Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-04-20

Kortbombning

Hyresgästföreningen skickar kort till olika kommunala företrädare. Skälet är att det finns ett förslag från ÖBOs styrelse att sälja 1000 av bolagets lägenheter för att klara av att investera i 2000 nya och renovera de gamla. Bolaget vill för första gången på mycket länge ta ett krafttag mot den segregation tidigare socialdemokratiska kommunledningar byggt in i staden.

Mot detta protesterar Hyresgästföreningen. Det har man all rätt till, även om jag kan undra om Hyresgästföreningen representerar enbart hyresgäster i ÖBO... Men sättet man gör det på kan man fundera över.

Idag fick jag sju kort från "protesterande hyresgäster". Det var uppenbart att tre av de sju var skrivna av samma hand. Ytterligare två var misstänkt lika varandra. Inga av korten var undertecknade.

Andra partiföreträdare har fått kort som varit undertecknade, men där det varit uppenbart att namnteckningen inte stämt. Ett felstavat namn på en äldre invandrare - kan han inte skriva sitt eget namn, eller har någon annan använt hans (felstavade) namn? Med eller utan hans godkännande? Är det ett enda misstag, eller är det ett system?

På korten finns också information som man måste fundera över. En del hävdar att de måste flytta på grund av försäljningen. Andra att de nu ska få kraftiga hyreshöjningar. Vem sprider den desinformationen? Är det Hyresgästföreningens representanter? Är det medvetet, med ledningens goda vilja? Eller kan kampanjen misstolkas? Vems är då ansvaret för att många människor oroas i onödan? Tar Hyresgästföreningens styrelse och ledning det ansvaret? Tar socialdemokraterna (som ju är en annan gren av samma socialistiska träd som Hyresgästföreningen) något ansvar? Ännu har vi inte sett något sådant. Snarare tvärsom.

Örebro har många utmaningar. Integrationen är en av de största. 50 år av socialdemokratisk politik har skapat en situation i Örebro där segregationen är fastcementerad. Denna betongpolitik har skapats trots (eller kanske tack vare) det enorma kommunalägda bostadsbolaget, och dess bindningar till såväl socialdemokrati och Hyresgästförening. Nu vill vi bryta denna segregation, skapa nya möjligheter för fler människor att bli delaktiga i en bättre framtid. Till detta säger såväl Hyresgästförening som socialdemokraterna nej. Det är illa.

Socialdemokraterna i Örebro är också mer dogmatiskt socialistiska än sina partivänner i andra kommuner. I Gävle säljer (s) delar av allmännyttan, i Eskilstuna likaså. Men i Örebro blir överorden enorma.

Jag tror att Örebro och örebroarna behöver en bra allmännytta, som tar allmännyttans ansvar. Men jag tror också på att Örebro och örebroarna behöver en mycket mer flexibel och förändringsbenägen bostadsmarknad, där individer kan förändra sitt boende inom de bostadsområden de vill bo i. Fler bostadsrätter i de stora bostadsområdena. Olika typer av hyresrätter i samma områden. Fler villor i eller nära dessa bostadsområden. I detta arbete har ÖBO en viktig uppgift, en uppgift som kommer att kräva både nybyggnation, ombyggnation och försäljningar.

Hyresgästföreningens och socialdemokraternas stoppolitik cementerar utanförskapet i Örebro än mer.

14 kommentarer:

Jesper sa...

Vad hyresgästföreningen gör vet jag inte och kan inte svara för.

Men jag vet något annat! Syftet med försäljningen är att skapa variation i boendeformerna i berörda stadsdelar, vilket uttalats av de flesta politiker som är positiva till försäljningen. Men nu är alla bostäder här billiga hyreslägenheter. Variation måste med nödvändighet innebära avsteg från den typen av boenden, för annars blir det ju inte någon variation.

Så långt kan man komma med enkel logik och era egna uttalanden. Desinformationen är det alltså ni själva som sprider. :)

Det enda frågetecknet är om det är lägenheterna som säljs, eller de som blir kvar, som ska bli föremål för "variation".

Min gissning är att det blir de som säljs, som en del av överenskommelsen. På så vis slipper ju Öbo och kommunen den krångliga ansvarsdebatten när och om folk tvingas flytta för att det blev för dyrt att bo kvar. Men det går förstås inte att sluta sig till i absoluta termer, utan bara ta för sannolikt.

Fredrik sa...

Vet inte hur många hyresgästmöten du varit på den senaste tiden Staffan? Men många hyresgäster är rätt upprörda över att man ev. får en ny fastighetsägare efter sommaren. Har du själv några andra erfarenheter efter att ha träffat berörda hyresgäster så vore det interssant att ta del av dessa.
/fredrik

Anonym sa...

Oj, ska det säljas 1000 fastigheter? Har Öbo så många fastigheter? Och bygga 2000 nya? Det måste innebära enormt många nya lägenheter.
/Undrande som inte är från Örebro och inte hängt med i debatten

Kenny & Daniel sa...

Staffan några tips

1) Undvik onödiga slarvfel som att skriva ut fastigheter istället för lägenheter. Fradgan i din mungipa skymmer inte dina ögon så du kan se hur dumt det blir när du sitter och tokskriver.

2) Ta en Komvux kurs i företagsekonomi, sista ansökningstillfället är 10 maj. När du förstår grundläggande företagsekonomi att om man köper något så måste man sälja det dyrare för att gör en vinst (du vet sådant företag gillar, och är lagbundna, att göra) så kan du kanske förstå oron att hyrorna kommer att öka.

3) Kasta inte sten i glashus du själv byggt. Du pratar om att minska segregationen men du förespråkar att göra det genom auktoritet som kommer från ett företag.

Protesterna som föregått försäljningen kommer från en bredare grupp av medborgare. Du har själv valt att inte förespråka att vänta ett ynka val (några få månader) innan kommunen tar beslutet om försäljningen. Är du övertygad om att det är så få personen som är mot detta (som du njuter av att håna i din blogg) borde ju inte debatten i ett val skada din och ditt partis opinion. Får ni en ny majoritet har ni trots allt medborgarnas godkännande och har förankrat processen i en mer integrerande demokratisk ordning.

4) Förakta inte medborgare som hör av sig till dig även om det är några få, de är anonyma och det är på förtryckta kort. De har åsikter, känslor och engagemang. Visa dem respekt, misstänkliggör dem inte och om du tänker kalla någon eller några lögnare presentera bevis. Du innehar för fanimej ett jävla politiskt förtroendepost och måste uppträda lite mer professionellt när du som person hela dagen och alltid på alla forum faktiskt representerar både kommunen och ditt parti samt eran koalition.

5) Sätt dig på cykeln och trampa upp till universitetet och hämta ut de utmärkta c och d uppsatserna som gjorts om både markbacken projektet (som är ett mycket lyckat sätt att blanda upplåtelseformer) och försäljningen i baronbacken (som inte alls ledde till någon minskad segregation men däremot högre hyror). Du vill kämpa för en mer uppblandad stad med flera olika boendeformer så gör det då vetenskapligt och sakligt.

6) Påstå inte att ÖBO har dålig ekonomi då bolaget går med vinst, och har gjort så i decennier, och lämnar över miljoner varje år till sina ägare. ÖBO har belåningsbara tillgångar i form av fastigheter för MILJARDER, något som kan användas för investeringar (och vettigt styrda Aktiebolag skulle använda för investeringar).

7) Erkänn att du har en politisk övertygelse om att kommunen inte ska äga bolag och argumentera utifrån detta. Det ger en bättre debatt att diskutera moraliteten i ägande än att försöka fäktas mot dina väderkvarnar till halv argument där du blandar förakt för socialdemokrati med medborgarförakt i en röra av obevisade påståenden.

Anonym sa...

Det är svårt att se skillnad på hyresgätföreningen och socialdemokraterna. Samma oseriösa påståenden som oftast saknar substans, bara för att komma åt makten. Hyresgästföreningen skulle ju kunna överraska genom att kritisera de kommuner som har högst hyror, dvs de sossestyrda.

Kenny sa...

Förvirrat där anonym.

Du pratar om oseriösa påståenden men du vill inte presentera några bevis utan bara haspla ut dig egna påståenden. Som inte heller debatten kring ÖBO utförsäljningen handlar om. Så om du påstår att HSGF inte kritiserar socialdemokratiska kommuner (någonsin?) så presentera någon form av bevis.

Staffan behöver fortfarande specificera sin kritik av medborgares vykort, som sänts till honom, med argument som är uppbackade av någon form av verifierbar fakta. Anonym kan antagligen slingra runt på internet och hata socialdemokrater bäst den vill.

Blomstertanten sa...

Skrämmande när kommunstyrelsens ordförande nedlåter sig till att misstänkliggöra hyresgästföreningen och kommer med antydningar om fusk istället för att föra en saklig debatt.
Hyresgästföreningen företräder sina medlemmar, vare sig de bor i allmännyttan eller hos privata värdar.
Att människor som bor i dessa fastigheter oroas beror INTE på Hyresgästföreningen, utan det ansvaret får allt kommunledningen och ÖBOs styrelse ta på sig!

Anonym sa...

Sitta och skriva om fusk. Det är väl sånt moderaterna hålls med?? Är inte aktiv i politiken, Enda jobb är ju politiker där man kan ljuga och sen säga "Det har jag inte sagt"....Ni kör över oss som sitter i dessa lägenheter som ska säljas. Sitter du själv i en av dem eller troligen inte...Flyttade till Örebro för 6 år sen, men nu finns planen att flytta härifrån..

Anonym sa...

http://hyrdigfri.wordpress.com/2010/04/22/kommunens-starke-man-och-hans-respekt-for-medborgarna/

Lotta sa...

Egentligen så är den största frågan - Hur tänker ni att segregeringen ska minska genom en försäljning ?
Det kan inte lösas genom en "enkel" försäljning där folk körs över fullständigt.
En annan sak - förringa inte oss "småfolk" vi är många och ganska starka.
Och tillsist - de anonyma de finns bland oss "småfolket" som NI överheten kanske trampat lite för mycket på genom er regerings anda men tro icke att någon av oss har en endaste tanke på att ge upp, vad som än görs mot oss så står vi starka tillsammans.

Örebroare sa...

http://politikern.wordpress.com/2010/04/23/respekt-for-oliktankande/

Klokt skrivet.

Staffan Werme sa...

Det är tyvärr uppenbart att ÖBOs storlek inte varit en garant för att minska segregationen. Örebro har under socialdemokratisk ledning blivit en av de mest segregerade städerna. Nu ger vi ÖBO i uppdrag att både bygga nytt och sälja, att renovera, rusta upp och förnya. Vi kommer att tillsammans med ÖBO och Örebroporten att skapa nya arbetsplatser i miljonprogramsområdena. Vi jobbar med förändrad samhällsplanering för att bryta upp de stora ensartade områdena.

Jag är övertygad om att beslutet om att sälja, bygga och förnya kommer att vara ett av de viktigaste i arbetet för bättre integration i Örebro.

Staffan Werme sa...

Det är tyvärr uppenbart att ÖBOs storlek inte varit en garant för att minska segregationen. Örebro har under socialdemokratisk ledning blivit en av de mest segregerade städerna. Nu ger vi ÖBO i uppdrag att både bygga nytt och sälja, att renovera, rusta upp och förnya. Vi kommer att tillsammans med ÖBO och Örebroporten att skapa nya arbetsplatser i miljonprogramsområdena. Vi jobbar med förändrad samhällsplanering för att bryta upp de stora ensartade områdena.

Jag är övertygad om att beslutet om att sälja, bygga och förnya kommer att vara ett av de viktigaste i arbetet för bättre integration i Örebro.

Karina sa...

Och var i planeringen finns segregationen i tillexempel Hjärsta, Adolfsberg eller Rynninge med?
Var och vilka arbetsplatser planerar ni i dessa segregerade områden?