har idag övergivit honom?

Detta spel om makten i Sveriges före detta statsbärande parti är möjligtvis en intressant historia för oss politiker och de politiska journalisterna. Men i vart fall jag upplever en annan känsla för spelet hos de vänner jag har utanför politiken. Det handlar mer om trötthet, om att inte bry sig, om att vända ryggen till ett parti och till politik i allmänhet. Och det handlar om att socialdemokratin inte längre är en intressant politisk kraft i Sverige längre.

För detta får Håkan Juholt ta skulden. Och det är väl en del av ledarskapet. Men jag har sagt det förr och säger det igen; socialdemokratins kris är betydligt större än Håkan Juholt. Juholt är vald därför att han är den han är och att han upplevdes vara den som bäst kunde ”återförnya” partiets politik.

Men vad är denna återförnyelse? Vilket utrymme finns det för ett parti som haft makten som ideologi? Vilken politik återstår för en socialdemokrati som inte längre tror på socialismen? Vilken partiledare kan leda ett parti utan framtid?

Åter: Socialdemokraternas kris är betydligt större än Håkan Juholts. Hans lägenhetsaffärer är ett självklart black om foten och skulle i andra partier säkerligen lett till en snabbare avgång. Men den osäkerhet, som exempelvis den om stabilitetspakten här senast, som blir en del av hans felaktiga hantering av politiken, är egentligen bara ett symptom för socialdemokratins kris. Är man EU-vän eller EU-skeptiker? Står man för en öppen internationalism, eller är fackets ofta rätt nationalistiska politik också partiets?

På samma sätt är det på nästan alla andra politikområden:
  • Är man för eller emot sänkta eller höjda skatter?
  • Är man för eller emot alternativ inom skola, vård och omsorg?
  • Är man för eller emot en större eller mindre offentlig sektor?
  • Är man för eller emot civilsamhället?
  • Är man för eller emot tuffare tag inom polis och rättsväsende?
  • Är man för eller emot tuffa miljökrav och naturvård?


Och så vidare. Och Folkhemmet är dött…

Om man har det med sig i bagaget är väl frågan mer: Vem (förutom då Håkan Juholt) vill styra ett sådant parti? Socialdemokratins kris är betydligt större än Håkan Juholt!

Sen en avslutande reflektion kring Håkan Juholt:

Hur orkar karln? Är det rimligt att en människa ska kunna bära den press han fått stå ut med nu i ett halvt år? Hur är man skapt om man kan gå igenom dessa kärr av misstroende, baktalande och ränksmidande som verkar pågå i och i närheten av partiet utan att påverkas? Hur klarar han av det utan att brytas ner? Mot vems axel gråter han när kamerornas ljus slocknat?


Media: NA, DN1, DN2, SVD1, SVD2, SR1, SVT1, SVT2, TV4-1, TV4-2

Inga kommentarer: