Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2005-09-07

Att våga vinna är att våga förlora

Sitter och funderar över ÖSKs öde så här några dagar efter förlusten mot Öster och det slutgiltiga krossandet av drömmen om ett snabbt återtåg till allsvenskan. Egentligen hade tåget redan gått för länge sedan, men drömmar kan vara svåra att mota bort.

Sett från bänk tre på Behrn Arena kan man konstatera att få spelare i ÖSK klarat av att hålla den klass man egentligen har. Tunga ben och långsamma tankar har kännetecknat spel och spelare. Som amatörpsykolog kan man bara gissa vilken press som funnits på spelarna. Det har inte varit fråga om att vinna, utan om att vinna stort. Ett lag som tidigare krigade om delad poäng, även på hemmaplan, och i princip alltid lät motståndaren föra spelet skulle omformas till en segermaskin.

På försäsongen gick det bra, seger radades efter seger. Men när det verkligen började gälla tog psyket överhanden. Från åskådarplats har det ofta sett ut som det inte har varit elva spelare som haft roligt på planen, snarare tvärsom.

Vilka lärdomar kan man då dra av detta? Det första är att även fotbollspelare behöver mental träning. Det andra att man ska sätta realistiska mål och finna en enighet inom gruppen hur man når dem. Det trejde är att man måste våga förlora för att kunna vinna. I matchen mot Öster visade ändå laget det. Man förde matchen, tog avsluten, slog den fina passningen eller gjorde dribblingen, men nådde ändå inte ända fram. Man vågade förlora. Det kommer att göra gott på sikt.

För mig som politiker är det också viktigt att våga förlora. Dels när jag som person står för en åsikt som jag vet inte är allmänt företrädd i partiet. Men dels också när jag som lokal ledare för Folkpartiet i Örebro arbetar för att få mina förtroendevalda och medlemmar med på målsättningen att ta makten. Vi måste våga sticka ut, vi måste våga ta debatten, vi måste våga ställa frågorna, vi måste våga föra matchen för att nå fram.

Folkpartiet i Örebro ska bli kommunens största parti. Socialdemokraternas era är över. Är det en orimlig tanke? Är det naturgivet att (s) alltid ska vara störst? Knappast. Det gäller bara att våga föra matchen!

Inga kommentarer: