Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-05-29

Steget eller steg ett?

Så har då socialdemokraterna och deras stödpartier satt ner foten. Estetklasserna flyttas från Risbergska till Karro. Frågan är om det är steget, eller steg ett.

Jessica Ekebring, ordförande i gymnasienämnden, svävar på orden när hon pratar om skolans framtid. Ibland blir det rent löjeväckande. Som följande citat från Radio Örebro:

"Man går mot skolorna i city, man vill gå i stan, det kan vi ju försöka motarbeta, men det är inte lätt. Man ser också att fler elever väljer skola snarare än program"

Det var knappt fyra år sedan söktrycket till Rudbecksskolan var så lågt att den borde lagts ner. Denna skola gick miljontals kronor back varje år, pengar som togs från de andra gymnasieskolorna och eleverna där. Då fanns inget söktryck till de centrala skolorna. Då var både Risbergska och Wadköping tillvalsskolor.

Men socialdemokraterna ville inte lägga ner Rudbecksskolan. De använde en opinion för en skola för att vinna ett val. De höll fullständigt tyst om konsekvenserna av deras löften. Men verkligheten kommer ikapp dem, gång efter gång efter gång.

Först lades WUC ner, helt utan konsekvensutredningar, helt utan kostnadskalkyler. De sårbaraste eleverna var de som fick sitta mest emellan. Men även viktiga program som omvårdnadsprogrammet fick dåliga förutsättningar. Men sossarna var tvungna för att klara sitt löfte till Rudbecksskolan.

Så beskrivningen av gymnasienämndens ordförande om söktryck, är mer en beskrivning om att eleverna väljer de skolor som kommunledningen satsar på, än något annat...

Nu står alltså Risbergska på tur.

Det populära estetprogrammet ska flyttas till Karro. En samordning är säkert rätt. Men varför på Karro? Karro har knappast ens de grundläggande kraven på lokaler för estetverksamheten. Och skolan kan inte heller utvidgas, om sossarnas förslag att ÖBO ska bygga sitt nya huvudkontor på den gamla fängelsetomten går igenom. Så då ska Karro åter hyra in sig på lokaler i centrala Örebro. Är det någon som tror att det blir billigt?

Men det finns en underliggande plan för Risbergska. Skisserna har redan ritats. Sundins ande svävar över byggnaderna. Rivningen ligger på lut.

Socialdemokraterna ville ända fram till valet 2006 öppna för byggnation av bostäder på hela Rosta Gärde. När vi var i majoritet såg vi till att ta fram en plan som säkrade Rosta Gärde för barnen, de unga och idrotten. Men planer kan ändras. Är det så att det finns fler bottnar under Risbergska skolan? Håller Björn Sundin på att damma av planerna som hans kompis och tidigare samhällsbyggnadskommunalråd Jonas Karlsson gjorde? Är Rosta Gärde hotat av socialdemokraterna?

Det vore bra om örebroarna fick veta vad socialdemokraterna planerar. Men öppenheten från kommunledningen är noll. Detaljbeslut fattas på rad, utan att konsekvenserna av dem redovisas. Och plötsligt står man där med en skola som måste läggas ner, en valfrihet som begränsas, en omsorg som tappar kvaliteten.

Löftet från Folkpartiet är glasklart: Vi kommer att värna Risbergska skolan som en stark skola också i framtiden. Och vi kommer aldrig att acceptera några planer på husbyggnationer på Rosta Gärde.

Media: NA, SR Örebro, SVT

Inga kommentarer: