Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-05-30

JB, WUC, RI och RU

Det började med en uppgift om att John Bauer-gymnasiet skulle läggas ner. Sedan kom uppgifter om att hela John Bauer-skolkoncernen skulle läggas ner. Och så gick twitter igång. Vänstertwittrarna körde igång hela negativa-friskole-kampanjen. Det verkade som om alla elever skulle ställas på bar backe.

Och den neutrala statstelevisionen hängde på. Tvärsnytts hemsida skriver att 10.000 elever "drabbas". Vad de drabbas av är oklart, eftersom det snabbt visade sig att det fanns ägare som ville ta över nästan alla skolor. John Bauer-gymnasiet i Örebro kommer sannolikt att drivas av Stadsmissionen, en ideell, icke vinstdrivande organisation. Om det handlar om att eleverna drabbas, eller om det kanske till och med blir att de gynnas, återstår att ses.

Men orden spelar roll. När SVT använder ordet "drabbas" så visar det på vilken underliggande ideologi journalisten som skriver har. Man kan jämföra när Tvärsnytt skriver om när socialdemokraterna lade ner WUC några dagar före jullovet 2011. Då skriver Tvärsnytt att eleverna "berörs".

SVT och SVT Tvärsnytt är i detta inte något unikt. De speglar en just nu tydlig vänsterrörelse i samhället, där valfriheten ifrågasätts på alla möjliga och omöjliga sätt. Den vänstersväng som socialdemokraterna gjorde för en dryg månad sedan och som fortsatte med miljöpartiets totala omsvängning i synen på vinster i välfärdssektorn, får en god botten i massmedias sätt att beskriva verkligheten.

Men är då John Bauer-koncernen beviset på hur illa det är med valfrihet, eller kanske det motsatta?

För knappt två år sedan lades Wadköpings Utbildnings Center (WUC) ner. Det skedde ett par dagar före jullovet och kom helt överraskande. Ingen utanför den innersta kommunledningen visste något. Inte lärarna. Inte eleverna. Inte oppostionen. Skolan splittrades. De sårbaraste eleverna, de med högfungerande autism, hamnade i en osäkerhet som de fortfarande finns i. Omsorgsprogrammet flyttades från väl fungerande lokaler, till lokaler som inte fungerar alls. Och så vidare.

Och skälet för flytten var bara att socialdemokraterna hade lovat att en annan skola, Rudbecksskolan, skulle vara kvar.

Om detta hade gjorts av en privat ägare hade media rivit upp himmel och jord. Riksnyheterna hade varit på plats. Friskolereformen hade fått klä skott.

Men nu var det ju en kommunal skola. Och det var socialdemokratiska politiker som beslutade nedläggningen.

Nu är inte det den enda skola som lagts ner av socialdemokraterna. Just nu lägger de ner program på Risbergska skolan och det finns rykten om att fler program ska bort. Om skolan håller på att läggas ner i smyg vet ingen. Men elever kommer att få flytta mellan skolor. "Drabbas" de av socialdemokraternas skolpolitik? Hittills har ingen journalist skrivit så.

Lyssnar man på JB-koncernens VD i SVT visar sig en annan bild. En riskkapitalist som insett att den utbildning man ger inte är konkurrenskraftig, att eleverna väljer andra skolor som ger bättre utbildning. Och då ordnar man en ordnad reträtt, hittar nya ägare och skapar trygghet för eleverna. VDn berättar om att 7000 av 7500 elever kommer att få gå till samma klasser, med samma lärare i samma lokaler som tidigare.

Detta är kanske inte heller hela sanningen. Men den röda bilden av den elaka riskkapitalisten får sig en rejäl törn.

Friskolereformen är sannolikt inte fulländad. Det finns behov av förändringar. 6-partiöverenskommelsen är ett steg på vägen.

Men att tro att en kommunalisering av skolorna skulle göra allt bra och eleverna lyckliga är en fullständig felsyn. Det finns dåliga ägare till skolor. De kan både vara riskkapitalister, ideella organisationer och kommunala socialdemokrater.

Media: NA, SVT, Tvärsnytt1, Tvärsnytt2, SR, SR Örebro, TV4, SVD, DN, DN2

1 kommentar:

Tomas sa...

Du känner inte till att segregationen har ökat och att Sverige samt Chile är de enda länder i världen som har detta system?